Connery

Test: Electrolux 900 SteamPro dampovn

Vi har testet Electrolux' nye flagship af en dampovn.

6 ud af 6 stjerner

Hvis du går og overvejer, at det måske er tid til at få sig en opgradering på ovnfronten i køkkenet, så skal du absolut kigge nærmere på de nye serier, der arbejder med dampfunktioner.

Damp-egenskaber i madlavning er blevet mere og mere moderne på mange parametre og kan byde ind med en kavalkade af fordele til amatørkokken på både sundhedsfronten såvel som det endelige slutresultat på alt fra sprød kylling til bagværk.

Uanset om du er typen, der damper mad eller leger med surdej, så er dampovne nextlevel på alle fronter.

Og Electrolux har for nyligt lanceret deres helt nye flagship på dampovnsfronten, 900 SteamPro og vi har kigget nærmere på, hvad ovnen kan og hvad damp-teknologien har at byde på.

ANNONCE
Knapfri digitalt system på 900 SteamPro fra Electrolux.  - Test: Electrolux 900 SteamPro dampovn Knapfri digitalt system på 900 SteamPro fra Electrolux.

Design

Selve ovnen er en minimalistisk sag på designfronten med rene linjer, sort grå toner og simpelt design med en udtrækkelig skuffe til vandbeholderen samt et gråt håndtag.

Men man skal absolut ikke lade sig snyde af det minimalistiske ydre - den rummer et væld af egenskaber. Men dem kommer vi til!

Selve ovnlåget har et mønster over hele overfladen med en lille firkant med rent glas - og mens du måske kunne fristes til at tro, at det er et lille Instagram-venligt kikhul til dine videoer, så har ovnen allerede styr på det.

Den har nemlig et kamera monteret i håndtaget på indersiden, så du kan få livefeed over indholdet i din ovn - hvad enten du skal holde øje med, at stegen ikke brænder på eller at dit surdejsbrød løfter sig tilpas nok op.

Den største wow-faktor på designfronten er uden tvivl det ultra lækre touch-system, som har elimineret behovet for drejeknapper og små, strømlinet-brydende elementer på en ovn - og det er et sensitivt og velfungerende touch-system, som tilgodeser fedtfingre og ‘madlavningsfingre’ i en ret høj grad, inden den ikke kan reagere mere.

Selve touch-systemet kan justeres i lyset, så standby-funktionen enten kan være diskret eller lyse op i mørket. Desuden har selve ovnen også dobbelt-belysning i ovnen, som er gaven, du egentlig ikke vidste, du manglede - belysningen giver en større rumfølelse i ovnen, så du bedre kan holde øje med alle ingredienserne, og så er det for en Instagrammer en lille ekstra forkælelse, hvis du skal skyde billeder af ovn-resultater!

ANNONCE
Ovnrummet i 900 SteamPro. - Test: Electrolux 900 SteamPro dampovn Ovnrummet i 900 SteamPro.

Selve touch-systemet er utroligt overskueligt og har de mest gængse tilberedningsfunktioner som standard-apps på ‘forsiden’, mens alle de andre er indekseret i små smarte kategorier samt let tilgængelige via den simple brugermenu.

Sammen med ovnen kommer en række lækre bageplader i tynde, lette former med dertilhørende små fade og forme, som kan bruges til alskens råvarer og skræddersyet til langt de fleste aspekter af madlavning fra kød og brød til grønt og skaldyr.

Derudover er der ikke meget at benævne omkring designet af ovnen - den ser vildt lækker ud med rene linjer og stringente kanter og et levende udtryk, mens den holder stilen lowkey og sørger for at mønte ind på den moderne forståelse for minimalisme i køkkenrummet.

Selve ovnen er af standard-størrelse, så udskiftningen til den nyere model er uden problemer og passer ind i de fleste gængse køkken-setups.

Den har overordnet set et meget stilet udseende, som holder designet på et minimalistisk niveau, så den matcher mange forskellige stilarter i det mangfoldige køkkenmiljø.

ANNONCE
Sprøde flæskesvær med kombinationsstegning og damp. - Test: Electrolux 900 SteamPro dampovn Sprøde flæskesvær med kombinationsstegning og damp.

Funktion

En ovn i sig selv er jo en ægte hverdagsgadget, som ikke bare skal være fancy, men også klar til kamp hver eneste dag i køkkenet - men denne model er fintunet på utallige måder, som gør, at det både bliver en liret gadget, du med glæde viser frem til gæster såvel som en konventionel funktion i køkkenet, som lever op til hverdagens trummerum.

Ovnen kan prale af et energiklasse på A++ og samtidig en vanvittig imponerende fart på opvarmningen. Funktionen gør, at du kan varme dine ovn 40 procent hurtigere op end konventionelle ovne, og det er ovnens svar på den opgradering, man oplever, når man skifter fra konventionel kogeplade til induktion - en verden til forskel!

Jeg havde et enkelt punkt, jeg på forhånd var en smule skeptisk over - og det var begrænsningen på, hvor højt varmen kunne nå op i ovnen. Normalt kan man måske finde temperaturer op imod 250-300 grader, som er ganske velegnet, når man leger med surdej og sprøde pizzaer - men denne ovn går ‘kun’ op til 230 grader.

Det viste sig heldigvis at være en ligegyldig bagatel, da selve ovnen arbejder på et andet niveau end konventionelle ovne, hvor varmefordelingen fungerer bedre og kombinationen af eksempelvis dampfunktioner gør de høje temperaturer unødvendige - det eneste, hvor man lige kunne bruge et ekstra nøk på varmefronten, er når man skal afbage pizzaer, men ellers er det også resulteret i en strømbesparende opgradering, når man eksempelvis ikke behøver de tårnhøje temperaturer til surdejsbrød.

ANNONCE
Skarp udsigt til årets julegris.  - Test: Electrolux 900 SteamPro dampovn Skarp udsigt til årets julegris.

Ovnen i sig selv er meget støjsvag - og det tænker du måske er en selvfølgelig med ovne, men mange konventionelle ovne har en lille irriterende brummende lyd.

Den finder du ikke på 900 SteamPro - derimod små sporadiske hyggelyde, når dampen frigives. Til at binde alle egenskaberne og funktionerne sammen kan man downloade en app, Connected Cooking, som giver dig det fulde overblik over din ovn - du kan regulere temperaturen fra din sofa, holde øje med tilberedningen, kernetemperaturen og overordnet set bare have en ekstra hjælper i køkkenet, hvis du måske står og jonglerer i gryderne.

Endnu en af de gode ting ved denne tilkobling med app er, at det ikke er en nødvendighed - ment på den måde, at du kan komme i gang med din ovn, så snart den er blevet installeret.

Du skal ikke vente på alle mulige signaler, opsætninger og lignende, hvor du skal styre det hele fra din telefon. Det er kun en hjælpende hånd til dig, der ikke lige har tid til at stå foran ovnlågen hele dagen.

ANNONCE
Crunchy skind i ovnkylling med damp-funktion. - Test: Electrolux 900 SteamPro dampovn Crunchy skind i ovnkylling med damp-funktion.

Det er vanvittigt underholdende at gå i gang med at eksperimentere med ovnen, da dens mange funktioner har utallige muligheder - man skal bare lige lære dem alle at kende.

Eksempelvis har ovnen en brød-funktion, som egner sig godt til sprød skorpe og luftig krumme all around, mens den eksempelvis ikke er så egnet til surdejsbrød, hvor man gerne skal have mere fugtighed i ovnrummet for at få øret til at vokse.

Man lærer det henad vejen og finder hele tiden nye genveje, opgraderinger og små lækre funktioner til at forbedre madlavningen automatisk. En af de gode faktorer ved denne ovn er også, at du ikke er nødsaget til at lære manualen og alle de unikke tilberedningsmuligheder og guides udenad.

Ovnen fungerer også som en simpel basis-ovn, hvor du blot kan tænde for de klassiske funktioner såsom oven-og-under-varme samt varmluft - og selvom dampfunktionerne er et af de største salgspunkter ved denne model, så har de endda gjort det nemt for dig på den front også.

ANNONCE
Digitalt display med overskuelige funktioner. - Test: Electrolux 900 SteamPro dampovn Digitalt display med overskuelige funktioner.

Dampens egenskaber

Den helt store wow-faktor kommer naturligvis på dampfronten. Foruden en række specialdesignede programmer, introducerer de nemlig også Steamify!

Det er en simpel funktion, som indstiller ovnen til den rette dampmængde, der passer til den temperatur, du bruger - på den måde, får du lidt af det bedste fra alle verdener, når du bruger den.

Det er en måde at sikre dig, at dine elementer i ovnen får den nødvendige varme kombineret med med den mængde damp, der passer i forhold til at bevare struktur, saft og næringsindhold i alt fra kød til grøntsager.

De fleste er nok tilbøjelige til at koge deres grøntsager i vand eller lignende - bevares, vi har kogt blomkål og broccoli i kogende vand i århundrede. Men det er faktisk ikke den bedste måde at gøre det på - de skal dampes.

Og det er netop blevet nemt og overskueligt med en ovn som denne. Det gør, at der er et lavere kolesterolindhold end ved konventionel tilberedning, den bevarer mere smag og flere vitaminer samt sørger for, at grøntsagerne bevarer mest muligt deres naturlige udgangspunkt.

Generelt har ovnen et utal af skræddersyet programmer, som tilgodeser forskellige råvarer med dampbehandling, og vi vi har lige fremhævet nogle af de vigtigste kvaliteter ved de forskellige elementer.

ANNONCE
Unikke dampegenskaber ved 900 SteamPro

Lav damp el. Steamify

Der er altid en ting, jeg mangler ved en kylling i ovn - og det er garanti sprødt skind, som man normalt kan få uden problemer på en kul- eller gasgrill med samme tilberedningstid.

Her er dampen din ven!

Med en ganske almindelig kylling gnedet med lidt salt kan du med en af de lavere dampfunktioner tilføj varmedamp under tilberedningen, som gør, at overfladen bobler mere op og skindet ikke bare vander ud fra saften fra kyllingen men derimod får masser af sprød varme på overfladen.

Mellemdamp

Her snakker vi den legendariske funktion, som er en mindre genialitet til hverdagskøkkenet - vi ved alle, at rester aldrig helt smager lige så saftigt og lækkert som dag et (med mindre vi måske snakker lasagne, men det er en diskussion til en anden dag!). Ved dette spænd på dampfunktionen kan du for alvor vække dine rester til live ved at tilføje damp og fugt i ovnrummet under tilberedning.

Eksempel - vi havde en halv and tilovers fra Mortens Aften. En rest, vi normalt blot opvarmer ved omkring 150 grader med et par gavmilde klatter smør på toppen. Det fungerer nogenlunde, men hvis du smider den ind i en dampovn, så ‘vågner’ kødet op til dåd og får mere af sin originale saftighed tilbage under tilberedning.

Et vidundermiddel til mange af hverdagens rester, som har en evne til at blive tørrere, når man skal genopvarme det.

Vi lever også i en tid, hvor sous vide-fascinationen stadigvæk florerer blandt folk, som har rigeligt med tålmodighed når det kommer til at få den perfekte tilberedning af et stykke kød - og denne ovn har indbygget sous vide-funktion. Her kan ovnen prale af utroligt præcise temperaturstyringer, så man på klassisk sous vide-vis kan få sine råvarer til at bevare saft, kraft og koncentreret smag.

Høj Damp/Fuld Damp

En af de ting, jeg elsker allermest i det asiatiske køkken, er bao-boller med fyld. De lækreste, luftige boller, som kun bliver tilberedt med damp. Og normalt bruger jeg en smart lille bambuskoger, men selvom det er udstyr designet til netop formålet, så er det noget bøvl at lave til mange mennesker og desuden få et helt jævnt resultat - det er hermed fortid!

Med høj damp på Electrolux-ovnen kan man ramme en temperatur på 100 grader, som bare fylder ovnkabinen med varm damp i en jævn fordeling - og vi snakker altså op til to bradepander med med bao-boller, som bare ligger og passer sig selv, mens de ekspanderer i volumen og bliver luftige og lækre. Det er en absolut vanvittig gamechanger! Bao er for mit vedkommende gået fra at være en luksus, når jeg har god tid, til noget, jeg kan lave på en travl hverdag.

Jeg brugte eksempelvis denne funktion til den ikoniske asiatiske opskrift, Baozi, som er fyldte bao-boller - de skal have lidt mere tid i bambuskogeren og besværlige at bage i større mængder. Men det er intet problem med 900 SteamPro, hvor man egentlig kan fylde to bradepander med Baozi med langtidsbraiseret tværreb og give dem 15 minutter ved fuld damp - så er der de lækreste, jævnt og pænt dampede fyldte bao-boller til folket!

Tjek opskriften ud her, hvor vi brugte ovnen til formålet: Baozi.

ANNONCE
Dampede, fyldte bao-buns - Baozi. - Test: Electrolux 900 SteamPro dampovn Dampede, fyldte bao-buns - Baozi.

På ekstraudstyr-fronten, som medfølger i købet af ovnen, får man blandt andet en indbygget stegetermometer - genialt designet, så selve ledningen og nålen befinder sig inde i ovnen, hvor man kan lukke ovnlågen uden noget sidder i klemme. Desuden er det ikke nødvendigt at bruge en app til at måle og holde øje med tempetaturen - ovnen holder hele det parameter inhouse, som gør, at den også selv kan slukke, når du har indstillet din ønskede sluttemperatur.

Det er enormt smart, da mange med eksterne stegetermometre nok kender til en række faldgruber, der kan drille - alt fra dårlig forbindelse til forkert afstand eller glemsomhed. Bare rolig, ovnen har din ryg!

Rengøringsmæssigt er en dampovn også at foretrække frem for eksempelvis ovne udstyret med pyrolyse. Pyrolyse skruer temperaturen helt op på omkring 500 grader for at forvandle alle madrester og snavs til aske, som du kan tørre af med en klud - ved dampovne er det mere skånsomt med damprens, hvor hele ovnen fyldes med varm damp, som løsner fedt og snavs i hele ovnrummet, som efterfølgende er nemmere at vaske/tørre af.

Desuden mindre energikrævende og kortere rengøringstid - og det er et win i disse tider!

Man kommer heller ikke udenom, at 900 SteamPro fra Electrolux har en rimelig pebret pris, og kan måske få dig til at overveje tanken: er det prisen værd?

Og det vi altid kigger på, når vi laver gadget-tests er - hvad betaler du for?

Man kan sige, at hvis du ikke laver så meget mad med damp, kan en ovn som denne måske virke overkill, men igen er den bare så all-around optimeret, funktionel og yder en benhård performance, så jeg vil ikke så meget mønte det op på, hvorvidt du bør købe en dampovn eller ej - mere om du vil have klassens skarpeste eller ej.

ANNONCE
Dampfunktion giver surdejsbrød den nødvendige fugtighed til at få 'øret'.  - Test: Electrolux 900 SteamPro dampovn Dampfunktion giver surdejsbrød den nødvendige fugtighed til at få 'øret'.

Samlet set

Electrolux’ 900 SteamPro er for alvor et flagship indenfor dampovnens univers. Den har alle de egenskaber, man kunne ønske sig i forhold til damp-madlavning i både det salte, søde og brødmæssige køkken, mens den stadigvæk har bevaret de traditionelle ovnegenskaber. Den er simpel, brugervenlig og har gjort en masse avancerede egenskaber legende lette for den almene køkken-entusiast.

ANNONCE
Specifikationer

Model: Electrolux 900 SteamPro

Pris: 19.595 kroner

Produktserie: SteamPro + CookView

Ovnrum, rengøring: Damp

Ovnrum netto, ltr.: 70

Bagepladeareal, cm²: 1424

Temperaturinterval: 30°C - 230°C

Grilleffekt, W: 2300

Lydniveau max., dB(A): 53

Farve: Rustfri stål

Udvendige mål, HxBxD, mm: 594x595x567

Indbygningsmål, HxBxD, mm: 590x560x550

Energieffektivitetsklasse: A++

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce