Connery

Test: Fairphone 5

Fairphone er på banen med en ny ultra-bæredygtig mellem-mobil

4 ud af 6 stjerner

I en verden hvor smartphonens formfaktor er rimelig fasttømret, så meget at producenter nu er begyndt at sætte bøjelige skærme i nye devices, for at udfordre status quo, er den seneste model fra hollandske Fairphone helt som forventet: Et stort skridt op fra deres egne tidligere modeller, og ret konservativ i sit udseende - bortset fra et semi-transparent bagcover, der afslører at denne model ikke bare er din gennemsnitlige smartphone.  Fairphone 5 er noget helt specielt. 

ANNONCE
Fairphone 5 - Test: Fairphone 5 Fairphone 5

For en ret unik smartphone, er Fairphone 5 dog ved første øjekast helt utroligt gennemsnitlig. 

En 6.46" OLED-skærm med en opdateringshastighed på 90 Hz, Et Qualcomm QCM6490 chipset med ottekernet processor, et dual-lens kamerasetup med to 50MP-sensorer, et hole-punch frontkamera, 8 GB RAM, 256GB indbygget lagerplads, og et 4200 mAh batteri - alt sammen båret af Android-styresystemet. 

Det er en specliste der langt hen ad vejen kunne passe på mange mellemklasse-mobiler, men for FairPhone 5, er det toppen af poppen - særligt i lyset af, at denne smartphone er den mest bæredygtige og mest reparérbare smartphone på markedet

ANNONCE
Fairphone 5 - Test: Fairphone 5 Fairphone 5

Fokus på bæredygtighed og reparerbarhed

Hvad der adskiller Fairphone 5 fra konkurrencen, er virksomhedens engagement i at gøre deres produkter så bæredygtige og reparerbare som muligt.

Telefonen er designet til at kunne demonteres og samles igen med almindeligt værktøj, hvilket betyder at man selv kan skifte defekte dele. Batteriet er let tilgængeligt og kan udskiftes på få sekunder. Det er i skarp kontrast til andre smartphones på markedet, der ofte er forseglede og kræver professionel assistance til reparationer.

ANNONCE
Fairphone 5 - Test: Fairphone 5 Fairphone 5

Materialer og produktion

Fairphone går skridtet videre ved at bruge genanvendte og etisk indkøbte materialer. Hver komponent er nøje udvalgt for at minimere den negative miljøpåvirkning. Produktionen foregår også under etiske forhold, hvilket gør Fairphone 5 til en af de mest samvittighedsfulde valg, man kan træffe inden for smartphone-kategorien. Hvis du har lyst til at nørde i dybden med Fairphones produktionsforhold og supply-chain-stuff, kan jeg stærkt anbefale, at du selv dykker ned i den ekstensive dokumentation på deres website

ANNONCE
Fairphone 5 - Test: Fairphone 5 Fairphone 5

Brugeroplevelse

På software-siden kører Fairphone 5 Android, men virksomheden har tilpasset brugergrænsefladen for at gøre det lettere at få adgang til miljøvenlige apps og tjenester. Desuden er telefonen designet til at modtage mindst fem hovedopdateringer af Android, hvilket betyder at denne smartphone formentlig er dækket på softwarefronten helt frem til 2031. Desuden er smartphonens også understøttet af 5 års garanti - og det er faktisk en vigtig ting!

Da jeg testede Fairphone 3 tilbage i 2021, var der store ubekendte forbundet med, hvor længe de integrerede "udskiftelige" moduler egentlig kunne holde, men med en længere garanti, er der alt andet lige ikke samme grund til bekymring.

ANNONCE
Fairphone 5

Fordele:

  • Let at reparere
  • Bæredygtige materialer og etisk produktion
  • Lang software-understøttelse

Ulemper:

  • Middelmådig kamerakvalitet
  • Prisen er i den højere ende for en mellemklasse-telefon
     

God til almindeligt dagligt brug

Ydeevnen er som nævnt solid, men ikke revolutionerende. For de fleste brugere vil Qualcomm QCM6490-chipsettet og de 8 GB RAM være mere end tilstrækkeligt til daglig brug. Batterilevetiden på 4200 mAh er også konkurrencedygtig, og med hurtig opladning kan man nemt få en hel dags brug ud af en enkelt opladning.

Fairphone 5 koster omkring €699 (cirka 5200 kroner), hvilket gør den til en dyrere mellemklasse-telefon. Men det er prisen, man må betale for bæredygtighed og etik. Hvis man ser det som en investering i en bedre fremtid, fremstår Fairphone 5 som et logisk valg.

Fairphone 5 er ikke en smartphone for dem, der jagter den nyeste teknologi eller de mest avancerede funktioner. Den er for dem, der ønsker en robust, reparerbar og ansvarlig smartphone, der gør det muligt at forene teknologisk bekvemmelighed med etiske og bæredygtige værdier. På den måde har den stadig sin egen lille plads i markedet - spørgsmålet er bare hvor længe? De store etablerede brands har også, et efterhånden, skarpt fokus på bæredygtig produktion.

ANNONCE
Del

Seneste nyt