Connery

Test: MSI Creator Z17

Vild kreatør-laptop med gamertække

5 ud af 6 stjerner

Som en voksen mand med et nogenlunde voksenjob, hvor jeg fra tid til anden roder med videofiler og billeder i tunge programmer, har jeg alletiders undskyldning for, at min laptop skal have et vist niveau af hardware, for at jeg kan arbejde mere effektivt. Det er sådan set reelt nok - men det er også samtidig et dække for, at jeg kan få fingre i laptops, som jeg kan game på. Yes, lige præcis - sneaky. 

Jeg gamer en hel del, og har gennem tiden gået igennem en hel del forskellige typer maskiner - og mens der er en charme ved gamermaskiner, med masser af lir og attitude, er jeg med tiden blevet forfalden til lækre og simple maskiner, der ser pæne og arbejdspræsentable ud udvendigt - men gemmer på et bæst indvendigt. Og lige netop i denne kategori, lander den seneste laptop-test; MSI Creator Z17 - et pænt produktivitetbæst, hvor der er blevet kælet for den mindste detalje. 

For en 17" maskine er den forholdsvis tynd, og selvom der aldrig helt er tale om ultra-transportable maskiner i denne kaliber, er den med en vægt på 2,5 kilo ret handy med en tykkelse på blot 19 mm. 

ANNONCE
MSI Creator Z17 - Specifikationer

Skærm: 17" QHD+ (2560x1600 Pixel)
CPU: Intel Core i9-12900H 2.90 GHz
Hukommelse: 32 GB DDR5 RAM
Lagerplads: 2 TB M.2 SSD
Grafikkort: Nvidia GeForce RTX 3080 Laptop (8GB)
Webcam: FHD 30FPS
Tastatur: Steelseries Per-Key RGB
Trådløs: WiFi 6E + Bluetooth 5.2
Lyd: Stereo 2x2 Watt (Dynaudio)
Udgange: 3.5 mm compo-jack, 2x USB-C, 1x USB-A, SD-kortlæser, 1x HDMI 2.1
Batteri: 90 Wh - 240 Watt strømadapter
Andet: Fingeraftrykslæser
Mål: 38,2x26x1,9 cm
Vægt: 2.48 kg

Læs mere på MSI.com

ANNONCE
MSI Creator Z17 - Test: MSI Creator Z17 MSI Creator Z17

Z17 er praktisk talt pakket ind i CNC-fræst metal hele vejen rundt. Et clean design med afrundede kanter, så det hårde ydre ikke flækker en laptoptaske op, efter den er røget skævt i lommen for 10. gang. 

Den er lækker anonym - og hvis ikke materialekvaliteten alene, indikerer at der er tale om et premium produkt, er de mange medieudtag og et sæt bastante køleribber på maskinens bagside med til at fortælle historien. 

MSI Creator Z17 afslører i navnet, at den er udviklet med 'creators' i bagtanken. Og det er det også en maskine, der hellere end gerne kan spille sig ud med en Macbook Pro - og hvis man foretrækker PC, er dette en af den slags maskiner, der virkelig får gang i Premiere Pro-crowdet. 

ANNONCE
MSI Creator Z17 - Test: MSI Creator Z17 MSI Creator Z17

Første blærepunkt er den 17" store skærm, der med 16:10 format giver god plads til at lege med det gyldne snit. Skærmen kommer selvfølgelig med touch-funktionlitet - og MSI har da også udviklet en stylus, så tegneglade kan lege på skærmen med 4096 trykpunkter. 

Skærmen er af et True Pixel Display, der har 100% DCI-P3 farvekorrekthed, en opløsning på 2560x1600 pixels og 400 nits lysstyrke - det er en pokkers god skærm, til nærmest alle formål, som man kan slippe afsted med på en laptop. 

Når man tænder maskinen, er der dog også et øjeblikkeligt give-away, der fortæller at den her sag kan game: En lille Steelseries-sticker fortæller det allerede inden: At ja, her er et gamingoptimeret full-size keyboard med tilpasselig RGB-bagbelysning på per-key-niveau. Så selvfølgelig kan man blæse derudaf i alle regnbuens farver - eller holde sig til en mindre opsigtsvækkende all-white, alt efter situationen. 

ANNONCE
MSI Creator Z17 - Test: MSI Creator Z17 MSI Creator Z17

Indvendigt er der nogle seriøse specifikationer, som hardwaren trækker afsted med. 

Processoren er den arbejdsvillige Intel Core i9-12900H, der trækker afsted med nok CPU-kraft til langt størstedelen af krævende arbejdsopgaver - og rigeligt til gaming. 

Samtidig er der blevet plads til dedikeret NVIDIA Grafikkort, i Z17 modellen, benytter man GeForce RTX3080 (Fåes op til RTX 3080 Ti med 16 GB onboard RAM) - 32 GB DDR5-RAM klokket ved 4800 Mhz (Med understøttelse af max 64GB) og også to M.2 SSD slots - så der kan køres op til 4 TB lagerplads afsted på maskinen. 

Batteriet er et 4-cellet 90 watt-timer, der oplades med den medfølgende 240 Watt oplader (Ja, det er en stor klods). Så power er der nok af. 

Spec-listen toppes af med WiFi 6E netkort, Bluetooth 5.2, et Full-HD Webcam, fingeraftrykslæser, lyssensor, stereohøjttalere og et væld af udgange - heriblandt 8K@60Hz HDMI og en SD-kortlæser. 

ANNONCE
MSI Creator Z17 - Test: MSI Creator Z17 MSI Creator Z17

MSI Creator Z17 er en rigtig god og solid maskine. Den store skærm lander med rigeligt af tilsvarende overfalde til keyboard og trackpad, og det er bare skønt at have et keyboard med plads til dedikerede nummertaster - også på en bærbar. Membrankeyboardet er overraskende responsivt - og forholder sig både støjsvagt og med en god fingerfornemmelse ved tryk på tasterne. 

En af de store udfordringer ved produktivitetslaptops i denne kaliber, er at de har brug for en solid mængde køling, når maskinen for alvor skal på arbejde. Jeg har før i tiden oplevet bærbare der gik helt amok i støjniveauet fra blæsere og blev alt for varme til, at man komfortabelt kan benytte keyboardet. Det er ikke et issue på denne sag. Bevares, den bliver stadig mærkbart varmere når man fyrer op for Warzone, til gengæld er rendering af videoklip ikke den store udfordring. At kabinettet på Z17 er udfærdiget af større stykker metal hjælper godt på varmefordelingen.

Og så er støjniveauet overraskende kontrolleret. Med tanke på de store køleribber, som er placeret på bagsiden af maskinen, kunne man godt frygte en større flymotor der starter op, når der kommer tryk på CPU og grafikkort - men det lader til at dimensionen på kølerne sidder lige i skabet - hvilket er en god overraskelse. 

Som jeg har nævnt, har vi at gøre med en performance-bærbar i forholdsvis slim indpakning - det har en betydning for højttalerne, der ikke har lige så meget luft at lege med, som i større kabinetter - lyden er lige til den lave side, men det hjælper en anelse med Dynaudio-tuning og DTS-software, som kommer pre-installeret. 

ANNONCE
MSI Creator Z17 - Test: MSI Creator Z17 MSI Creator Z17

Der er ingen tvivl om, at maskinen er ekstrem effektiv for video-magere, men på gamingfronten er maskinen også virkelig godt på plads: En direkte-fra-kassen testkøretur i 3D Mark TimeSpy gav en score på 9398. 

Hvis man vil have en konkurrencedygtig framerate og samtidig køre med settings i det helt høje gear, vil jeg dog anbefale at man parkerer sin gaming i 1080p opløsning - selvom skærmen går højere. Det kommer slevfølgelig an på spillet - men det var tilfældet for mig med blandt andet Call of Duty: Warzone -  hvor jeg kørte med omkring 110 FPS i 1080p - mens 1440p sendte den ned på omkring 60 FPS. 

Maskinen er et pænt powerhouse - der er særligt velegnet, når den får serveret konstant strøm. 

Selvom der er rige muligheder for at tweake strømforbruget på maskinen i MSI's medfølgende software, er det dog svært at komme i nærheden af samme neddroslede, lange batterilevetid - som det ville være muligt på en MacBook med M1-chip. 4-5 timers batteritid holder maskinen sig kørende, uden at ville have koblet strømstikket i, men derfra og til heldagsstrøm er der et godt stykke vej - så en rendyrket mobilitetsmaskine er der altså ikke tale om. 

Til gengæld er det en veludstyret arbejds- og gaming-PC, der kan levere en heftig performance fra skiftende arbejdspladser og/eller gamingstationer. 

ANNONCE
MSI Creator Z17 - Test: MSI Creator Z17 MSI Creator Z17

MSI er kendt for at kunne levere en solid laptop, og det er da heller ikke forkert med Creator Z17, der med sin pæne indpakning og effektive hardware er en hamrende god maskine - hvis eneste reelle ulemper er en høj indkøbspris - og en stadig begrænset brugstid på ren batterikraft. 

Pris og tilgængelighed

MSI Creator Z17 (2022) har i skrivende stund en aktuel salgspris på 25.999 kroner.

ANNONCE
Del

Seneste nyt