Connery

Tastatur, mus og lyd til din Gamer-PC

Gamer PC tilbehør: Sådan vælger du det bedste udstyr

Denne artikel er en del af vores Byg din egen desktop PC guide. Præsenteres i samarbejde med Føniks Computer

Hvilke billeder får du i hovedet, når du tænker på en Gamer PC? Der er en god chance for, at de første billeder der dukker op, ikke er af selve den stationære computer, men af alt tilbehøret: En lækker gamer monitor, et RGB-strålende gamer keyboard og en skarp lille mus?

Udstyrskategorien er nærmest den hellige gral for gamere, der elsker at afprøve og udforske nyt grej. Det er forståeligt - hvert evigt eneste år bliver både monitors, keyboards, mus og headsets bedre og bedre - og derfor er det også en af de ting der ofte står for udskiftning, når gamer-oplevelsen skal forbedres. 

Hvis du har fulgt min Desktop-guide, har du nu basen for, at gå ud og kigge nærmere på udstyret - her er anbefalingerne meget sværere at skære over en kam. Du kan sagtens komme i mål med en servicerbar gamer-udstyrspakke for omkring 2000 kroner - men hvis sagerne skal være ekstra gode, begynder prisen hurtigt at svæve op i de højere himmellag. 

ANNONCE

Keyboards

Mekanisk tastatur

Mekaniske tastaturer er populære blandt gamere, og med god grund. De er kendt for deres høje kvalitet, holdbarhed og taktil feedback. I modsætning til membrantastaturer har mekaniske tastaturer en individuel switch for hver tast. Dette betyder, at hver tast er mere præcis og reagerer hurtigere. Mekaniske tastaturer er også kendt for deres lyd, som nogle gamere finder tilfredsstillende, mens andre finder det irriterende.

Der er tre typer mekaniske switches, som adskiller sig i den måde, de registrerer input på:

Tactile switches: Disse switches giver en taktile feedback, når de aktiveres, hvilket betyder, at du kan mærke, hvornår en tast er aktiveret. Dette kan hjælpe med at reducere antallet af fejltryk.

Linear switches: Disse switches har en glat bevægelse, når de aktiveres, hvilket betyder, at der ikke er nogen taktile feedback. Dette gør dem populære blandt gamere, der ønsker hurtige, præcise bevægelser uden distraktion.

Clicky switches: Disse switches er de mest taktil, da de giver en lyd og en følelse, når de aktiveres. Dette gør dem ideelle til gamere, der ønsker en højere grad af feedback og feedback.

Mekaniske tastaturer er kendt for deres holdbarhed, da hver switch kan tåle millioner af tryk. De er også populære blandt gamere, der ønsker et tastatur med en længere levetid end membran-tastaturer.

ANNONCE

Membran-tastatur

Membran-tastaturer er en anden populær type tastatur til gaming. De er billigere end mekaniske tastaturer og er ofte mere stille. Membran-tastaturer bruger en membran under tasterne til at registrere input, hvilket gør dem mindre præcise end mekaniske tastaturer. De har heller ikke samme taktile feedback.

Membran-tastaturer kan dog være ideelle til gamere, der ikke har brug for det høje niveau af præcision og feedback, som mekaniske tastaturer tilbyder. De kan også være en god mulighed for gamere på et stramt budget, da de er billigere end mekaniske tastaturer.

ANNONCE

Forskellige formfaktorer

Ud over typerne af tastaturer findes der også forskellige formfaktorer, som kan påvirke din spiloplevelse. Her er nogle af de mest almindelige formfaktorer:

Full-size tastatur - Dette er den mest almindelige formfaktor til et tastatur. Det har alle tasterne inklusive numerisk tastatur og nogle ekstra funktionstaster.

Tenkeyless (TKL) tastatur - TKL tastaturer er mindre end full-size tastaturer og har ikke et numerisk tastatur. Det betyder, at tastaturet har færre taster, men det er også mere kompakt og lettere at transportere.

60%/Mini tastatur - Dette er den mindste formfaktor, som har alle de vigtige taster, men ikke har nogen af de funktionstaster eller piletaster, som du måske er vant til at have. Det er den perfekte størrelse til gaming og kræver mindre plads på dit skrivebord.

75% tastatur - Dette tastatur er en mellemting mellem TKL og 60% tastaturer, og det har funktionstasterne, men ikke numerisk tastatur.

Hver formfaktor har sine fordele og ulemper, og det er op til dig at beslutte, hvilken størrelse der passer bedst til dine behov.

Mekaniske tastaturer er generelt bedre til gaming, mens membran tastaturer kan være mere budgetvenlige. Hybrid-tastaturer kan give dig det bedste fra begge verdener.

ANNONCE

Gode gamingtastaturer anno 2023

Fourze GK120 - Tastatur, mus og lyd til din Gamer-PC Fourze GK120

Billigt og stabilt: Fourze GK120
Inden du går videre til de dyrere alternativer, skal jeg understrege at de fleste kan være med når det kommer til gaming. Hvis du er på udkig efter en kvalitet hvor prisen ikke springer budgettet, tager vi lige et kig på noget udstyr fra Fourze. Den danske producent er leveringsdygtige i nogle ret fede designs af gamerudstyr, i forskellige prisklasser.

Hvis du skal have noget billigt, er Fourze GK120 et godt bud. Med en pris på 249 kroner er det ret overkommeligt. For den pris får du et kablet fullsize-tastatur, med RGB-belysning. Til denne pris bliver det dog ikke med mekaniske taster, men derimod får du et mere støjsvagt membran-keyboard. Et fint valg, hvis du er ny i PC-gaming. 

ANNONCE
Steelseries Apex 9 Mini - Tastatur, mus og lyd til din Gamer-PC Steelseries Apex 9 Mini

Lille med lækre hybridswitches: Steelseries Apex 9 Mini
I mellemsegmentet finder vi et godt lille gamerkeyboard i Mini-formatet. Steelseries Apex 9 Mini er et mekanisk keyboard med lynhurtige optiske switches - det er en mekanisk-optisk hybrid, der har den fordel at det er lynhurtigt i responsen. Keyboardet har programmerbare aktiveringspunkter, der kan justeres til tryk mellem 1 og 1,5 mm. Den vejledende pris er 1.099,- kroner. 
 

ANNONCE
Logitech MX Mechanical  - Tastatur, mus og lyd til din Gamer-PC Logitech MX Mechanical

Trådløst, men klassisk fullsize: Logitech MX Mechanical

Logitech er gode til både gaming og mere traditionelt arbejdsbrug - og Logitech MX Mechanical er en slags hybrid til begge. Tastaturet er som navnet antyder med mekaniske taster og kommer i et pænt farveskema med grå og sorte taster. Baggrundsbelysningen holdes til en diskret hvid og den trådløse forbindelse gør det let at flytte rundt til forskellige scenarier. 
 

ANNONCE
Steelseries Pro TKL - Tastatur, mus og lyd til din Gamer-PC Steelseries Pro TKL

Kablet, kompakt overperfommer: Steelseries Pro TKL
Steelseries Apex Pro-serie er et af de bedst sælgende gamerkeyboards overhovedet - og det er ikke så underligt endda. Apex Pro TKL er et mekanisk tastatur i TKL-format, med lynhurtige Omnipoint 2.0 switches, der kan tilpasses i følsomheden - til aktivering mellem helt ned til 0,2mm tryk og op til et fuldt tryk på 3.8 mm. 

Keyboardet har også at OLED-panel i det øverste højre hjørne, hvor men ved hjælp af det lille scroll-jul kan tilgå diverse indstillinger - eller få informationer fra igangværende spil. Selvfølgelig har det også fuld programmerbare RGB-belysning. Det er et holdbart tastatur, der virkelig bare er fedt - prismæssigt er det i den høje ende, med en vejledende salgspris på 1.599,- kroner. 

ANNONCE
The Shrimp - Tastatur, mus og lyd til din Gamer-PC The Shrimp

The Shrimp

The Shrimp er et tastatur der er lidt udenfor kategori. Tastaturet er så lille, at det er blevet navngivet The Shrimp - og det består udelukkende af de mest nødvendige taster, hvis du gamer. Mens keyboardet måske ikke er så alsidigt, er det ret fedt, hvis du har et gamer-setup, hvor du af og til rykker til sofabord og tv, men stadig har brug for at game med tastatur og mus. Den vejledende pris er 599,- kroner - en relativ høj pris per tast, men har du behovet er det ikke dumt.

ANNONCE

Gaming mus


Når du vælger en mus til din gamer-pc, er der flere ting at overveje. En af de første beslutninger er, om du vil have en kablet eller trådløs mus. En kablet mus giver normalt en mere pålidelig og hurtigere forbindelse, mens trådløse mus giver mere bevægelsesfrihed og mindre rod på dit skrivebord.

Du bør også overveje antallet af knapper på musen. Nogle gamere foretrækker en enkel mus med få knapper, mens andre ønsker en mus med mange knapper til brug med avancerede spil eller MMO'er. Overvej, hvilke spil du vil spille, og hvad der fungerer bedst for dig.

Ergonomi er også en vigtig faktor. En mus, der passer til din håndstørrelse og spillestil, kan reducere træthed og smerter i håndleddet og musklerne. Overvej, om du foretrækker en mus med en buet form, eller om du foretrækker en mere flad profil.

Endelig er der udseendet på musen. Nogle spillere foretrækker en mere minimalistisk stil, mens andre ønsker en mus med mere farve og belysning for at matche deres gamer-pc eller deres personlige stil.

Det ikke let at anbefale en specifik mus til alle, fordi behov (og hænder) er vidt forskellige, alligevel har jeg herunder fremhævet en række mus, der er virkelig gode indenfor hver deres kategori:

ANNONCE
Fourze GM800 - Tastatur, mus og lyd til din Gamer-PC Fourze GM800

E-sport aspiranten: Kablet og let - Fourze GM800
Hvis budgettet er stramt, men du stadig ønsker dig en gamermus med et fedt udseende, skal du kigge nærmere på Fourze. Fourze GM800 er en ret letvægtig mus med en vægt på 72 gram. Den har fem knapper og en optisk bevægelsessensor med en opløsning på 16.000 DPI - og det bedste er at prisen lyder på 349 kroner. 

ANNONCE
Razer Naga X - Tastatur, mus og lyd til din Gamer-PC Razer Naga X

MMO-helten: Razer Naga X
Her er musen der er skabt til MMO-spil. World of Warcraft gamere kommer virkelig langt med denne mus, der er udstyret med hele 16 programmerbare knapper, så man ikke blot kan programmere direkte funktionstaster, mens også avancerede macros, klar til at blive fyret af direkte fra tommelfingeren. 
Naga X kommer selvfølgelig med Razer Chroma RGB-belysning, og så har den en særligt god ergonomisk formfaktor, der hjælper dig igennem de ofte timelange grindingsessioner, som MMO-spil ofte kræver. Razer Naga X har en vejledende salgspris på 699,- kroner. 

ANNONCE
Steelseries Aerox 5 - Tastatur, mus og lyd til din Gamer-PC Steelseries Aerox 5

Ultralet og trådløs: Steelseries Aerox 5
Steelseries har de sidste par år været godt med i kampen om at skabe den letteste gamermus. Det er selvfølgelig en fordel at kunne flytte musen så hurtigt som overhovedet muligt, hvis man spiller i konkurrencer, og det er også her den er tiltænkt. Aerox 5 er med sine 66 gram en virkelig let kablet mus, men vægten er ikke det eneste der tæller. Aerox 5 er udstyret med en TrueMove Air optisk sensor, der håndterer en hvis grad lift-off, og samtidig kan tracke musens bevægelser med 18.000 CPI. Den er også IP54-certificeret mod vand, støv og snavs, og så har den fem programmerbare sideknapper, foruden de fire klassiske på toppen. Den vejledende pris er 699,- kroner. 

ANNONCE
Logitech G502 X Lightspeed - Tastatur, mus og lyd til din Gamer-PC Logitech G502 X Lightspeed

Den store hånd: Logitech G502 X Lightspeed
Generelt er udstyr fra Logitech et godt køb. Mærket er vokset op med computeren, og det har gennem tiden skabt nogle virkelig seriøse darlings blandt gamere. G502 er et af de designs, der bare bliver ved med at fungere. Det der gør denne trådløse mus til et godt gaming-bekendtskab, er ikke mindst dens trådløse Lightspeed-forbindelse, der holder en responstid på blot 1 millisekunds forsinkelse, det er mere end godkendt for en trådløs mus. 

Derfra tilsættes også en vild optisk sensor, Logitechs HERO 25K sensor, som går fra 100 - 25.600 DPI - og altså har rigeligt mulighed forat tilpasses præcis den følsomhed, som hvem som helst har brug for til helt specifikke brugerscenarier. Sensoren er lynhurtig og trofast - og kan håndtere håndbevægelser med acceleration på op til 40G tyngdepåvirkning - hvilket er mere end mit håndled slynger ud på regelmæssig basis..

Batteriet holder en batteritid på op til 140 timer i konstant bevægelse. Det er væsentlig pænere en forrige Lightspeed 60 timer. 
Logitech G502 X lightspeed er en af de tungere gadgets i budgettet, for en mus er den vejledende pris på 1.349,- kroner høj, men også fair.

ANNONCE
Corsair Harpoon - Tastatur, mus og lyd til din Gamer-PC Corsair Harpoon

Den klassiske: Corsair Harpoon
Der er mange måder at game på, også når det kommer til mus - men særligt klo-grebet er udbredt - et fast greb om musen med pege- og langefingeren hævet, klar til at dykke ned på musetasterne så hurtigt som dine muskler og reflekser tillader det. Den slags greb er der mange af de mest populære mus der er designet til - og blandt de mest populære finder du blandt andet Razer DeathAdder og denne: Corsair Harpoon. Harpoon fås i flere forskellige varianter, men den mest tilgængelige er den kablede version, der giver dig en solid gamermus uden en masse pynt, til omkring 350 kroner. 

ANNONCE

Headset og lyd

Når det kommer til headsets er der basalt set to hovedkategorier du skal vælge mellem: Trådløse og kablede.

Trådløse headsets er blevet mere populære på grund af deres frihed til at bevæge sig og manglen på irriterende ledninger, men de har også deres egne begrænsninger i både lydforsinkelse og nødvendigheden for opladning. 

Kablede headsets har en stabil og pålidelig forbindelse og en konstant strømforsyning, men de kan begrænse bevægelsesfriheden. Det er vigtigt at finde ud af, hvilken type headset der passer bedst til dine behov, før du investerer i et.

Når det kommer til lydkvalitet, er der to hovedtyper af headsets: Stereo og surround sound. Stereo headset er mere almindelige og kan give god lydkvalitet og klarhed, men de mangler ofte dybde og rummelighed i lyden. Surround sound headset er mere avancerede og kan give en mere livagtig oplevelse, især i spil, der understøtter surround sound.

Spatial audio er en nyere tilføjelse til gamer-headsets, som kan give en endnu mere realistisk oplevelse. Spatial audio giver en mere præcis lyd, der svarer til, hvad du ville høre, hvis du var i spillet selv. Dette kan hjælpe med at øge din opmærksomhed og reaktionshastighed i spillet, og det kan også forbedre den overordnede oplevelse af spillet.

Endelig er mikrofonen også vigtige at overveje, især hvis du spiller multiplayer-spil. Nogle headsets har en indbygget mikrofon, mens andre kræver en ekstern mikrofon. Det er også vigtigt at overveje mikrofonens lydkvalitet, så du kan kommunikere tydeligt med dine holdkammerater.

Her er en liste af de seneste anbefalelsesværdige headsets, som jeg har testet de seneste år

ANNONCE
Epos H3Pro Hybrid - Tastatur, mus og lyd til din Gamer-PC Epos H3Pro Hybrid

Epos H3Pro Hybrid: Gamingheadsettet du kan koble til alt

H3Pro Hybrid er et af de bredest anvendelige gaming-headsets på markedet, og i forhold til prislejet på godt 2.000 kroner, er der ikke rigtig en finger at sætte på det: Man får virkelig noget for pengene.
Læs reviewet her.

ANNONCE
Sony Inzone H9 - Tastatur, mus og lyd til din Gamer-PC Sony Inzone H9

Sony Inzone H9: Hvis dit PC-headset også skal fungere til PlayStation 5

Sony Inzone H9 er et spændende og toplækkert gaming headset, som byder sig til med et spændende design og Sonys ekspertise i god lyd og støjreducering. Mens mikrofonen ikke er best-in-class og headsettet prismæssigt befinder sig i den høje klasse, er Sonys første nye bud på et PC-gamer headset overhovedet ikke dårligt.
Læs reviewet her.

ANNONCE
Turtle Beach Stealth 700 Gen2 Max - Tastatur, mus og lyd til din Gamer-PC Turtle Beach Stealth 700 Gen2 Max

Turtle Beach Stealth 700 Gen2 Max: Fed funktionalitet til pæn pris

Turtle Beach har været i headphone-gamet længe, og der er oftest styr på deres gadgets - og det er også tilfældet med Stealth 700 Gen 2. Hovedtelefonerne er primært konstrueret i plastik, men en hård og holdbar kvalitet - der understøttes af et hovedbånd i metal. 

Hos Turtle Beach holder man fast i en fysisk mikrofonarm, med muligheden for at klappes op, så den "gemmes" i designet.
Læs reviewet her.

ANNONCE
Razer Barracuda Pro - Tastatur, mus og lyd til din Gamer-PC Razer Barracuda Pro

Razer Barracuda Pro: Razer støjreducerende headset kan bruges overalt

Razer er gode til at lave vellydende headsets, og Barracuda Pro er endnu et i rækken - denne gang med deres måske mest appellerende design til dato. Kombineret med støjreduceringen vil det uden tvivl byde op til en ny kundegruppe for Razer, mens fraværet af en fysisk boom-mikrofon sender dedikerede, snaksalige gamere, i en anden retning. 
Læs reviewet her.

ANNONCE
HyperX Cloud Alpha Wireless - Tastatur, mus og lyd til din Gamer-PC HyperX Cloud Alpha Wireless

HyperX Cloud Alpha Wireless: Kongen af trådløs batteritid

HyperX Cloud Alpha Wireless leverer en kvalitet der er sammenlignelig med HyperX' tidligere produkter, men den overlegne batteritid på 300 timer sender den op på et niveau, der gør den særlig anbefalelsesværdig til PC-gamere der både er trætte af kablede headsets og opladninger: Med dette sæt går der uger eller måneder mellem behovet, og det er fandme godt lavet!
Læs reviewet her.

ANNONCE

Software

Dette er ikke en kæmpe salgstekst om, hvilke gaming-klienter og programmer du bør anskaffe dig, det ved du bedst selv. 

En ting der dog er vigtig, og som mange førstegangsbyggere glemmer i første omgang, er det faktum, at man på et tidspunkt står og skal bruge en Windows licenskode. 

Her kan du enten gå i en butik og hente en box med en digital kode gemt i, eller du kan tjekke direkte ind hos Microsoft og købe en nøglekode til Windows 11. 

Det er dog også muligt at finde et bedre tilbud rundt omkring på nettet. En hurtig googling efter Windows licenser, afslører at der er rigtig mange shady tilbud - gå efter en butik du i forvejen kender og stoler på - og husk at du både kan få en Windows 11 installation, med gode gamle Windows 10. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt