Connery

Test: Ecovacs GOAT G1 robotplæneklipper

Ny teknologi med virtuelle grænser på GOAT G1.

5 ud af 6 stjerner

Når foråret og sommeren begynder at melde sin ankomst i kalenderen, så bliver humøret ofte løftet ved tanken om udsigt til sol, sommer, blomster i haven og masser af varme.

Men med varme og sol går haven også bare amok med at gro, gro og gro - og især græsplanen!

Mens man lykkeligt i vinterperioden har glemt, at man skal ud og slå græs jævnligt hen over sommeren, så går det hurtigt op for en, lige så snart temperaturen sniger sig tocifrede grader.

Og hvis du ikke orker at tage turen med benzin-klipperen igen i år - så kan du overveje en robotplæneklipper!

Det er mere populært end nogensinde at have en selvkørende robot til at klare havetjansen i små og store haver - og vi har fået fingrene i en flagship-model fra Ecovacs, som går under navnet GOAT G1.

Herunder får du en test og gennemgang af, hvordan maskinen opsættes, aktiveres og hvordan oplevelsen har været med den nye Ecovacs GOAT G1 i haven.

ANNONCE
What?s in the box?

- 1x GOAT G1 robotplæneklipper

- 1x dock og opladningsenhed

- 1x strømforsyning med 1x forlænger-ledning

- 1x stabiliserings-kit til dock

- 2x Beacons + Dry Cell

- Brugsvejledning

- Pre-guide

Ecovacs GOAT G1

Modelnavn: Ecovadis MPB11-11 (GOAT G1)

Batteritype: Lithium-ion

Spænding (volt): 100-240

Opladningstid (minutter): 120

Lydniveau (dB): 59

Maksimal stigning (i %): 45

Maks. plæneareal (m2): 1600

Klippebredde (cm): 22

Klippehøjde (mm): 30-60

Pris: 11.999 kroner

Tilgængelighed: Forhandles blandt andet hos Elgiganten

Specialfunktioner: regnsensor, vippe-sensor, tyverialarm, løftesensor, Google Home-kompatibilitet

ANNONCE
Huset installeres som base for GOAT G1. - Test: Ecovacs GOAT G1 robotplæneklipper Huset installeres som base for GOAT G1.

Opsætning og installation

Det kommer ikke som nogen overraskelse, at det for mange kan virke som lidt af en hurdle at skulle tage beslutningen om at få en robotplæneklipper på grund af opsætningen - det kan virke uoverskueligt at sætte tråde op i haven og få det installeret ordentligt, så de kære staudebede ikke skal miste livet på grund af en fejlagtig placering.

Men med den nye model fra Ecovacs er trådsystemet forældet og det handler i stedet om at skabe virtuelle grænser med de medfølgende Beacons. Det er i al sin enkelthed hvide stave, man sætter rundt langs grænserne i sin have - alt efter hvor stor en have, man har, kan man sætte alt fra 2 Beacons og op til så mange du nu skal få brug for.

Beacons eller signal-stavene skaber en signalradius i haven, som din robotplæneklipper kan arbejde inden for - på den måde danner de basis for, at du kan slippe fra at lægge tråde i haven og kan have den usynlige grænse skræddersyet til din have. Selve opsætningen er utrolig, utrolig brugervenlig fra start til slut - når man pakker robotplæneklipperen ud, bliver man mødt af en kæmpe planche, der allerede med det samme giver dig det hurtige overblik over, hvordan de næste processer skal foregå i grove træk.

Man pakker blot ‘huset’ ud, kobler det sammen og sætter den i stikkontakten. Herefter skal man sætte ‘geden’ på græsset, fjerne fragt-beskyttelse og kameradæksel og sende den hjem til sin nye base.

ANNONCE
Test: Ecovacs GOAT G1 robotplæneklipper

Herfra kan man tage fat i de to medlagte manualer til Beacons og GOAT G1, som guider dig til at samle dine signalstave korrekt og desuden få parkeret din robotplæneklipper det rigtige sted som udgangspunkt for den kommende mapping.

For en mand der vidste absolut nul og niks om robotplæneklippere og ikke lige har de største gadget-mæssige overblik var det legende let - og en vigtig faktor i forhold til brugervenlighed og at alle skal kunne være med på vognen.

Alt frygt for IKEA-lignende samlemanualer eller hovedpinefremkaldende problematikker er ej at finde og samlingen og opsætningen er decideret som en leg. Sammen med de fysiske manualer medfølger en gratis app, man skal downloade, og synergien mellem disse to er helt eminente og gør, at du let kan skifte frem og tilbage mellem dem i forhold til at klare det fysiske og virtuelle i din opsætning.

Eneste negative ting man kan sige om den nye teknologi er, at stavene skal stå permanent i haven og fylder måske lidt i blikfanget med deres høje, hvide udseende - der medfølger dog klistermærker med en grågrøn tone, som du kan klistre på for at få dem til at blende mere ind i miljøet. Men man går fra usynlige tråde i haven til synlige signalstave i haven - så det skal man lige vurdere med sig selv, om det bliver et kosmetisk problem, da teknologien sidder lige i skabet.

ANNONCE
På mapping og udforskning af haven. - Test: Ecovacs GOAT G1 robotplæneklipper På mapping og udforskning af haven.

Mapping af signalstave og havens grænseværdi

Så snart man har koblet signalstavene rigtigt sammen, skal man blot vurdere havens areal - i standardpakken medfølger der to signalstave, hvor man så skal tilkøbe ekstra stave, hvis man har en større have.

Man skanner blot stavene med app’en og placerer dem i haven, så de kan nå hinanden og robotplæneklipperens base med en radius på 45 meter - og hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har styr på længderne og placeringerne, så melder app’en tilbage med feedback på dårligt eller godt signal og om der er forbindelse mellem stavene.

En fantastisk lille side-detalje, som gør, at du ikke står til sidst efter lang tids opsætning og finder ud af, at du faktisk lavede en fodfejl tidligere. Når signalerne mødes og opsætningen står klar, så kommer det sjove! Hvor man med de gængse modeller på markedet skal implementere tråde i haven, skal du nu på gåtur med din nye ‘ged’.

Du skal selve skabe grænsekanten til din plæneklipper ved noget så simpelt som at styre den med et joystick på din telefon. Og her har vi fat i en af de vildeste oplevelser med denne gadget - reaktionstiden og responsen mellem dine bevægelser på det virtuelle joystick og GOAT G1 er mindblowing - den reagerer med det samme og gør det legende let at køre din robotplæneklipper rundt langs kanterne.

Den mapper løbende og du skal blot ‘kridte banen op’ og vende den tilbage til stationen, og that’s it! Alt sammen ved hjælp af kameraet på toppen af 'geden', signalforbindelserne og GPS-styring. 

ANNONCE
GOAT G1. - Test: Ecovacs GOAT G1 robotplæneklipper GOAT G1.

Herfra kan du optimere din virtuelle map ved at indsætte ‘Ingen Adgang’-zoner, hvor du lige går en tur mere med din robotplæneklipper og eksempelvis laver firkanter eller cirkler omkring træer, møbler, sandkasser og andet, hvor den ikke skal i nærheden af.

Det er så nemt at styre robotten med app’ens joystick, at jeg kunne få min 4-årige datter til at styre den til og fra de zoner, der skulle optegnes på kortet. Derefter klarer den resten selv.

Efter mapping tager den en læringstur på den nyligt optegnede rute for at se med egne øjne hvordan haven ser ud og hvor der er eventuelle forhindringer, besværlige passager eller lignende - og det tager mellem 15-30 minutter, og når den vender tilbage til stationen er den klar til sin første jomfrutur!

ANNONCE
Kamerasensor og GPS-styring. - Test: Ecovacs GOAT G1 robotplæneklipper Kamerasensor og GPS-styring.

App’en vs. robotten

Når du har klaret optegningen af havens grænser, så kan du styre næsten alt fra din app. App’en er utrolig overskuelig og giver dig et virtuelt overblik over haven med zonerne, grænserne og placeringen af dine signalstave såvel hvor robotten befinder sig i haven - i real-tid kan du følge med, hvor din GOAT G1 bevæger sig og dermed holde øje med processen.

App’en giver dig et visuelt overblik over dine handlinger - og skulle du have lavet en forkert grænseværdi eller vil ændre en af zonerne, så kan man klikke på de enkelte zoner og fjerne dem eller optimere dem - det er selvfølgelig ikke så tit, at man rykker rundt på permanente ting i haven, men det er smart med en modulerbar funktion, hvor man blot med et klik kunne optimere grænsezonen.

Udover det er app’en generelt utrolig brugervenlig og holder styr på dine logs, robotplæneklipperens bevægelser og giver dig en nem måde at planlægge robottens tidsplaner for klipning - desuden giver den dig også real-time notifikationer, når robotplæneklipperen er færdig, på vej tilbage for at lade op igen eller støder i problemer som uventede forhindringer eller lignende.

App’en giver dig mulighed for overblikket over en række funktioner, du måske aldrig har tænkt på - eksempelvis dyrebeskyttelse, hvor den sørger for, at robotten bliver i huset om natten, så den ikke støder ind i et uheldigt pindsvin eller lignende. Desuden kan du ændre klipperetningen, optimere sikkerheden omkring maskinen og feede den detaljer om, hvor jævn eller ujævn din grund er.

Ved en fejl fik jeg testet nattetilstandens sikkerhedsforanstaltninger, da jeg åbenbart havde slået dyrebeskyttelse fra - så jeg fik en påmindelse om morgenen, at den lige havde taget en fem minutters tur rundt i haven før den havde opdaget, at det var fugtigt, nat og et forkert tidspunkt af sig selv. Bravo.

ANNONCE
Antenne, nødknap og det hvide design.  - Test: Ecovacs GOAT G1 robotplæneklipper Antenne, nødknap og det hvide design.

Den er designet i et klassisk robotplæneklipper-design - dog i hvid, som med tiden nok vil få lidt misfarvninger, hvis man ikke renser den fra tid til anden, men det hører til bagatellerne. Selve maskinens egenskaber til at klippe græs fungerer upåklageligt og sørger for en jævn trimning med små græs-efterladenskaber som gødning - den optimerer haven og går i krig med at holde mosset nede med en konstant klipning 2-3 gange om ugen.

Robotten kommer utrolig tæt ud på kanten - også selvom du måske har kørt sikkert i hus med de anbefalede 10 centimeter ud fra kanten, så sørger den for et rigtig tæt klip, hvor man ikke skal gå meget med kantklipperen efterfølgende, før jobbet er i hus. Robotten er utrolig støjsvag og besidder et smart lille digitalt display, som sammen med app’en oplyser, hvad der foregår og giver dig et overblik over, hvilke funktioner, der er i gang og understreger, at robotten, app’en og programmet er synkroniseret.

Når man har gennemgået alle de skønne funktioner og egenskaber, så har du nok også regnet ud, at vi prismæssigt er i den noget dyre ende - de gennemsnitlige priser på konventionelle robotplæneklippere spænder oftest mellem 4000-12.000, hvor GOAT G1 maxer ud på den højeste tangent. Men med den nye teknologi og den smarte kamerafunktion får man også bare meget for pengene - men det er også en stor maskine, som måske er velegnet til de lidt større haver og de lidt mindre og billigere modeller måske bedre kan tackle de små parcelhushaver.

Men - da jeg selv bor i parcelhus, så fik den sin dåb med en rigtig udfordring!

ANNONCE
Eksempler på 'udfordringer', som man kan mappe ind som Ingen Adgang-zoner.  - Test: Ecovacs GOAT G1 robotplæneklipper Eksempler på 'udfordringer', som man kan mappe ind som Ingen Adgang-zoner.

Kan den klare den "eksotiske" parcelhushave?

Den store test kom jo selvfølgelig i praksis hjemme i min parcelhushave, som er utrolig ‘kompleks’ - men på den måde, at vi har rigtig mange buske, træer, planter og bede, som snoger sig foran og bag ved haven.

En rigtig kringlet have!

Der var en lille del af haven, jeg med god fornuft måtte lade forblive uden for robotten radius, da den snævre passage ikke ville kunne blive aflæst af robotten som en passage - manualen anbefaler, at man ikke laver en passage på under 1 meter, hvilket giver god mening, når man står med det i praksis.

Og det overraskede utroligt positivt taget plæneklipperens størrelse in mente - den fik roteret, drejet og opfindsomt bevæget sig gennem mine buksbom og bede for at give et meget præcist klip. Og der hvor den måske ikke helt kunne komme omkring handler i bund og grund om en optimering af kanten fra min side, som man kan gå og lege med henover sommeren.

Normalt er det jo sådan, at du helst skal have en mere ‘firkantet’ plan på din grund for at få den rigtige klipning, men her er den med kamerastyringen ret dygtig til at finde grænserne og komme så tæt på som muligt.

Man kan måske sige, at en maskine på denne størrelse er lidt et ‘overkill’ til en have på 3-400 m2, men den er så effektiv og god til at orientere sig, at den sagtens kan håndtere de mere optimistiske have-sammensætninger uden for meget ekstraarbejde efterfølgende.

ANNONCE
Klar til klipning! - Test: Ecovacs GOAT G1 robotplæneklipper Klar til klipning!

Samlet vurdering

Ecovacs entré på robotplæneklipper-markedet er en kæmpe fornøjelse og en gamechanger på mange fronter - opsætningen og installationen er overdrevet nemt og brugervenligt, hvilket fjerner den praktiske hurdle flere haveejere måske frygter.

Afgrænsningen af den virtuelle grænse i haven er en fornøjelse at mappe med den utroligt responsive virtuelle joystick og selve den intelligente del af robotplæneklipperen klarer resten af arbejdet, når først du har markeret de steder, den må og ikke må køre.

Du kan løbende optimere dit map, have det fulde overblik på din app og sørge for løbende vedligeholdelse samt opdateringer i realtid. Det eneste minus man kan sige omkring denne model, er de fritstående beacons, som fylder lidt i landskabet på den kosmetiske front - men det er en smagssag.

Og så er prisen i den høje ende, men GOAT G1 varsler en ny æra i måden, vi tænker robotplæneklippere på og markerer sig på markedet som en af de mest interessante tilføjelser i nyere tid.

Pris og tilgængelighed:

Ecovacs GOAT G1 er i handel nu og forhandles hos aktuel hos Elgiganten og Komplett - pris: 11.999 kroner

ANNONCE
Vigtigste funktioner ved GOAT G1

1) Effektiv klipning:

Ecovacs GOAT G1 robotplæneklipper leverer en imponerende klipningseffektivitet, der sikrer en pæn og jævn plæne uden besvær.

2) Intelligent navigation:

Denne robotplæneklipper er udstyret med avanceret navigationsfunktion, der tillader den at bevæge sig rundt på plænen med lethed og undgå forhindringer.

3) Automatisk genopladning

GOAT G1 har en smart funktion, der registrerer, når batteriniveauet er lavt, og automatisk vender tilbage til ladestationen for at oplade sig selv.

4) Stor dækningsevne

Med sin imponerende dækningsevne kan denne robotplæneklipper håndtere store plæner uden problemer, hvilket gør det til en ideel løsning til større græsarealer.

5) App-styring

En intuitiv mobilapp giver dig mulighed for at styre GOAT G1 fra din smartphone, hvilket giver dig fleksibilitet og bekvemmelighed til at planlægge klipningstider og tilpasse indstillingerne.

6) Regnsensor:

Den indbyggede regnsensor registrerer, når det begynder at regne, og returnerer automatisk til ladestationen for at undgå unødvendig eksponering for vand.

7) Lavt støjniveau:

GOAT G1 er designet til at være støjsvag under drift, hvilket sikrer minimal forstyrrelse af dig og dine naboer, mens den klipper græsset.

8) Mulighed for zoner og begrænsninger:

Du kan oprette zoner og definere begrænsningslinjer for at styre, hvor robotplæneklipperen skal klippe, og hvor den ikke skal klippe. Dette er nyttigt for at beskytte blomsterbede eller andre områder i haven. 

9) Trådfri installation

Trådene i haven er skiftet ud med signalstave, som i stedet skaber en virtuel grænse i din have.

10) Nem vedligeholdelse:

GOAT G1 er designet med enkelhed i tankerne, hvilket gør det let at rengøre og vedligeholde. Det har også udskiftelige knive og filtre for nem udskiftning.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce