Connery

Test: Nokia XR20 - Her er 007's arbejdsmobil

Den militærcertificerede smartphone holder til lidt af hvert - uden at ligne en fjernbetjening til en konstruktionsmaskine

4 ud af 6 stjerner

En bundsolid smartphone med militærcertificeret robusthed og nå ja: 007's foretrukne valg anno 2021 - serveret som en ren Android-pakke til under 4.500 kroner! Nokia HMD har under alle omstændigheder den helt perfekte salgstale - men passer den til produktet? 

Jeg har kigget nærmere på den nye agenthårde smartphone Nokia XR20 - en smartphone der nærmest bliver markedsført som toppen af poppen - men til halvdelen af prisen?

ANNONCE
Nokia XR20 - Bond-reklame

Det er en stor smartphone med 5G-netværk, en 6.67" stor skærm, med punch-hole selfiekamera og et dual-cam setup, der næsten ligner fire og et kæmpemæssigt batteri. Men det er altså ikke en flagskibschip der sidder heri - og så begynder regnestykket bedre at gå op. Men vi har ført set, at det er muligt at få en god smartphone i prislejet, så lad os se hvor Nokia fører os hen. 

ANNONCE
Nokia XR20 - Test: Nokia XR20 - Her er 007's arbejdsmobil Nokia XR20

En regulær arbejdshest

Så snart man får Nokia XR20 i hånden, begynder det hele at give mening. XR20 er absolut ikke pakket ind i delikate materialer, i stedet er den indkapslet i en bestandig plastikskal. Den amerikanske militærstandard (MIL-STD-810H), som smartphonen bærer som en medalje dækker over at smartphonen har en vis holdbarhed - det betyder ikke at militæret nødvendigvis benytter den. 

Smartphonen kan overleve gentagne fald fra 1.8 meters højde - og materialekombinationen giver den yderligere holdbarhed: Glasset der dækker skærmen er det ekstremt stærke Gorilla Glass Victus, og smartphonen er udstyret med smartphone-branchens bedste vandtæthedscertificering, IP68. 

Det gør XR20 til en meget modstandsdygtig smartphone, der selvfølgelig kan tale at gå en tur i lystbådhavnen, og i øvrigt håndtere temperaturer mellem -20 og 55 grader. Skærmen kan benyttes med både våde handsker og hænder, og den holdbare yderskal giver et pænt grip med en nanotekstur på overfladen. 

I essensen en vaskeægte "håndværkertelefon", men den ligner det ikke som mange andre. Man kan sagtens se, at XR20 kan holde til noget - men den skriger ikke folk i fjæset: SÅ TAG MIG SGU DA MED I GUMMIGEDEN, som en eller anden CAT workphone.

XR20 er mere en smartphone, som kan bruges over det hele - uden den ligner noget der er hevet direkte ud af smækbukserne. Det er formentlig derfor James Bond er så pjattet med den... (Eller er det de mange kroner der er smækket i markedsføringen?)

Men jeg køber den, Nokia XR20 ser ikke forfærdelig ud. Til gengæld kan den holde til et forfærdeligt pres. Og det må appellere til nogen. 

ANNONCE
Nokia XR20 - Test: Nokia XR20 - Her er 007's arbejdsmobil Nokia XR20

But is it beautiful - on the inside?

Nokia XR20 er en midrange-smartphone, med midrange specifikationer. Det gør den ikke helt sløv, eller dårlig. 

Her skal du ikke forvente branchens bedste kamera - eller tilnærmelsesvis. Dual-cam setuppet bygger på en 48 megapixel hovedsensor og en 13 megapixel ultra wide-angle sensor. Hovedkameraet er udmærket, uden at være fantastisk - mens ultra-wide kameraet er virkelig svært at få et rigtig godt billede ud af.

Den er heller ikke en selfie-connoiseurs drøm: Punhhole-kameraet i fronten tager i det mindste ikke meget plads - til gengæld er de 8 megapixel i fronten heller ikke noget, der sender dig mod en like-stime på instagram, i hvert fald ikke for fotokvaliteten. 

Hvis kameraet er din største passion, og du har et budget der siger 4.500 kroner, er du bedre tjent med en OnePlus Nord 2

Hvad der til gengæld er ekstremt positivt, er det 4.630 mAh store batteri i XR20. Fordi denne smartphone ikke har de største og mest energislugende komponenter, kommer det forholdsvist store batteri til at virke gigantisk. Man får med lethed to dages batteri ved normalt brug - og så understøtter XR20 også hurtig trådløs opladning op til 15 Watt, og kablet opladning med 18 Watt (Hvor ladebrikken endda medfølger) det er ikke noget der nærmer sig branchens hurtigste opladning, men det er hurtigere end ingen hurtigopladning - og den trådløse opladning er en kæmpe kvalitet at have. Når først man har vænnet sig til trådløs opladning, er det helt utroligt svært at gå tilbage til kabel - og den trådløse opladning er ikke en selvfølge i prisklassen. 

Nokia har smækket Qualcomm Snapdragon 480 5G chipsettet i, og selvom du finder mulighed for en 5G-forbindelse, er det ikke verdens hurtigste processor - og faktisk er den også en tand mindre, end hvad man normalt finder i prisklassen. Men efter at have leget rundt med XR20  et par dage, må jeg konkludere at det kun er et issue, hvis jeg går lidt for crazy med tabs i Google Chrome, eller prøver at smække gang i Call of Duty: Mobile.

Det her er mere en smartphone til Angry Birds-gameren, hvis du forstår. 

Denne smartphone er udstyret med en 6.67" stor skærm med FHD+ opløsning, det er 2400 x 1080 pixels, og det er sådan set rigtigt fint - og lysstyrken er ikke et issue.

Nokia giver i øvrigt et års garanti på skærmen - så der er en udskiftning i pakken, hvis du er vildt uheldig. Men Nokia får nok ikke punget ud med mange skærme på den konto. 

XR20 fås både i en variant med 4GB RAM + 64GB lagerplads, eller 6GB RAM og 128GB lagerplads. Begge modeller kan udvides med 512GB lager via MicroSD kort.

Opladningen med kable foregår i øvrigt via USB-C kabel, og så finder man i øvrigt også et 3.5 mm jackstik, så man ikke er nødsaget til at anskaffe sig trådløse hovedbøffer, hvis man ikke har den slags i forvejen. 

ANNONCE
Nokia XR20 - Test: Nokia XR20 - Her er 007's arbejdsmobil Nokia XR20

Nokia garanterer en lang support

Har du prøvet at købe en smartphone, og efter et år, stå og vente i evig tid, på en ny software-opdatering? Så har du helt sikkert ejet en Android smartphone! Jokes aside, så er det et kendt problem, at nogle producenter er ret dårlige til at få tilpasset seneste Android-opdatering til deres ældre modeller - og oftest dem i den billigere prisklasse - og det er simpelthen irriterende, som forbruger. 

Men her er der godt nyt, til potentielle XR20-købere. Nokia har nemlig meldt ud, at de vil understøtte smartphonen med nyeste OS-opdatering frem til 2024 - tre år. 


Hvis du er super uheldig - og træt af pis: Nokia XR20

XR20 er absolut ikke en smartphone for alle - men den skal nok finde sine fans. Det er en ret pæn smartphone, for en type der kan holde til gentagne tæsk, og så opfylder den ret mange af de flestes behov, og mens kameraet ikke er verdens bedst og man ikke lige rykker til toppen af den globale Call of Duty-mobile liga, med XR20-performance, så er det faktisk en okay fed smartphone - især hvis du er typen der har stået med en smadret skærm lidt for ofte.

Og ved du hvad den er? XR20 er en ekstrem holdbar NOKIA. Det er vel næsten en salgstale i sig selv. 
Fire stjerner. 

Pris og tilgængelighed

Nokia hårdhudede smartphone er i handlen nu. I Danmark findes den i farverne Ultra Blue og Granite Grey. 
Nokia XR20 4GB RAM/ 64GB lager har en vejledende salgspris på 3.899 kroner.
Nokia XR20 6GB RAM/ 128GB lager koster 4.299. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt