Connery

Test: Dreame X40 Ultra

Robotstøvsugeren de andre skal slå!

6 ud af 6 stjerner

Jeg har altid været fascineret af robotter - både i den ene og den anden form, og mens de helt sci-fi-agtige typer stadig har min fascination, er det i særdeleshed de robotter der kan hjælpe mig til at få en mere ubekymret hverdag, som har mit største fokus for tiden. 

Robotstøvsugeren er en af den slags - og siden de første modeller kom på markedet for snart 30 år siden, er det også et emne de fleste kan tale med på. Mange er af den holdning, at en robotstøvsuger er et supplement til almindelig støvsugning - i kraft af det faktum at tidlige lidt dumme robotter mest kørte tilfældigt rundt i hjemmet og opsamlede noget snavs, kørte fast i tæpper, dørtrin og møbler og ofte skulle have en hånd med at komme videre - ikke helt vildt smart. Men. Udviklingen i de seneste år har for alvor sparket til min tiltro på robotterne, og med AI og diverse sensorer med ombord, begynder robotstøvsuger revolutionen at ligne et færdigt produkt. 

Det er i hvert fald min oplevelse med den nye Dreame X40 Ultra, der står for noget af det ypperste man kan få fingre i indenfor robotstøvsugere, i hvert fald hvis du spørger os. Jeg har nu haft mulighed for at teste den nyeste topmodel fra den kinesiske robotproducent i en god måneds tid - og jeg er langt hen ad vejen begejstret for den lille hvide hjælper. 

Hvad kan Dreame X40 Ultra?

Dreame X40 Ultra er en robotstøvsuger med moppefunktion og en relativt stor basestation, hjuplet på vej af gode sensorer smarte mekaniske funktioner og en god håndfuld AI til at binde det hele sammen. I praksis betyder det at maskinen kan støvsuge, vaske gulv og selv servicere sig selv i så høj grad, et du ikke nødvendigvis bør kigge til tømmestationen mere end max en gang om ugen, når det går godt. 

Støvusgeren har en heftig sugestyrke på 12.000 Pa, som er den højeste på et Dreame-produkt til dato - og sammenligneligt med nogle af de bedste håndholdte og ledningsfri støvsugere på markedet, og væsentligt kraftigere end min egen håndholdte RoidMi håndstøvsuger, der føles som en ligegyldighed efter testen af robotten. 
 
X40 Ultra har desuden en moppefunktion, så gulvvasken også kan klares med støvsugeren - det sker med et par automatisk aftagelige mopper som rotationsvasker egnede overflader - og som robotten selv kører i basestationen for vask, rens og tørring når opgaven er fuldført. 

Der er mange ting der fungerer rigtig godt ved denne robot, og for at gøre det overskueligt, har jeg delt anmeldelsen ind i lidt forskellige emner: Opsætning og basestation, støvsugning, moppe-funktion, app-funktionalitet og diverse.

ANNONCE
Moppestationen trukket frem til fotoshoot - normalt gemmer jeg den inde i hjørnet bag den væghængte skænk, så robotten sætter i gang fra en gulvplads som aldrig er i vejen for noget.  - Test: Dreame X40 Ultra Moppestationen trukket frem til fotoshoot - normalt gemmer jeg den inde i hjørnet bag den væghængte skænk, så robotten sætter i gang fra en gulvplads som aldrig er i vejen for noget.

Opsætning og basestation

Opsætningen af Dreame X40 Ultra er ret simpel. Fra du åbner kassen og til Robotten er klar til at udforske dit hjem, går der ikke mere end et kvarter - opsætningen indebærer opkobling af basestationen, som skal påfyldes med det medfølgende rengøringsmiddel - isættes en støvsugerpose, og fyldes op i beholderen til rent vand. Herfra skal Dreame-appen downloades til din smartphone, og her bliver du relativt let guidet igennem til støvsugerens første runde. 

Basestationen er en af de største jeg til dato har set til en robotstøvsuger, men det er langt fra den grimmeste - og det gulvmæssige kvadratmeteraftryk er ikke meget større end konkurrenterne - blot med det faktum, at den er lidt højere end de fleste. Det skyldes dels at toppen af stationen er dedikeret til de to kraftige vandbeholdere, en gennemsigtig til rent vand og en grå-transparent til beskidt vand . i ævrigt vandbeholdere af en virkelig god kvalitet, som holder helt lufttæt og uden mulighed for undslippende lugte fra det beskidte vand. 

Under vandbeholderne er en anden låge, hvor man kan komme til beholderen til rengøringsmiddel og den ret almindelige støvsugerpose, som alt skidtet fra robotten sendes ind i. Det er mega smart når man har en tømmestation, at alt snavset rent faktisk tømmes i en pose, som man så relativt let kan smide i renovationsbeholderen, uden at skulle tromle rundt med hele station og en masse spildt støv til følge. Under samme låg er der også adgang til det udskiftelige HEPA-filter, et nice to have for alle og en nødvendighed for allergikere. 

Neders i basestationen finder du robottens dockingplads - det er her robotten kører i ly for at lade op, for at tømme skidt og støvs som den har opsuget, og også her hvor den kører ind for at blive tanket op med rent vand, og for at tage mopperne på eller af, og her de renses i 70 grader varmt vand, for igen at blive totalt rene og hygiejniske efter en krævende gulvvask. 

Mens jeg gennemgik basestationens funktioner, har robotten allerede kortlagt min stue og min entré...

X40 Ultra er den robot - støvsuger eller plæneklipper, jeg til dato har oplevet som den absolut hurtigste og mest effektive til at kortlægge sig selv. Robotten er udstyret med et kamera og bruger det flittigt sammen med AI, til relativt klog at udforske rum, forhindringer og forskellige underlag, med hvad jeg vil kalde 95% akkuracitet - efter den første køretur i hjemmet, vender robotten retur til basen - og appen vil nu have dig til at gennemse om kortlægningen er korrekt - og hvorvidt jeg vil tilføje eller ændre noget i kortet - er der nogle tæpper den ikke må køre på, og er der no-go-zoner? Jeg siger nej. 

ANNONCE
Test: Dreame X40 Ultra

Støvsugning

Når det kommer til støvsugning, leverer Dreame X40 Ultra på alle fronter. Med sin imponerende sugestyrke på 12.000 Pa kan den håndtere alt fra fint støv til større partikler uden problemer. Jeg har testet den på både trægulve, fliser og tæpper, og den klarede alle opgaver med høj effketivitet. Støvsugeren registrerer selv hvilket underlag den kører på, og derfor går sugestyrken eksempelvis op når den kører og rengør et fast eller løst tæppe. Sensorerne hjælper den også med at navigere effektivt rundt om møbler og forhindringer, mens dens AI-teknologi sikrer, at den dækker hele gulvfladen systematisk uden at efterlade områder urengjorte. Det slog mig ved første kørsel (hvor jeg med vilje havde et ekstra beskidt gulv), at der var nogle steder den ikke fik alt snavset med - jeg afventede, og efter først at have kørt sit spor færdig, vendte den tilbage til en række områder som den havde udset som særligt beskidte, for at støvusge i bund - og: Det virkede. 

X40 Ultra er en af få maskiner der lige nu har en ekstra mekanisk funktion, hvor den lille børste som skubber snavset ind til sugehovedet, har mulighed for at svinge ud og nå helt ind langs kanter, paneler og i hjørner (SideReach) - og i 9 ud af 10 forhindringer jeg har opsat for den, lykkedes det at få snavs med - dog kan den til stadighed blive udfordret og forvirret af mindre stoleben som flytter sig fra gang til gang - og derfor er det tilrådeligt, som jeg i hvert fald gør, at løfte spisestole op på spisebordet inden igangsætning af rengøringen - som altså også betyder at støvsugeren er endnu hurtigere færdig med sin opgave. 

ANNONCE
Her skyder støvsugeren den ene moppe ud til kanten af mit gulv - Test: Dreame X40 Ultra Her skyder støvsugeren den ene moppe ud til kanten af mit gulv

Moppe-funktion

Moppefunktionen på Dreame X40 Ultra er en af de, nej: Den absolut bedste, som jeg har oplevet i en robotstøvsuger. De to roterende mopper sikrer, at selv indgroet snavs og pletter bliver fjernet effektivt. Robotten justerer automatisk vandmængden afhængigt af gulvtypen og snavsniveauet, og det giver en grundig og tilpasset rengøring. Efter hver mopping-session vender robotten tilbage til basestationen for at vaske (Ved 70 grader så bakterier neutraliseres) og tørre moppekludene, så de altid er klar til næste brug. Det er helt vildt smart. 

Ligesom støvsugerbørsten, kan X40 Ultra også skyde mopperne ud under sig (MopExtend), så de ligesom børsten kan nå helt ud langs kanter og ind i hjørner (indtil den begærnsede radius når sit max og efterlader cirka en kvadratcentimeter i hvert hjørne, som du efterfølgende kan vaske med en vatpind, hvis du er virkelig rengøringsmanisk), og klarer opgaven til i hvert fald et 12-tal. Mine gulve har aldrig været renere eller pænere, end mens jeg har testet X40 Ultra. Støvsugeren kan som bekendt genkende det underlag den kører på, og når først hjemmet er kortlagt er den hurtig til at træffe beslutning om, om et givent område skal vaskes eller ej - og på mindre løse tæpper løfter den mopperne når den kører over dem, mens større tæppeområder simpelthen undlades, indtil robotten har været i basestationen for at sætte mopperne af. 

Den smarte løsning

Mens men let selv kan bestemme om at område skal støvsuges eller moppes, er det i virkeligheden allerlettest at benytte støvsugeren "CleanGenius" funktion, hvor støvsugeren tager mopperne med på tur fra starten, og så løbende støvsuger og mopper alt efter behov - det er min klare oplevelse, at det er langt den hurtigste måde at få robotten igennem sin opgave - og så kan det altså klares uden den store opsætning. Andre gange har vi lige haft brug for en hurtig støvsugning i et enkelt rum inden vi fik gæster, og her har jeg fra appen valgt enkeltrumsrengøring, og så kun afsat støvsugerfunktionen til det - og det virker også rigtigt fint. 

ANNONCE
Her har støvsugeren opdaget at jeg netop har fået installeret en ny radiator, som giver en ny type forhindring for støvsugeren. Noteret.  - Test: Dreame X40 Ultra Her har støvsugeren opdaget at jeg netop har fået installeret en ny radiator, som giver en ny type forhindring for støvsugeren. Noteret.

App og AI

Dreames App (DreameHome) er i bund og grund rigtig brugervenlig, og proppet med ekstra funktioner. Mens jeg tidligt i testen spottede at forskellige oversættelser virkede en smule underligt og autogenererede, har efterfølgende opdateringer praktisk talt gjort op med det problem, og appen fungerer nu upåklageligt på dansk. 

Fra appen er det selvfølgelig muligt at fjernestyre støvsugeren gennem kameraet, lidt gimmick-agtigt, men sjovt. Af de mest brugbare funktioner for mig, er det blandt andet kæledyrstilstanden, som gør robotten opmærksom på vores lille hund, som den undgår - og nedsætter sugekraften (og derved lydstyrken) når den opdager den i nærheden. Og så synes jeg det er sjovt at se, hvad kameraet har fanget af forskellige forhindringer på sin rute, som jeg har givet kameraet lov til at tage billeder af - det kan være ting som sokker under sofaen (meget normalt i vores hjem) til hundens vandskål - eller min sorte rygsæk, som AI'en en enkelt gang har identificeret som et kæledyr (sjovt?) - praktisk og en god læring i hvilke forhindringer, som man burde overveje at rydde af vejen indtil næste kørsel - og det er som sagt ikke blevet til mere og andet end at fjerne nogle spisebordsstole fra køreplanen. 

Andre betragtninger

Dreame X40 Ultra er den bedste robot jeg indtil nu har stiftet bekendtskab med, og den har i praksis nedsat mit behov for at bruge håndstøvsugeren med 90%, og det primære manuelle støvarbejde består nu mest i at tørre ting af, som robotten ikke kan nå - så altså, den sjældne aftørring af fodlisterne, og andre ting i den kaliber. 

De mange funktioner i Dreame X40 Ultra, betyder også at der er en del sliddele, som med tiden skal/bør udskiftes. I appen kan man slev holde øje med det i punktet "Brug af tilbehør", og her kan jeg blandt andet se den estimerede levetid på de enkelte dele - angivet i driftstimer - dem får du her: 

  • HEPA-filter: 150 timer
  • Sidebørste: 200 timer
  • Hovedbørste: 300 timer
  • Sensorrengoring: Hver 30. time
  • Moppepuder: 80 timer
  • Engangsstøvpose: "Udskift efter behov". 
ANNONCE
Test: Dreame X40 Ultra

Det er selvfølgelig dele, der ligesom rengøringsmidlet med tiden bliver en udskrivning på, men ikke i nogen voldsom grad, hvis du spørger mig. En hurtig søgning på nettet, viser et komplet "tilbehørssæt", bestående af 4 støvsugerposer, 4 sidebørster, 2 moppesæt, 2 filter og en hovedbørste til den nette pris af 267 kroner - og så er du altså kørende med irriterende-at-det-skal-skiftes nu dele, til de næste mange års robotdrift. 

Dreame X40 Ultra er den fedeste robotstøvsuger jeg har testet og jeg kan ikke anbefale den nok, og i skrivende stund er det den robotstøvsuger, som alle de andre producenter er nødt til at måle sig efter.

Men er der ikke nogle dårlige ting ved den, tænker du? Jo, det kan man sige: Dreames flagskib af en robotstøvsuger er også en bekostelig sag, med den vejledende lanceringspris på 10.499 kroner overgåes den ikke af mange andre støvsugere i prisen. Faktisk er den eneste dyrere robotstøvsuger jeg kan finde en Roomba til 12.000 kroner, som ikke har muligheden for at vaske gulvet... Og måske igen i denne optik, er Dreame X40 Ultra faktisk et mere brugbart alternativ til en bedre pris. 

Hvis jeg selv var i markedet for en ny robotstøvsuger, ville jeg helt sikkert notere mig X40 Ultra, og så lidt stædigt afvente de vil nærmest garanterede udsalgspriser, som vi før eller siden kommer til at se. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt