I takt med at flere og flere får fingrene i de seneste konsoller fra Xbox og PlayStation, begynder der at dukke nyt udstyr op. Meget af det er konsolspecifikt – sådan har det egentlig været siden spillekonsollens fødsel, men på et punkt er det ikke helt let at forstå: Lyden. For mens det faktisk er muligt at tilkoble trådløse hovedtelefoner til de nye konsoller, kan man ikke bare bruge alt og på kryds og tværs, som man eller kunne listes til at forestille sig, hvis man har en grundlæggende forståelse for de forskellige teknologier, der træder igennem på vores mest brugte lyd-enheder: Vores smartphones.
Den nye generation af spillekonsoller forsøger nemlig på hver deres måde at skubbe på med innovation og fornyelse – og begge gør det ret godt – på hver sin måde, og med teknologi der ligner, uden at være ens.
Derfor er det ikke bare lige at tilslutte et headset, der er skabt til at virke trådløst med Xbox til en PlayStation – og omvendt. Derfor giver det også god mening, at Bang & Olufsen over det seneste år har lanceret deres første gaming-headset to gange: Beoplay Portal (For Xbox) og Beoplay Portal (PS/PC).
Forskellen på de to headsets kan måske være svær at se: Designet og de primære funktioner er i essensen de samme, men den hurtige trådløse radioforbindelse, som man skal bruge hvis man vil trække det absolut bedste trådløse signal fra de respektive konsoller, resulterer i de to varianter. Xbox-varianten af Portal tilsluttes trådløst med Xbox gennem Xbox'ens egen skjulte signalmodtager, mens PlayStation-varianten leveres med en lille dims, en 2.4 GHz trådløs dongle, der sørger for at PlayStations 3D Audio kan formidles korrekt og trådløst i den anden variant.
Xbox-versionen bruger mere strøm end PS/PC-variationen.
At vælge mellem de to headsets er for langt de fleste en let affære: Størstedelen af konsolgamere har en knivskarp præference for deres konsol, og valget vil være indlysende. For et fåtal er det en smule sværere: Har du både en Xbox Series X, PlayStation 5 (og måske en Nintendo Switch og en PC) er du for det første et meget heldigt individ, men du vil også vide, at du ikke finder ét sæt der lige umiddelbart virker trådløst på begge konsoller… Det sker heller ikke her.
Til gengæld kan man koble Beoplay Portal analogt via 3.5 mm jackkabel til alle enheder der har sådan en forbindelse. Det er tilfældigvis tilfældet hele vejen rundt.
Beoplay Portal: Et, to gaming-headset der omfavner en bred livsstil
Beoplay Portal er i begge henseender et interessant produkt. Det er det, fordi det er en markant afstikker fra de produkter, du ellers finder under fanen "gaming-headset". Portal er hverken ved første, andet eller tredje blik et headset, som man forbinder med gaming: Det er flot designet og ligner til forveksling B&O's mere konventionelle headsets, der er ingen hidsige farver – og mest åbenlyst: Ingen stor mikrofon.
Mikrofonen er ikke glemt, men hos Bang & Olufsen har man droppet den fysiske af slagsen, med indbyggede mikrofoner, der takket være algoritmer og processorkraft skaber en virtuel boom-mikrofon – en funktion der fungerer rigtigt godt, og performer meget bedre, end hvad gængse "skjulte" headphone-mikrofoner plejer at levere.
Det er nok tydeligt for de fleste, at Bang & Olufsen med Portal har bygget videre på succesen fra deres øvrige og knapt så gaming-fokuserede produkter, men Portal er ikke en eftertanke. Selve lydprofilen har en god balance, der kan tilpasses mere specifikke spilgenrer gennem mobil-appen, og begge Portal-varianterne formår at trække rigtig gode og detaljerede lydsider ud af henholdsvis Xbox og PlayStations forsøg på et skabe mere omsluttende lydoplevelser med Dolby Atmos og 3D Audio.
En anden velkommen funktion i Portal, virker også til at være en funktion der er bragt med videre fra hverdags-produkterne: Nemlig den adaptive støjreducering (ANC), som er en funktion der ikke ofte er at finde i dedikerede gamerheadphones. ANC-funktionen er rigtig god til at hjælpe med indlevelsen i diverse spiluniverser, men trækker også en smule hårdere på den trådløse strømtid.
Det er ikke svært at se, hvorfor B&O har kastet sig ud i at lave gamerheadphones, og hvem de forsøger at ramme: Gaming er overalt, og flere og flere mennesker holder fast i gamingen ind i deres voksenliv.
For mange af dem, er udstyret en vigtig del, og tiltrækningen i at kunne købe et sæt headphones der er flotte, velperformende og anonyme nok til at kunne benyttes i endnu flere brugsscenarier end gamingen alene, en rigtig god idé.
Det er vi enige i. Dét, at Beoplay Portal har en væsentlig bredere palette af anvendelsesscenarier end et mere klassisk gamerheadset, er samtidig det største argument, for at retfærdiggøre, at headsettene koster 3.749 kroner – Det er nemlig et meget dyrt gamerheadset. At det så også kan bruges på farten, til smartphonen, til at høre musik og podcasts, med støjreducering og en produktkvalitet der både i materialer og design leverer efter Bang & Olufsens standarder, hjælper en del på det.
Beoplay Portal er et godt gaming-headset, der bedst kan anbefales til folk, der også har en kærlighed til flot design og overskud nok til at vægte det samlede potentiale af dets brugerscenarier. Beoplay Portal tilbyder måske ikke 'value for money' i konventionel forstand, men hvis du hører til gruppen af gamere, der også ser en værdi i lækkert dansk design og gode materialer, er Beoplay Portal et headset for dig.
Et spørgsmål må stå ubesvaret: Er du til PlayStation eller Xbox?
Højttaler: 40 mm neodym 95 dB, 20-22.000 Hz
Mikrofon: Virtuel boom-mic (4x MEMS)
3.5 mm minijack (1,25 mm kabel medfølger)
Tilslutninger: Bluetooth 5.1 (AptX Adaptive, SBC, AAC)
Xbox-version: Xbox Wireless-forbindelse
PC og PlayStation version: 2.4 GHz trådløs forbindelse via dongle
Batteri og strøm: PC/PS op til 19 timer trådløs gaming (Op til 42 timer med ANC og Bluetooth)
Xbox: Op til 12 timer med trådløs gaming (Op til 24 timer med Bluetooth og ANC)
Funktioner: Adaptiv Aktiv støjreduktion, transparency mode, Dolby Atmos for headphones.
Vejl. pris: Begge modeller 3.749,- kroner