Test: Google Pixel 7
Google baner for overbevisende kamerakvalitet i midrange-smartphone
Google har længe været en fast bestanddel i smartphone-sfæren, gennem operativsystemet Android - og længe har det været sådan, at der er enten Apple med deres iPhones - og så alle de andre producenter, der dyrker Android. Google selv har været en lidt svævende størrelse i det regnestykke - med flere forskellige indhug som samarbejdspartner på andre producenters smartphone, er Google dog efterhånden ved at vinde indpas med smartphones de selv har designet fra bunden og op.
Google-mobilen er nu så langt, at de også er kommet til det danske marked, og med Google Pixel 7 og Google Pizel 7 Pro, er der lagt an til en ny prominent contender på markedet.
Der er åbenlyse fordele, i at have Google til selv at udvikle smartphones til deres Android-system - og det er blevet lysende klart under min test af Google Pixel 7 - den billigste af to smartphones der landede i Danmark op mod julehandlen 2022.
Fordelene er ting som vi ofte roser Android-mobiler for: Begrænset med "bloatware" - producenternes egene idéer om hvilke apps der skal være forinstalleret på en smartphone - men også muligheden for at arbejde anderledes i dybden med mange af de spændende Google-features.
Google Pixel 7 i hurtige træk
Pixel 7 er på papiret en midrange-smartphone, der til en pris på 4999 kroner har et pænt featuresæt.
Den er udstyret med en 6.3" skærm med 90 Hz opdateringshastighed og understøttelse af HDR10+ - det kobles med et simpelt design og en udtalt kamera-pump på tværs over smartphonens ryg, hvor man finder et dual-cam med 50 MP hovedsensor og en 12 MP vidvinkel-sensor - med optisk billedstabilisering og mulighed for at optage video op til 4K. Frontkameraet er mere mondænt med en opløsning på 10.8 megapixel.
Indvendigt understøttet den af Google Tensor G2 chipsettet i kombination med 8GB RAM, op til 256GB lagerplads og et batteri på 4355 mAh - med trådløs opladning.
Tensor-chip
Den største gamechanger i Pixel 7-serien er Googles egenudviklede mikrochip - Tensor G2. Chippen består af CPU, grafik og AI-hardware, som sammenlagt giver en behagelig sammensat oplevelse, når man benytter smartphonen.
Mens Tensor G2-chipsettet ikke spiller helt lige op med den vildeste omgang fra Qualcomms Snapdragon-chip på rå power, er det en ganske habil sag, der - måske særligt - gør Google Pixel 7 til et spændende bekendtskab, givet den relativt lave pris, som smartphonen udbydes til.
Chippen i Pixel 7 er omdrejningspunktet af en stor del af funktionerne i smartphonen - og det understøttes af en bred vifte af hardware-sikkerhed og et løfte om 5 års sikkerhedsopdateringer fra Googles side.
Chippen er rigeligt dimensioneret til alle hverdagsopgaver, og mere simple mobilspil er heller ikke et prespunkt for smartphonen - der dog kommer til kort i mere performance-fokuseret mobilgaming, hvor blandt andet skærmens 90 Hz opdateringshastighed kommer til kort for de mest performancefokuserede muligheder, som man får i det helt høje lag af flagskibsmobiler.
Kameraet er faktisk godt
Som de fleste ved, er mobilkameraet et af de helt store konkurrenceparamtre for smartphone-producenter, og kapløbet der startede i flagskibsmodellerne har for længst spredt sig ned i andre prisklasser - og i lejet hvor Pixel 7 befinder sig, er der fine og habile smartphone-kameraet - dog ofte udstyret med en eller flere kamera-linser, der i højere grad er placeret på smartphonen, for at kunne være med i 'mange-kameraer' ræset.
Pixel 7 holder det helt nede ved jorden med et simpel dual-cam setup, hvor især 50 megapixel hovedsensoren gør størstedelen af arbejdet - mens en mindre ultra-wide linse hjælper, hvis du har svært ved at få plads til alt i billedet - og er løbet tør for plads at bevæge dig på.
Hovedkameraet i Google Pixel 7 er uhyggeligt godt - og meget let at bruge. Farvespillet er levende uden at føles overpoleret, og detaljegraden skinner igennem i både klart dagslys, sløjt vinterlys og også natfotos.
Det er en sjældenhed at se et hovedkamera performe som en prisklasse højere i smartphones, men Google Pixel 7 er virkelig habil og trofast - og gør nærmest alene denne smartphone til et særligt godt bekendtskab.
På selfiefronten er kameraet forholdsvist begrænset, men spiller stadig godt ind på både farver og toning - uden at forsøge at sætte ind på features, som det ikke helt kan løfte. Det er servicerbart - uden at være mindblowing.
Trofast midranger-mobil
Pixel 7 er ikke en flagskibsmodel, men det er til gengæld en rigtig god smartphone til prisen - Du får ikke overvældende hurtig opladning med 20 Watt (Men du får både mulighed for kabel og trådløs) - du får heller ikke cutting-edge skærmteknologi med 120+ Hertz i opdateringshastighed og ekstreme opløsninger - og så får du altså heller ikke særligt udviklede gamerfeatures eller overdimensionerede kamerafeatures.
Til gengæld får du en virkelig solid og velbygget smartphone, der er rustet til en ordinær hverdag - med et kamera, der ikke lader dig i stikken, når du rent faktisk har brug for at gemme et øjeblik med en troværdig og tilfredsstillende kvalitet.
Du får også en Google-smartphone helt uden bloatware, og med en masse gennemtænkte features, der er særligt handy hvis du er typen der for alvor har købt ind i Googles udvidede økosystem, med alt hvad der tilhører lige fra software-løsninger, over produktivitet og til smarthome-assistenten Google Home, der er en naturlig integreret del af smartphonen.
Til en vejledende salgspris på 4999 kroner, er det svært at sige hvilken anden smartphone der ville være et bedre køb i prisklassen - særligt ved indgangen af 2023.
Pris og tilgængelighed
Google Pixel 7 blev lanceret i oktober 2022 til en vejledende salgspris på 4.999 kroner - og forhandles officielt via Google Store DK
Google Pixel 7 - Specifikationer:
Styresystem: Android 13
Skærm: 6.3" AMOLED 90Hz opdateringshastighed (1080x2400 pixel, 416 PPI)
Chipset: Google Tensor G2 - (Octacore processor og Mali-G710 grafik + AI)
Hukommelse: 8 GB RAM
Lagerplads: 128GB el. 256GB UFS3.1
Hovedkamera: 50 MP m.OIS + 12 MP ultrawide
Selfiekamera: 10.8 MP
Batteri: 4355 mAh 20 Watt kabled ladning + 20 Watt trådløs opladning
Vand og støvtæt: Ja, med IP68 certificering (1,5 meters vanddybde i op til 30 minutter)