Test: Nokia Smart TV 5500A - 55" og 4K på budget
Android TV trækker dette budget-tv op i forhold til resten af det billigste felt
Måske har du bemærket, at Nokia er tilbage i TV-kategorien? Siden 2020 har det været muligt at finde forholdsvis billige smart-tv med Nokia-branding i danske butikker, med den grundlæggende force, at de byder på forholdsmæssigt lave grundpriser, og en række umiddelbart konkurrencedygtige hardwarespecifikationer.
Det er den østrigske virksomhed Streamview, der producerer TV med Nokia-licens (Som HMD i dag ejer).
I dennee artikel har vi kigget nærmere på den 55" store Nokia 5500A Smart TV, der fra butiksvinduet ser ret interessant ud, med LED-panel og 4K-opløsning, med understøttelse af HDR10 og Dolby Vision, og et komplet smart-tv styresystem baseret på Android TV, med Googles store økosystem af af streamingapps med i købet. Den vejl. salgspris for sådan en sag er 4.999 kroner.
4K TV på budget
Nokia 5500A er i sagens natur et smart-tv i den lavere ende af spektret, og i denne prisklasse er det svært at forvente alverden af cutting-edge teknik - men det skal selvfølgelig være funktionelt.
På afstand er Nokia 5500A et ret anonymt tv, som ikke gør nogen fortræd. TV'ets design har forholdsvis smalle skærmkanter, cirka 10 mm, tykkelsen er heller ikke skræmmende, selvom TV'ets centerplacerede fod ikke er den skønneste løsning, er den funktionel.
Her er ikke kræset for materialerne, det er udført i en jævn sort plastik, og noget videre nærstudie er ikke specielt nødvendigt.
Til gengæld leverer skærmen på et par punkter, som nok står på de flestes must-have liste, i anskaffelsen af et potentielt nyt tv. Opløsningen er 4K, og smart-funktionerne kører på et styresystem, som både bliver opdateret og byder på tilgængelighed for langt de fleste danske tv-apps - noget som ikke er en selvfølge, i TV der bruger mere specialtilpassede egen-udviklede styresystemer.
Android er hjernen i tv'et
Streamview har gjort sig selv en tjeneste, ved at udstyre deres tv med Android - selvom Android TV kan kræve en smule tilvæning, er det som oftest velkørende og let at betjene, og samtidig betyder det, at tv'et har indbygget Google Chromecast, så det er let at dele indhold fra smartphonen til skærmen.
Under min testperiode over en otte uger, er jeg gået fra en version af Android TV, til den seneste opgradering - og opdateringen af styresystemet alene, har gjort en stort indtryk på min opfattelse af Nokia TV'et.
Mens den forrige version af Android-TV fra tid til anden glitchede, med indhold der ikke helt forstod en overgang fra smartphone til tv, er den seneste version langt mere driftsikker.
De konkrete udfordringer som jeg har oplevet med Nokia-tv'et, har været bundet i casting fra smartphones til tv, og aldrig når selve tv'et har været betjent med den medfølgende fjernbetjening alene. Men med seneste opdatering, er det altså ikke et ankepunkt, der fylder nær så meget i min bevidsthed, som i første møde med TV'et.
Hvornår og hvor hurtigt TV'et feedes med en ny opdatering fra Android er dog stadig i producentens hænder - men Nokia har som brand gjort en dyd ud af, at være hurtig på softwareopdateringer - og producenten kommunikerer da også, at de er opsatte på at holde deres skærme opdaterede.
Nokia 5500A smart tv'et kommer, modsat mange andre budget-tv, med en stor og meget funktionsparat fjernbetjening, som både er leveringsdygtig i faste fysiske knapper og baggrundsbelysning - den er ikke et kunststykke, men den er funktionel og ligger godt i hånden. Det eneste aber-dabei, som er værd at nævne i forhold til fjernbetjeningen, er at den kommunikerer med tv'et via IR-signal (infrarød), og det betyder at fjernbetjeningen skal have direkte udsigt til modtager-cellen i bunden af tv'ets ramme.
IR-teknologien har mange år på bagen og er gennemprøvet, men også en anelse mere begrænsende, en bluetooth-teknologien, som mange nyere Smart TV benytter. Dog er det et forventeligt kompromis for prisklassen. Men i mit specifikke use-case, er det super irriterende, fordi min soundbar stikker præcis en millimeter over fjernbetjeningens modtager, hvilket betyder, at jeg skal løfte armen en halv meter op over hovedet, for at kunne benytte fjernbetjening sammen med tv'et, når både tv og soundbar står på et tv-bord. Det vil ikke være et problem for alle, men det er igen en ting, som er værd at nævne.
Displayet er OK
Nokia 5500A er udstyret med en forholdsvis basal 4K skærm, der understøtter HDR10-funktion, og det er godt begyndt.
Panelet leverer et OK billede, skarpheden er fin, og HDR-funktionen fungerer. Lysstyrken er ikke overvældende klar, og hvis man laver direkte sammenligning med dyrere skærme med OLED-teknologi eller QLED, er det tydeligt, at man her har et billigere udgangspunkt, men det er selvfølgelig også hele pointen.
Skærmbilledet er ikke imponerende, men heller ikke forfærdeligt - men hvis du virkelig går op i din skærmoplevelse, vil det nok føles som en flad oplevelse.
Nokia 5500A er smart-tv på budget. Der er en fin sammenhæng mellem pris og kvalitet, og det er en funktionel løsning, som lige præcis opfylder, hvad mange ser som et minimum til et nyanskaffet tv. I sagens natur har vi at gøre med et forholdsvis gennemsnitligt tv, som dog bliver hjulpet godt på vej, af dets forholdsvis rene brug af Android TV som styresystem - alt andet lige, betyder det at tv'et giver en opdateret smart-tv oplevelse, som både gør det i stand til at fungere som et moderne stand-alone budget-tv, men også muliggør videre integrering med hvad men ellers kunne have installeret af smart-home features.