Test: Epos Sennheiser GSX1000 - en mærkbar lydopgradering til de fleste PC-gamere
Hardwarelydkortet fra Epos har flere år på bagen - og er stadig et aktuelt produkt
Højttalere - og i forlængelse heraf; et headset - er kun så godt, som det lydsignal du sender til dem. Det er der mange der glemmer, når det kommer til jagten på den bedste lyd - og hos gamere er det også særligt udbredt, at folk sjældent kommer længere, end det lydkort, der er indbygget i deres maskine.
Det er ikke så udbredt et problem, da kvaliteten af onboard lyd er blevet bedre med tiden. Når det så er sagt, er der masser af kvalitet at komme efter, med et eksternt lydkort - noget jeg selv har måttet erkende, efter en testperiode med GSX 1000 lydkortet fra Epos, tidligere Sennheiser.
Faktisk vil jeg gå så langt at sige, at en investering i et lydkort, som dette, rent faktisk vil give dig bedre smæk for skillingen, hvis du ejer et i forvejen godt kablet headset - og overvejer, om de burde skiftes ud med et sæt trådløse af slagsen, med et budget i omegnen af 1.800 kroner. Ja, virkelig.
Alene det, at produktet har været på markedet siden 2017, og stadig den dag i dag forhandles uden at være blevet erstattet af en ny version, taler for sagen.
Epos GSX1000 - Hvad kan det?
Det eksterne hardware lydkort leverer forbedret lydkvalitet på flere parametre: Både Stereo, virtuel 7.1 surround og mikrofon lyd. 7.1 surround-lyden vender jeg tilbage til, for det er fænomenalt.
Lydkortet fungerer også som en lille kontrolbase til lysstyringen i din PC, og har et brugervenligt interface, der kobler touch-interface med en meget tilfredsstillende drejeskive. GSX1000 kobles til din PC via USB, og har mulighed for tilslutning af - på samme tid - multi jack fra din headphone, højttalere og en ekstern mikrofon. De tilsluttede enheder kan med lethed styres fra touchpanelet, hvor man kan skifte mellem en række forudindstillede lyd-presets og også skifte mellem højttalere og headset - uden at skulle afbryde et spil.
Hvis du "blot" er interesseret i den bedst mulige lydkvalitet i stereo, kan du køre med stereo-lyd i HD Audio kvalitet med 96 kHz, men den virtuelle 7.1 surround er værd at jagte.
GSX 1000 gør brug af Epos’ egen-udviklede 7.1 Binaural Rendering Engine, og alt lydbehandlingen foregår i selve lydkortets hardware - der gør et ekstremt godt job.
Den virtuelle surround-oplevelse, som kortet kan skabe er vanvittig god. Faktisk er det en bedre surround-oplevelse jeg har fået i et headset, end fra dedikerede surround-headsets, og også virtuelle konkurrenter som Sonys 360 Audio - og det siger ikke så lidt. Den virtuelle surround kommer især til udtryk i gaming, hvor signalerne (som trækkes fra spillets surround-indstillinger) fremstår ekstremt godt positioneret og med god varme, skarphed og rumfornemmelse.
Og det er 100% på grund af den virtuelle surround, at GSX 1000 har sin berettigelse. Til stadighed. Det er simpelthen en af de bedste surround-oplevelser du kan få til et headset, for pengene.
No-brainer kvalitetsløft til lydsiden
Tag et fornuftigt analogt, lukket stereo-headset til mellem 600 og 1000 kroner, kobl det med Epos GSX1000 til 1800 kroner og så har du - for godt under 3000 kroner, et lydsetup til din gamingoplevelse, der matcher konkurrencen i de trådløse surround-headsets du finder i samme prisleje - og hvis du i forvejen har det analoge headset, er de 1800 kroner for kvalitetsløftet en no-brainer.
Pris og tilgængelighed:
Epos GSX1000 lydkortet er i butikkerne til en vejledende salgspris på 1.799 kroner