Gear

Test: Bang & Olufsen Beoplay EX

In-ear lyd i topklasse!

Test: Bang & Olufsen Beoplay EX
Beoplay EX
Mikkel M. Vermeulen
Af Mikkel M. Vermeulen 11. januar 2023

5 ud af 6 stjerner

Bang & Olufsen har allerede været flere generationer af earbuds igennem – hver gang gjort et hæderligt job, i at få form og funktion til at gå op i en højere enhed. I 2022 dukkede de op med deres EX (E 10), som for første gang benyttede designretningen med ørestilke – altså de to pinde, som Apple har gjort til en designfeature i sig selv. 

Beoplay EX ser ved første kig ud til, at være gjort af det samme stof, som mange andre high-end tws/earbuds: Pæn strømtid og adaptiv støjreducering – men prismærket er markant højere end næsten alle andre trådløse ear-buds på markedet: 2.999 kroner – det er et væsentligt spring fra 2. generation af Apple Airpods Pro – der aktuelt koster i omegnen af 2000 kroner. 

Hvorfor nu det? Er det en ren mærketing – og noget med nogle B&O designsensibiliteter? Nej, det gør ikke hele udslaget. Efter at have testet disse ear-buds gennem tre uger, med både dagligt brug og dedikerede lyttesessioner, må jeg medgive at lydkvaliteten i Beoplay EX er ret ekstraordinær – men lad mig løbe over designet først: 

Beoplay EX (Produktfoto - I fatter ikke hvor besværligt det er, at tage et pænt billede af et lille sort produkt med spejlblanke glasoverflader - uden at få et enkelt støvkorn eller fingeraftryk i skuddet!)
Beoplay EX (Produktfoto – I fatter ikke hvor besværligt det er, at tage et pænt billede af et lille sort produkt med spejlblanke glasoverflader – uden at få et enkelt støvkorn eller fingeraftryk i skuddet!)

Det er let at sætte fingre på, at man får noget lækkert design og nogle premium materialer, når man kigger på store hovedtelefoner af on-ear eller over-ear typen – store ørekopper med flader af læder og lækkert behandlet aluminium, er let at forstå – små earbuds, er lidt sværere, lige at opdage det på – men den er der. 

Beoplay EX
Beoplay EX

Design og fit

Der er ingen tvivl om, at B&O har fået lov til at kæle så meget de kan for materialekvaliteten… 
Nogle produkter skal bare "ses" med fingrene, og det gælder absolut også Beoplay EX, og fingerfornemmelsen – den er virkelig god. 

Det første man mødes af, når man åbner for den pæne emballage, er et ladeetui – ikke af den mindste slags, udført i aluminum, med et lækkert satinfinish. Etuiet er ikke det mindste af slagsen, men heller ikke for stort til, at det ikke føles rigtigt godt at knuge en hånd omkring det – når man åbner og lukker etuiet giver det et tilfredsstillende 'snap', og under låget præsenteres de to earbuds. 

I mit tilfælde – en matsort – oplevelse, der udført i plastpolymerer stadig præsenterer sig pænt – ikke mindst fordi B&O er kommet på den vanvittige idé, at løfte looket af disse buds med et sæt runde kontrolpaneler med ilagt glas, over de – ret tydelige – B&O logoer, der signalerer ens valg af lydgrej til omverdenen. 

Hver bud er designet med en stang der går op i en lille bønne, som igen har en dut, der sender lyden helt ind i ørgangen ved hjælp af en af de medfølgende silikone- eller memory foam-tipper. Igen må jeg nævne Apple Airpods Pro, som denne grundkonstruktion deles med. Bang og Olufsen lykkedes pænt med at give deres design en kant, der gør dem både lækre og lette at genkende. 

Designet låner sig til et fremragende fit, der holder tæt nærmest uanset hvad man udsætter dem for af bevægelse – og ja, løbeturen er de også servicedygtige til – i hvert fald uden alt for megen irritation. 

Beoplay EX
Beoplay EX

Fantastisk lyd

Lyden er meget velbalanceret – i en sådan grad, at man ved første lytning kunne fristes at drage en hurtig konklusion om, at disse earbuds har en flad lyd – men det er der en grund til: Rigtig mange earbuds, der skal forsøge at ramme mange brugeres smag, bliver ofte tweaket til at levere mere på bas og diskant, så man bider mærke i de yderliggende peaks, men på bekostning af megen detaljerigdom i midterspektret – Beoplay EX sætter is tedet scenen med en meget ren lyd, der giver en lydoplevelse som er langt over gennemsnittet. Forstå mig ret, der er ikke en insisterende punchy bass i disse earbuds, medmindre det du lytter til er produceret til at skulle levere det. 

I teknikhjørnet er det især på Android smartphones der understøtter aptX-bluetooth-teknologien, hvor man kan trække på alle hestekræfterne i disse earbuds – også på et niveau, hvor man skal være audiofil nok, til at gå benhårdt efter den bedste lytteoplevelse med lossless-musik på eksempelvis Tidal og Deezer. 

Lydkvaliteten af Beoplay EX er høj, og det er godt nyt, hvis du er audiofil og rent faktisk drømmer om et in-ear produkt, der leverer virkelig god lyd – uden at vi skal op i studie-produkter til priser på 6.000 kroner og opefter. 

Beoplay EX i Anthracite Oxygen-farvevarianten
Beoplay EX i Anthracite Oxygen-farvevarianten

De andre features

De grundlæggende ting i Beoplay EX er giver et rigtigt godt indtryk – men hvad så med de andre funktioner? 

Lad os starte fra begyndelsen: B&O har selvfølgelig udviklet en app der følger disse ear-buds, og det er et absolut must at starte med at downloade denne – ikke alene for at få vigtige opdateringer – men også for at fange opsætningen, der er en smule anderledes, end hvordan de fleste earbuds griber det an. 

Parringen ved disse earbuds foregår således: Appen prompter dig at åbne etuiet og lade earbuds blive siddende – herfra skal man holde begge touchpaneler nede i 6-8 sekunder – før bluetooth-parringen finder sted. Opsætningen i sig selv er hel smertefri, men blot anderledes end mange andre. 

Inde i appen styrer man også lydprofilerne – og her vil jeg anbefale, at an laver sig en eller to tilpassede profiler, så man har mulighed for at trække lidt mere dynamik ud af sættet, end de leverer fra standardindstillingen. 

Den adaptive støjreducering (ANC) er selvfølgelig også et must i denne prisklasse, men det virker også som om, at det har været en sekundær funktion i B&O's prioriteter. Jovist den fungerer og kan lukke lyd ude eller levere en fornuftig ambient-tilstand – men den er ikke oppe i niveauet som Sony præsterer – og altså er lyden et mere vindende parameter, også her. 

De små earbuds er vandtætte og har fået en IP57 certificering – det betyder at de sagtens kan klare sved, men også håndterer et seriøs regnskyl eller at du taber dem i en vandpyt – og skyller dem efter inden du tørrer dem. Det er et klart plus, at et sæt earbuds i denne prisklasse også har taget højde for hverdagens tæsk. 

Nå ja – og batteritiden er pæn – op til 20 timer med ANC slået til – sammen med et batterietui der selvfølgelig understøtter trådløs Qi-opladning. 

Beoplay EX
Beoplay EX

Samlet set er Beoplay EX et sæt fantastisk gode earbuds, der leverer fantastisk lyd, tålelig støjreducering, pæn batteritid og et ret fedt design. Den eneste "klage" jeg har at føre til testen, er den ret høje pris (for earbuds) på 2.999 kroner – men der er selvfølgelig ingen købstvang.

Beoplay EX er et godt produkt til den, der ønsker ét sæt personlig lyd og ikke trives med den fysiske belastning som et sæt konventionelle hovedtelefoner giver på både ører og nakkebøjle. Et sæt ear-buds med virkelig god lyd, og som rent faktisk kan bruges til langt det meste. 

Hvis lyden ikke er det vigtigste, er der selvfølgelig stadig et lækkert design at hente – men så skal det også mere være for signalværdiens skyld, for der er mange rigtig gode all-round ear-buds i prislejet 1500-2000 kroner, der gør sig bedre på andre parametre som støjreducering, batterilevetid eller holdbarhed. 

Hvis du har lyst til, at betale for god lyd i en lille formfaktor, er jeg sikker på at Beoplay EX ikke vil skuffe. 

 

Pris og tilgængelighed

Beoplay EX fra Bang & Olufsen har en vejledende salgspris på 2.999 kroner – og er siden lanceringen i sommeren 2022 blevet tilgængelig i fire farver: Black Anthracite, Gold Tone, Anthracite Oxygen og Lunar Red

Porsche Design lancerer eksklusiv espressomaskine: 911 enheder i samarbejde med La Marzocco

Læs også: Porsche Design lancerer eksklusiv espressomaskine: 911 enheder i samarbejde med La Marzocco

Intel Arc Battlemage-serien: Et budgetvenligt grafikkort-valg for gamere?

Læs også: Intel Arc Battlemage-serien: Et budgetvenligt grafikkort-valg for gamere?