Connery

Test: Fairphone Fairbuds XL

Bæredygtigt, men kan de bære byrden for god lyd?

4 ud af 6 stjerner

Fairphone har en nobel mission; at gøre et indhak i det overforbrug vi har af elektronikprodukter, mindske CO2-aftrykket, og give bedre vilkår til dem som producerer elektronik.

Hovedsageligt har Fairphone fokuseret på deres mobiltelefoner, som er designet til at forbrugeren nemt selv kan udskifte dele i telefonen, og håbet er så, at forbrugeren vil købe mindre nyt teknologi. Og nu har Fairphone kastet sig over høretelefoner: Det sker i form af Fairphone Fairbuds XL.

Fairbuds XL er designet med samme åndelige koncept som Fairphones telefoner, hvilket betyder at elementer som batteri, lydelementer, ørepuder mm. kan udskiftes nemt og bekvemt, skulle det gå i stykker.

Det er jo egentlig meget fedt alt sammen, men på trods af den flotte mission, som Fairphone er på, så skal deres produkter stadig leve op til en vis standard, hvis folk rent faktisk skal bruge dem. Er det tilfældet? Det har jeg forsøgt at gøre mig klogere på. 

ANNONCE
Fairphine Fairbuds XL - Test: Fairphone Fairbuds XL Fairphine Fairbuds XL

Udskiftningsfunktionen:

Lad os tage fat i det, som Fairbuds XL adskiller sig mest fra konkurrenterne på: Muligheden for selv at skifte delene som forbruger. Når man får fingrene i et par Fairbuds XL, får man også fingrene i en udførlig guide i, hvordan man udskifter delene. Og det er egentlig rimelig lige til. Hvis man husker gamle Nokia-telefoner med udskifteligt batteri, jamen så kan man også det her. 

ANNONCE
Fairbuds XL - eksploderet - Test: Fairphone Fairbuds XL Fairbuds XL - eksploderet

Design:
Fairbuds XL har to farvevarianter; grøn og sort. Udseende-mæssigt er de egentlig ret sleek udseende, og det er også to fine farvemuligheder. Men i og med at gimmicken er, at man kan udskifte tingene selv, ville det for mig give mening hvis man havde flere farve-valgmuligheder, så man selv kunne bygge farvekombinationer.

Muligheden for at personliggøre sine headphones ville i min optik gøre, at man ville beholde et headset længere. Men det kan jo være at Fairphone kommer med flere farvemuligheder længere nede ad vejen.

ANNONCE
Fairbuds XL - Test: Fairphone Fairbuds XL Fairbuds XL

Interface: 
Fairbuds styres ved hjælp af et lille joystick på venstre side af høretelefonerne, samt en ANC-knap. Joystick'et føles lækkert og robust, og det er meget intuitivt. Vil du skrue op, så træk det opad, vil du skrue ned, træk nedad. Næste sang? Træk fremad. Forrige sang? Træk bagud. Og så kan man også trykke på den, hvis man vil pause sin sang, tage indgående opkald osv. Det fungerer meget godt. Den dedikerede ANC knap, som findes lige ved siden af joysticket, gør det nemt hurtigt at skifte mellem de forskellige funktioner. 

ANNONCE
Fairbuds XL - Test: Fairphone Fairbuds XL Fairbuds XL

Lyd: 
Nu er det trods alt headphones vi har med at gøre. Derfor skal vi også tage fat i lyden. Det tekniske først: Fairbuds XL kommer med 40mm drivers og lydkalibreringen er udført af Sonarworks. Headsettet kommer også med Active Noise Cancellation (ANC og Ambient sound (hør dine omgivelser)

ANC funktionen virker, men den er ikke gennemgående. Og den er slet ikke banebrydende. Et par Jabra elite 7 pro in-ear høretelefoner gør det faktisk bedre. Og til en lavere pris. Men samtidigt er Fairbuds ANC heller ikke forfærdelig. Den gør det den skal, men ikke på imponerende vis. 

Selve lyden er fin, og det er nemt at skildre forskellige instrumenter i en sang. Bassen er lidt undervældende, og uden muligheden for selv at equalize lydelementerne i f.eks. en app, kan man godt savne den mulighed lidt. Det er efterhånden standard i de fleste andre headsets i samme prisklasse..

I bund og grund er lyden solid, men samtidigt er det muligt at få bedre lyd til færre penge. Og når man allerede er lidt bagud på lyd, er det lidt bekymrende at meningen med disse headphones er, at de skal holde længe, og meningen er at man skal udskifte tingene løbende, som de går i stykker. Så bliver de altså hurtigt outdated. 

ANNONCE
Fairbuds XL - Test: Fairphone Fairbuds XL Fairbuds XL

Når fairbuds XL i mål med det de vil? Det vil jeg mene. Selv om det ikke fra er det bedste til hverken ANC eller lyd, er det alligevel på så stabilt et niveau, at hvis man virkelig går ind for Fairphones mission om at gøre tingene mere bæredygtige, så giver det mening at købe dem. Og stadig få et udemærket produkt. Er man udelukkende på udkig efter den bedste lyd i denne prisklasse, så er det ikke Fairbuds XL, man skal have fat i.  Fairbuds XL får 4/6 stjerner for okay lyd, fint design og gode intentioner. 

Pris og tilgængelighed: Fairbuds XL fås på Fairphone.com fra 11. maj 2023. Pris: 249€ (1854 kroner) 

ANNONCE
Fairphone Fairbuds XL - Specifikationer

Batteri: 800 mAh, 30 timers brugstid

ANC: Ja, + Ambient mode

IP rating: IP54

Bluetooth: 5,1 - 10 Meters afstand, Multipoint lyd

Vægt: 330 gram

Driver: 40mm dynamisk driver

Udskiftelige dele: Ørepuder, headband, speakers, batteri, earcap covers 

Del

Seneste nyt