Connery

Test: Motorola Edge 30 Pro: Blændende hurtig smartphone til en pæn pris

Motorola svinger efter mobilmarkedets top med prisbillig flagskibsmodel

5 ud af 6 stjerner

Gennem en længere årrække har Motorola lavet gode smartphones, der har excelleret budget-klassen, med store batterier, store skærme og en grundlæggende value-for-money strategi. 

I den nyeste topmodel fra det Lenovo-ejede smartphonebrand, går man mere i retning af flagskibsmodellerne, med et rigtigt flot specifikationsark og en meget skarp pris, der om ikke andet, bør få folk til at overveje en ekstra gang, hvad man ønsker fra en topmodel af en smartphone. 

ANNONCE
Test: Motorola Edge 30 Pro: Blændende hurtig smartphone til en pæn pris

Den helt store trækplaster i Motorola Edge 30 Pro, er processorkraften i Qualcomm Snapdragon 8 Gen1-chipsettet - her er Motorola den første Android-producent der er klar med den nye generation (2022) af smartphone-chip - i hvert fald herhjemme. 

Snapdragon-processoren i Edge 30 Pro er et absolut bæst, og selvom processorkraften generelt ikke er en stor udfordring i high-end smartphones, er det værd at bide mærke i, hvor hurtig den egentlig er. 

ANNONCE
Edge 30 Pro på 3DMark - Test: Motorola Edge 30 Pro: Blændende hurtig smartphone til en pæn pris Edge 30 Pro på 3DMark

I benchmark-værktøjet 3DMark scorer Motorola Edge 30 Pro 9447 point i Wild Life (Det er næsten 50% bedre end Samsung Galaxy S22 Ultra), og bringer Motorolas 6000-kroners smartphone op på et niveu, der hardware-performance-mæssigt kan måle sig med iPhone 13 Pro Max. 

Chippen i Edge 30 Pro er grundlæggende for effektiviteten af mange af smartphonens andre funktioner, og det placerer den altså allerede ret lunt i svinget, i forhold til konkurrencen.

ANNONCE
Test: Motorola Edge 30 Pro: Blændende hurtig smartphone til en pæn pris

Når man kigger nærmere på komponenterne, der er brugt i Motorolas topmodel, er der heller ikke meget tvivl om, at den er sat i søen for at konkurrere med de andre mærkers high-end modeller:

Her finder du en 6.7" pOLED skærm med 144 Hz opdateringshastighed, 12 GB RAM, et potent triple-cam, stort batteri med hurtigopladning, 5G, 256 GB lagerplads og mulighed for at benytte to sim-kort. Smartphonen har også en IP52 certificering for vandbeskyttelse - og sådan ved et hurtigt øjekast, ser alt altså ret spændende ud. 

Motorola Edge 30 Pro leverer et design der langt hen ad vejen minder om forgængeren Edge 20 Pro, det er efterhånden et meget klassisk og gennemprøvet designtype, med en bagside af gorilla-glas der runder i kanterne - og et frontdisplay der ikke bruger kurvede edges - farverne på årets modeller har en fløjlsblød satin-agtig finish, og mens modellen ikke helt har den samme tyngde og håndfornemmelse af dyre og tunge materialer som man oplever det med Samsung Galaxy eller iPhone, giver den afrundede metalramme der omkapsler front og bagside aalligevel en indikator om, at det ikke er en helt billig smartphone man har i hånden. 

For mig at se, er der ikke truffet nogle banebrydende beslutninger i design-afdelingen, og Edge 30 Pro er egentlig ret konform - og mens det måske ikke trækker en masse spændende blikke af sig, sender det omvendt heller ingen skrigende bort. 

For en topmodel der sælges for 6000 danske kroner, er Edge 30 Pro at finde blandt de absolut billigste i flagskibssegmentet: Men den vil faktisk en hel del.

ANNONCE

Ren Android?

Mens andre Android-producenter bruger meget tid og energi på at designe deres egen brugerflade over Android-systemet, er Motorolas tilgang mere renset. Som det ser ud lige nu, serverer man en Android-oplevelse der er så "renset" som den kan være, medmindre man hopper direkte på en af Googles egen pixel-modeller. Det betyder også at Motorola Edge 30 Pro er en rigtig ren og flydende oplevelse, der har mindre bloatware og knapt så mange producent-specifikke apps, hvilket helt klart vil tale til Android-purister. 

Smartphonen kommer fabriksinstalleret med Android 12, og Motorola har skrevet under på at modellen understøttes med udvikling frem til mindst Android 14, sammen med tre års sikkerhedsopdateringer. 

ANNONCE
Modelfoto - Test: Motorola Edge 30 Pro: Blændende hurtig smartphone til en pæn pris Modelfoto

Fuld smæk på selfies

Motorola er ikke gået af vejen for at give den gas på selfie-kameraet, det byder på en heftig sensor med hele 60 megapixel, og det er godt nyt hvis netop frontkameraet, er noget du bruger en del. 

Det primære kamera er også godt. Her er man gået væk fra sidste års 108 megapixel, og skyder i stedet med 50 megapixel, der giver hurtigere resultater sammen med AI-optimeringerne. Ultravidvinkel kameraet er også på 50 megapixel, mens den tredje linse på 2 megapixel benyttes som dybdesensor. 

Det primære kamera er helt fortræffeligt i hverdagsbrug, men hvis man er en sucker for de lidt mere specifikke funktioner, som eksempelvis optisk stabilisering på alle linser og ekstra gode (optiske) zoom-funktioner, kommer kameraet en smule til kort - dog er det fair at pointere, at den primære 50 MP-sensor har optisk billedstabilisering.

Kameraet er godt og funktionelt, men hvis det er et feature-punkt der er alfa og omega for dig, findes det endnu bedre hos nogle af konkurrenterne. 

ANNONCE
Test: Motorola Edge 30 Pro: Blændende hurtig smartphone til en pæn pris

Skærmen taler især for gaming

Edge 30 Pro er udstyret med en 6.7" skærm, der har en opløsning på 2400 x 1080 pixel. Mens det ikke er en fuldstændig banebrydende heftig opløsning, er det til gengæld en af slagsen, der er rigtig hurtig og udstyret med god lysstyrke. Opdateringshastigheden på selve skærmbilledet er variabel og kan køre helt op til 144 Hz, og samtidig er hastigheden for registreringen af trykfølsomhed helt oppe 360 Hz. 

De to ting kombineret med den lynhurtige Snapdragon-processor og rigeligt med ram, skaber udgangspunktet for en virkelig potent smartphone til gaming - uden at den nødvendigvis skriger "gamerphone". 

ANNONCE
Motorola Edge 30 Pro - Test: Motorola Edge 30 Pro: Blændende hurtig smartphone til en pæn pris Motorola Edge 30 Pro

Edge 30 Pro Hurtig med hurtig på

Hvis man skal smække ét mærkat på Motorola Edge 30 Pro, må det være 'hurtig': Processoren er den hurtigste du finder i en Android, skærmen følger med og det samme gør sig gældende for batteriet. 

Motorola Edge 30 Pro understøtter nemlig ultra hurtigopladning med 68 Watt, Motorola selv kalder det TurboPower 68 Watt, og ladebrikken giver intet mindre end 50% kapacitet på blot 15 minutters opladning. 

TurboPower ladebrikken følger i øvrigt med til smartphonen, og altså kan man gøre brug af lynopladningen med det samme man får fingre i smartphonen - og det er mere end man kan sige om de to store: Samsung og iPhone. 

Trådløs opladning hører sig også til på en flagskibsmodel i dagens Danmark, og den vogn er Motorola med Edge 30 Pro helt med på. Godt nok er der ikke revolutionerende hurtigt smæk på den trådløse opladning, men den følger 15-watt standarden, som efterhånden benyttes af alle devices jf Qi 1.2 standarden. 

Motorola Edge 30 Pro leverer rigtig pænt på de fleste parametre, og selvom det måske ikke smækker Samsung af tronen på skærmkvalitet eller Apple på porten med kamera-performance, er den samlede pakke en virkelig lækker sammensætning af god hardware til en pris der er svær at slå. 

At Motorola er først på markedet med den nye Snapdragon 8 Gen 1 processor, gør det i hvert fald muligt at slå ekstra på tromme for at have den bedste performance i en Android-mobil i skrivende stund. Spørgsmålet er så, hvordan andre producenter i løbet af 2022 bringer chippen i spil i deres modeller: Lige om hjørnet kommer OnePlus 10 Pro og Xiaomi 12 - og mon ikke der også er en model på vej fra Sony, Asus og Nokia?

Lige nu hedder det Motorola Edge 30 Pro, hvis du er Android-bruger med et need for speed. 

Pris og tilgængelighed

Motorola Edge 30 Pro gik i handlen 25. februar 2022. Den vejledende salgspris er 5.999,- kroner. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt