Connery

Test: PlayStation 5 - De vigtigste spørgsmål besvaret!

Den har været længe ventet, og på vejen har den skabt både forbløffelse, forundring og grin. I de foregående syv år nåede dens forgænger at sælge over 110 millioner eksemplarer - et salgstal der ligger - formentligt - dobbelt så højt som den nærmeste konkurrent. 

PlayStation 5 udgives officielt i Danmark den 19. November, hvor den dukker op hos de heldige forudbestillere - mens mange formentligt kommer til at vente et stykke tid på den næste bølge fra produktionen. 


Forventningerne til PlayStation 5 er høje - og over de seneste uger, har jeg haft mulighed for at anskue konsollen før de fleste andre. SIE har nemlig stillet en konsol til rådighed, med en del forbehold for, hvornår jeg må fortælle om hvilke elementer. 

Der var en række forbehold, der betød at jeg kunne have skrevet om konsollen en smule tidligere, men uden at komme i dybden, og derfor har jeg holdt tilbage indtil nu - hvor der er mere frit slag. 

Nu må jeg fortælle om langt det meste, men hvis du havde glædet dig til at læse en masse om hvilke streamingapps der er tilgængelige, må jeg skuffe dig. Den del afventer nemlig stadig en endelig opdatering. 

PlayStation 5 er en stor ting. Både rent bogstaveligt - i kraft af designet, der gør den til den ubetinget største spillekonsol i nyere tid (Se PlayStation 5 unbox-artikel her), men også i henført betydning: Efterfølgeren til den - i hvert fald i Danmark mest populære konsol, er lige på trapperne. Og både forventninger og spekulationer er store. 

Jeg har valgt at gå en smule anderledes til værks i gennemgangen af den nye konsol. Jeg vil spare både min tid for for meget skriveri om den tunge tech-snak, der er fyldt med opfunden marketingtermer, og går i stedet direkte til flæsket: Da jeg måtte fortæller, at jeg havde modtaget den nye konsol, spurgte jeg mine følgere og netværk, hvad deres mest brændende spørgsmål var - de bliver svaret i følgende. (Du skal også være velkommen til at sende mig et konsolrelateret spørgsmål) 

Efter FAQ-afsnittene, dykker jeg ned i en række øvrige betragtninger omkring konsollen: Hvad kan den ellers - hvad er potentialet - og hvor skal vi nu hen?

ANNONCE
Test: PlayStation 5 - De vigtigste spørgsmål besvaret!

Er den virkelig så hurtig, som PlayStation får det til at lyde?

Det korte svar er: Ja. Det gode svar er en smule længere.

PlayStation træder i deres nye konsol langt om længe ind i en verden, hvor hurtige SSD-harddiske er standard. En verden der har været en realitet for PC-gamere i lang tid. Xbox gør det samme med deres nye konsoller. Det betyder en verden til forskel for indlæsningstiden på alle spil. 
Det er tydeligt i side-by-side sammenligninger på med de samme titler på gamle konsoller. Det mest grelle tilfælde jeg kunne komme i tanke om, er Red Dead Redemption 2, der både fik min PS4 Pro til at larme helt åndssvagt, men også gav mig rigelig af ekstra tid, til at følge op på sociale medier, mens jeg ventede på, at den enorme og detaljerede åbne verden blev loadet. 

PlayStation 5 gør det meget hurtigere - i videoen her, kan du se spillet blive loadet på PlayStation 4 Pro og på PlayStation 5, fra kold start i menuerne og til indlæsning af et gemt spil.

ANNONCE
PlayStation 4 Pro vs PlayStation 5 - Loading RDR2

PlayStation 5 performer altså væsentligt bedre på gamle PS4-spil, og på dette punkt er konsollen lige med Xbox Series X. 

Men når det kommer til spil, der er udviklet eksklusivt til PlayStation 5 konsollen stikker det helt af, i den gode retning. Det er blandt tydeligt i de eksklusive lanceringstitler Astro’s Playroom (Kommer forudinstalleret på konsollen) og i Marvel’s Spider-Man: Miles Morales.

Sony har nemlig udviklet en dedikeret forbindelse mellem lager og I/O-board, som sender imponerende 5.5GB i sekundet afsted, for i skrivende stund praktisk talt at eliminere loading-tider på de nye titler. Når spillene er udviklet med disse funktioner for øje, er tiden endnu hurtigere. 
Også hurtigere end hvad 98% af alle pc-gamere kan trække ud af deres nuværende setup. (PCIE 4.0 SSD understøttes kun af AMD zen2 processorer, og hastighederne kræver en forholdsvis ny high-end SSD.)

Miles Morales starter op på rekordtid, og den nye Spider-Mans fast-travel funktioner, er så hurtig, at man kun har gidet at kode det sidste skridt, som helten tager op af trappen fra undergrundsbanen - som i Spider-Man 2018 havde en dedikeret pauseskærm, hvor Spider-Man sad og chillede med de andre passagerer. 

ANNONCE
Test: PlayStation 5 - De vigtigste spørgsmål besvaret!

Er størrelsen et issue? 

It depends. PlayStation 5 er en stor konsol, og de ekstravagante linjer får den til at fremstå større. Men jeg synes, at den fylder mere i udtrykket, end den gør i formen. 

Versionen med diskdrev måler 39x10,4x26 centimeter. Vægten er 4.5 kg. 

Det betyder at konsollen holder et mål, hvor den vil kunne tage plads i gængse tv-møbler med dedikerede låger, skuffer eller hylder til multimedieudstyr - men hvis du har indrettet dig efter den mindre PS4 eller Xbox One S, og for eksempel placeret dit nuværende setup i 35x35 Montana- (eller IKEA)-reolkuber, ja så har du en udfordring.

Konsollen kommer med en monteringsfod, der lader dig positionere den sikkert, i både stående og liggende variant. Jeg foretrækker den liggende - men det er smag og behag.

ANNONCE
Test: PlayStation 5 - De vigtigste spørgsmål besvaret!

Hvordan er støjniveauet? Larmer den under pressede forhold?

Støjniveauet har været et af de helt store spørgsmål op til lanceringen af PlayStation 5. PlayStation 4 i de forskellige inkarnationer, nåede at opbygge et ry for at tage højlydte runder med blæseren - med heftige støjniveauer i 50+ dB-kategorien. 

Her kommer den store størrelse PlayStation 5 til gode. Den nye PlayStation larmer ikke af betydelig grad - og en komparativ støjmåling placerer konsollen på godkendte 19.4 dB i gennemsnit - laaaangt under støjniveauet fra en presset PlayStation 4 Pro, der holder sig i midt-fyrrerne. Faktisk er støjniveauet efter min bedste overbevisning, også en anelse bedre, end på Xbox Series X - men på det støjniveau, er vi nede i en ramme, hvor hverdagslydene i den gennemsnitlige dagligstue, ofte er højere end konsollerne - og hvad mere kunne man egentlig ønske sig?

ANNONCE

Er 825 GB lagerplads nok?

Nok til en håndfuld spil - ja. Nok til at håndtere hele dit fremtidige bibliotek af PlayStation 5 spil? Nope!

PlayStation 5 kommer med en SSD der har 825 GB at lege med. Men så snart systemet er bootet op - og har afsat den plads, der nu skal bruges til systemet, er der reelt kun 667.2 GB at lege med til spilfiler.

Det er et skridt ned, i forhold til mange af de seneste PS4-modeller, der er kommet med 1000 GB til systemlageret. 

Der er en række tips og workarounds, som er værd at have øje for. 

Alle PlayStation 4-titler, vil kunne køre lige så hurtigt fra en almindelig (moderne) ekstern harddisk. Det betyder, at du bør reservere den værdifulde og hurtige lagerplads på selve konsollen, til PlayStation 5-titler, der rent faktisk får mere ud af den. Jeg har personligt overført det meste af min PS4-samling til en ekstern 2TB harddisk, og det gør spillene til ren plug-n-play, på den nye PlayStation 5. 

Den sparsomme lagerplads, gør også konsolvarianten med diskdrevet, til et fordelagtigt valg. Foruden det faktum, at de fysiske skiver kan videresælges, så har de nye PS5-skiver plads til 100GB, hvilket betyder at de tilhørende downloads, tager mindre plads på maskinen - end hvis man kører med rent digitale spilkøb. 

Hvis dette alligevel ikke er nok for dig; bad luck. PlayStation har godt nok udstyret konsollen med plads til en ekstra, af de hurtige M.2 SSD-diske, der skal til for at køre lagerpladsen højere op - men på nuværende tidspunkt kan det ikke benyttes, da PlayStation endnu ikke er klar med ekstra drev med PS5-firmware på. Dette vil blive tilgængeligt senere, når PlayStation og eksterne harddiskfabrikanter, får sporet sig ind på en fælles bane, med PCIe 4.0 understøttede SSD-drev, der passer i de fysiske rammer, som PlayStation har defineret i konsollen. 

ANNONCE

PlayStation 5 leverer solid grafik. Alle opløsninger er 4K som standard, og mens PlayStation 4 Pro også kunne levere checkerboard 4K, krævede det langt mere arbejde af den gamle maskine.

For den nye Playstation er det ubesværet. Frameraten kan veksle mellem 30, 60 eller helt op til 120 fps, hvis tv'et også understøtter det - og de flydende billeder demonstreres pænt i det nye Marvel's Spider-Man: Miles Morales, hvor man som spiller kan gå efter ydelse og få serveret spillet i 4K60 fps - eller man kan gå efter en mere grafisk oplevelse, hvor PlayStation fremviser et tidligt billede på, hvordan deres Raytracing-motor giver væsentligt mere realistisk lys, spejlbilleder og skygger.

Det er alt sammen små og mærkbare forbedringer - som dog i yderste parameter kun er synligt, hvis man har et af de nyeste tv, som kan vise signalet fra HDMI 2.1 4K120. (Læs mere om et  af disse tv her).

ANNONCE
DualSense - Test: PlayStation 5 - De vigtigste spørgsmål besvaret! DualSense

DualSense er den mest uventede forbedring

Jeg havde ikke forestillet mig, at den mest mærkbare forbedring på den nye konsol generation, ville komme fra PlayStations nye controller.

Da Sony præsenterede DualSense med "haptisk feedback" og "adaptive triggers", lød det mest af alt som gimmicks.

Tiden vil vise om de er - men potentialet er vildt. PlayStation 5 kommer med spillet Astros Playhouse pre-installeret. Spillet er en moderne platformer, der på en gang er en kæmpe kærlighedserklæring, men også et satirisk spin på platform-genren.

Og så er det også en stor showcase i, hvad den nye DualSense controller er i stand til.

Den haptiske feedback er en videreudvikling af den klassiske Rumble-funktion, men i DualSense er vibrationsmotorerne meget mere præcise - så meget, at det skaber et ekstra lag til spillene.

Regn fremstår som små prikvibrationer der lader til at komme fra forskellige steder i overfladen - og vibrationen skifter karakter sæt efter hvilken overflade, den lille spilkarakter køber rundt på.

De adaptive triggers er endnu federe - her kan controlleren modtage et signal fra spillet, der bestemmer hvor meget modstand der skal være i L2 og R2 aftrækkerne. I Astro bliver det afprøvet som blandt andet fjederfunktion og en spændt bue - og Spider-Man bruger det på en anden måde.

DualSense er noget der skal prøves i virkeligheden, før men helt forstår hvad det handler om, men det er ingen tvivl om at teknologien fungerer. DualSense er den mest demokratiske next-gen feature - den stiller ikke krav til at du ejer det nyeste tv, for at få mest effekt ud af den.  

ANNONCE

Spændende spil i vente

PlayStation 5 er mindst lige så spændende som Xbox Series X. Hvor Xbox har optimeret på en mere kontinuerlig måde, har PlayStation valgt at satse anderledes.

DualSense spiller en stor rolle på den nye konsol, og i næsten lige så høj grad, som den nye hardware, der gør spillene hurtigere og flottere. 

PlayStation har levet højt på de eksklusive spiludgivelser, der i den seneste generation har været af høj kvalitet - hvis Sony kan holde kadencen i den nye konsolgeneration, bliver der masser at se frem til med PlayStation 5. Spider-Man: Miles Morales er den bedste eksklusive grund, til at være med på PlayStation 5 fra starten af men også Godfall er klar til lanceringen - og Demon's Souls lander i en komplet remastered version. 

Vi forventer også at se nye eksklusive titler i 2021 i from af blandt andet God of War og Horizon, begge titler, der i forventningens rus, kan retfærdiggøre en PlayStation 5 på ønskesedlen. 

Pris og tilgængelighed

PlayStation 5 lanceres officielt i Danmark den 19. november 2020. 

Standardversionen, der blot hedder PlayStation 5 koster 4.199,- kroner

Digital versionen: PlayStation 5 Digital Edition koster 3.399,- kroner

ANNONCE
Del

Seneste nyt