Connery

Test: PlayStation Portal

PlayStation, det her er dumt. Det burde ikke fungere.

4 ud af 6 stjerner

PlayStations nye lille håndholdte maskine PlayStation Portal har ingen ret til at være så herligt et stykke elektronik, som det har vist sig at være. På ingen måde. 

Jeg skal gerne indrømme, at jeg hurtigt var farvet af beskrivelsen og begrænsningerne, da PlayStation først løftede sløret for hvad deres nye håndholdte maskine, Kodenavn Project Q; borgerligt navn PlayStation Portal egentlig var: En lille håndholdt skærm, presset ned mellem en PlayStation-controller, udstyret med en WiFi-forbindelse og nødsaget til at tale sammen med en fysisk placeret PlayStation 5. En lille, eller mellemstor fjernafspiller, til en PlayStation 5. 

ANNONCE
PlayStation Portal - Test: PlayStation Portal PlayStation Portal

Den tager vi lige igen: PlayStation Portal er en såkaldt "remote player", som skal benyttes sammen med en PlayStation 5. Det er ikke en håndholdt konsol. Til trods for udseendet er det ikke en direkte konkurrent til Nintendo Switch. Til Steam Deck. Eller nogle af alle de andre kraftfulde PC- og Android-baserede håndholdte maskiner. 

En remote player. Det er ikke engang en unik funktion. PlayStation har helt tilbage til PS3-dagene haft en PS Remote Play-funktion, der dog først for alvor tog form gennem PlayStation 4-æraen. En funktion der lader dig koble op med andre skærme - ofte en smartphone, af og til et TV, som så igen kan kobles med enten en PlayStation-controller eller en dedikeret smartphone-controller som eksempelvis Backbone. 

Altså, skulle PlayStation Portal på papiret ikke kunne løse noget bedre, end din eksisterende smartphone og en dedikeret controller. 

PlayStation Portal burde ikke give mening. Den burde ikke rigtig have en berettigelse. Alligevel elsker jeg den. Og af samme grund hader jeg den. En smule.

ANNONCE
PlayStation Portal - Test: PlayStation Portal PlayStation Portal

Forudindtagethed til side: Det her er PlayStation Portal

PlayStation Portal er, som man kan se på billederne, en skærm der er klemt ind mellem hvad der mest af alt ligner en PlayStation controller, der er blev savet over på midten. Med en størrelse på 8", er skærmen større end langt de fleste og største smartphones - men stadig i en størrelse, hvor den er overskuelig at ligge med i - sofaen - også hævet.

De 8" overflade er en LCD-skærm med 1080p-opløsning og 60Hz opdateringshastighed. Det er altså en generations skærmteknologi fra, hvad PlayStation 5 reelt kan trække på et tv med 4K opløsning og 120 Hz opdateringshastighed - men i et 8" skærmformat og med spil der er skaleret til storskærm-tv, er opløsningen rigelig god. I hvert fald til min smag, mine øjne og nok også til min wifi-forbindelse. 

Selve kontrol-delen er et par greb der er modelleret efter PS5'erens DualSense-controller, med samme knaplayout og også de samme trigger-knapper på "skulderen", der byder på programmeret modstand - et af PS5'erens helt geniale små innovationer. 

Controlleren fungerer fint, og hjælper til at man har et rigtig godt greb på den godt 1 kilo tunge PlayStation Portal, der aldrig rigtig kommer til at føles for tung, eller for bøvlet at møve sig rundt med. Det er nok netop lykkedes, fordi de gode controller-greb skaber en rigtig fin vægtfordeling og balance af selvsamme.

Der er indbyggede både indbyggede højttalere og en indbygget mikrofon. Højttalerne får en ret dåse-agtig lyd når maskinen skrues op på max, og er i den samme kaliber som dem du finder på bedre smartphones - servicerbare, uden at være ekstremt imponerende. 

Hardwaren rundes af med en WiFi5-forbindelse, en USB-C indgang til opladning mv., et 3.5mm jackstik til audio-tilslutning og så den nye PlayStation-eksklusive standard for trådløs lyd, PlayStation Link, hvoraf de to produkter som Sony har annonceret endnu ikke kan købes i butikkerne. Og det vender jeg frygteligt tilbage til.

ANNONCE
PlayStation Portal - Test: PlayStation Portal PlayStation Portal

Det som PlayStation Portal gør, er sikkert ekstremt kompliceret i det tekniske, men på overfladen umådeligt simpelt - og brugervenligt: PlayStation Portal kobles til WiFi, herefter kobles den op og forbindes med en (din) PlayStation 5, og herfra kan du så tænde, streame og spille dine PlayStation 5-spil over en PlayStation Portal, forudsat at PlayStation 5 er koblet til internettet, og forudsat at PlayStation Portal er tilkoblet en WiFi-forbindelse. De skal ikke være på det samme netværk, bare begge have forbindelse til nettet. 

PlayStation selv anbefaler en forbindelse på mindst 15 Mbps for en god oplevelse - et krav som jeg overstiger i heftige mængder med en 1000/1000 Mbit fiberforbindelse i hjemmet, og en solid WiFi6 router-forbindelse. 

Som du nok kan regne ud, er forudsætningerne for overhovedet at anskaffe sig en PlayStation Portal ret store: Du SKAL bruge en PlayStation 5. Du SKAL bruge en internetforbindelse, og du skal meget gerne have en ok router - med gerne Wifi5 som mindste standard (mindre kan nok gøre det, men jeg har ikke testet på tidligere standarder). 

Tip: Hvis du ejer en PS5, forestiller jeg mig nok, at du ikke trækker rundt på en router der er mere end 10 år gammel - og hvis du gør, så overvej seriøst en opgradering, den vil gøre dit online liv bedre!

ANNONCE
PlayStation Portal har sit eget light-styresystem der håndterer softwareupdates, og hvor du kan styre ting som lysstyrke, vibrationsniveau og lignende små lokale indstillinger - Test: PlayStation Portal PlayStation Portal har sit eget light-styresystem der håndterer softwareupdates, og hvor du kan styre ting som lysstyrke, vibrationsniveau og lignende små lokale indstillinger

Det virker!

PlayStation Portal virker. Selvfølgelig gør den det. Men den tager også den eksisterende PS Remote Play og pakker den ind i mest mulig brugervenlighed i et dedikeret device, der er skabt til en ting: Gaming. 
Det betyder at PlayStation Portal, modsat din smartphone, kan fokusere på kun at være god til den ene ting den skal. Og det gør den godt. 

Der gik 3 minutter fra jeg havde tændt Portal, til jeg var i gang med at svinge mig rundt i Marvel's Spider-Man 2. 

Spilleoplevelsen er god. Jeg har enkelte gange oplevet små hop i opløsningen, når jeg har presset min WiFi-forbindelse ved at bevæge mig et godt stykke ud af vores villavej - eller ned i bunden af haven. Men generelt set arbejder den flittigt, på et nogenlunde WiFi-signal. 

Det samme gælder, når man tager PlayStation Portal med sig. Her er en konstant WiFI-forbindelse stadig en nødvendighed, fordi den streamer, og ikke selv afvikler spillene. Det har også fungeret godt. Single-player spil som Spider-Man og God of War spiller helt fænomenalt, og jeg har også prøvet kræfter med Call of Duty Warzone, med online multiplayer. Her oplever man selvfølgelig en lille smule latens, men ikke i nærheden af at være spilødelæggende - og slet ikke i et spil som Warzone, der matcher op med spillere, der ligger indenfor nogenlunde den samme grad af latenstid (forsinkelse) som en selv. 

Bevares, hvis man er virkelig konkurrencemenneske, i klassen professionel PlayStation 5 esport-atlet, så vil latenstiden være for meget - men for alle vi andre, not so much. 

Det der især imponerer mig ved PlayStation Portal, er hvor godt den gør sit job, hvor let det er at have med at gøre, og hvor effortless det hele virker. 

Personligt foretrækker jeg at sidde foran en stor skærm når jeg spiller PlayStation, men med en gravid kæreste der også ønsker tv-tid, og en lille gamerknægt på vej, har jeg på fornemmelsen, at et device som PlayStation Portal kunne blive en meget mere integreret del af PlayStation-oplevelsen. 

ANNONCE
Den manuelle kabling med 3.5 jack er sammen med USB-C ladeporten faktisk placeret rigtigt praktisk, halvvejs oppe på bagsiden af devicet. - Test: PlayStation Portal Den manuelle kabling med 3.5 jack er sammen med USB-C ladeporten faktisk placeret rigtigt praktisk, halvvejs oppe på bagsiden af devicet.

Hov! Er der noget, der sidder fast i der i portalen?

Meget apropos gaming, støder man i løbet af de indledende minutter af Baldur's Gate 3 (Årets spil 2023) på en portal. I portalen stikker der en udstrakt arm ud. Nærmer man sig den, trigger det en række valgmuligheder - armen virker til at sidde fast. Og det er som om det ikke er helt med vilje. Eller er det? 

Jeg skal ikke røbe, hvad der er udfordringen med portalen i Baldur's Gate 3. Eller hvordan det kan resultere i en meget arrogant og selvcentreret troldmand. Til gengæld skal vi tale lidt om det, der sidder fast i PlayStations Portal: Muligheden for tilslutning af hovedtelefoner - eller manglen på samme. 

PlayStation Portal kan på nuværende tidspunkt kun bruges med hovedtelefoner, der tilsluttes analogt til den i øvrigt velplacerede 3.5mm jackport. Du kan ikke bruge dine bluetooth-devices. Ingen trådløse earbuds. Ingen airpods. Du kan ikke engang tilslutte PlayStations dedikerede PlayStation 5 Pulse-headset trådløst. Der er IKKE Bluetooth i PlayStation Portal. 

Til gengæld kan du, når de til januar kommer til salg, benytte Sonys nye PlayStation 
Pulse Wireless Earbuds eller PlayStation Pulse Elite wireless headset, der hver især ellers  har virkelig fede features - og hver især fungerer med PlayStations egen trådløse lydteknologi 'PlayStation Link', der så til gengæld beskrives som en ny ultra-low latency and lossless trådløs teknologi.

ANNONCE
Spil som Marvel's Spider-Man 2 fungerer helt vildt godt til PlayStation Portal - Test: PlayStation Portal Spil som Marvel's Spider-Man 2 fungerer helt vildt godt til PlayStation Portal

Der er to væsentlige udfordringer i dette. Som minimum. For det første, vil jeg hellere bruge ear-buds, når jeg ligger og gamer. Men det har jeg ikke derhjemme med et 3.5 mm kabel. Til gengæld har jeg fundet jack-kablet til mit "gamle" PS Pulse headset - og det fungerer, bortset fra irrationen i at tyngden af headsettet betyder at lyden falder roligt af mit hovede, når jeg ligger på ryggen og spiller Portal...

Den anden udfordring er, at jeg hverken har mulighed for at teste den nye trådløse teknologi, inden Portal lander i julehandlen - eller har lyst til at betale hverken de 1.699 kroner som de nye Pulse Earbuds ser ud til at komme i handlen for - eller at skulle udskifte mit ellers udmærkede gamle PlayStation 5 Pulse headset med det nye Pulse Elite headset, der ser ud til at få en vejledende salgspris på 1.099 kroner. 

Den trådløse lydoplevelse med PlayStation Portal kommer altså med en indbygget merpris på mindst 1000 kroner, og det er fandeme svært at forsvare! 

Den sidste anke er nok nærmere et spørgsmål om tid, men den er vigtig at vende. For: Jeg kunne rigtig godt forestille mig, at PlayStation Portal ville være fed at have med på eksempelvis et hotel. Her er der en udfordring, som Portal ikke kan løse endnu, nemlig denne: Hvis du skal logge på et netværk, som kræver et browser-baseret login. Det er et problem, for så kan du ikke koble på nettet og bruge maskinen uden hjælpemidler. I stedet skal man så ty til løsninger, hvor man enten deler internet videre fra en smartphone eller laptop, eller ud i væsentligt mere teknisk krævende løsninger, som at skifte underliggende MAC-adresser mellem en netværksregistreret laptop og så PlayStation Portal. Og det er hverken let eller brugervenligt. Her kan man håbe på den eneste rigtige løsning: At PlayStation sørger for at udsende en software-opdatering til Portal, der muliggør login via browser-aktiveret netværk...


Alligevel synes jeg at PlayStation Portal er en fed maskine. Den højt specialiserede remote player kommer ind på markedet med et laser-fokus på en nok ret begrænset del af de eksisterende PlayStation 5-ejere. Den tager et relativt premium pris på 1.799 kroner for at løse en opgave (bedre) end noget man i forvejen har adgang til på sin smartphone - og så har man endda den - tør jeg sige - arrogante tilgang, at taksere en ekstra pris, for at give den fulde oplevelse.

Det er specielt, for på en side er det typisk Sony at indflette en eller anden ny, lettere obskur cutting-edge grænseflade i et niche-produkt, og samtidig er det en uvant PlayStation-agtig tilgang til at lancere et produkt. 

PlayStation Portal er på mange måder både helt enormt unødvendig og helt uforståeligt god. 

Jeg burde ikke kunne lide den, men det kan jeg. Og du burde nok ikke investere i den, men måske gør du?

ANNONCE
PlayStation Portal - Specifikationer
  • PlayStation Portal
  • Remote Player
  • 8" LCD-skærm. 1920x1080p opløsning (Full-HD) 60Hz, touch-følsomt display.
  • DualSense triggers
  • Stereo-højttalere og indbygget mic.
  • 3.5mm jackstik
  • USB-C
  • PlayStation Link
  • Vægt: 1088 gram

Vejledende salgspris: 1.799 kroner

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce