Verden

Taliban går efter skægget: Anholder mænd med den forkerte frisure

Over 3.300 inspektører er allerede sat i sving landet over for at håndhæve de religiøse regler.

Taliban går efter skægget: Anholder mænd med den forkerte frisure
Foto: Tasnim News Agency, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

I Afghanistan kan en “forkert” frisure eller et trimmet skæg lande dig i fængsel, særligt hvis du også dropper moskeen under ramadanen.

Ifølge en ny FN-rapport har Taliban de seneste seks måneder optrappet indsatsen for at kontrollere mænds udseende og religiøse fremmøde.

Når skæg og bøn bliver til politisag

Siden Talibans Ministerium for Fremme af Dyd og Forhindring af Last udstedte nye love i august sidste år, er over halvdelen af de registrerede anholdelser foretaget på baggrund af mænds frisurer, skæg, eller de frisører, der udførte dem.

Og hvis du troede, du kunne slippe af sted med at skippe en bøn i ny og næ, så tænk igen: under ramadanen blev mænd overvåget nøje, og manglende fremmøde i moskeen har også ført til anholdelser.

Rapporten fastslår, at folk bliver arresteret vilkårligt uden den mest basale retsbeskyttelse, og det har især ramt små selvstændige, som enten har mistet deres indtægt eller hele forretningen.

Det her er ikke til diskussion

Talibans leder, Hibatullah Akhundzada, gør det klart, at moralpolitikken er en hjørnesten i regimets fremtidsvision.

I sin Eid-besked op til ramadanens afslutning sagde han, at det er nødvendigt at skabe et samfund “frit for korruption og dårlige vaner” og forhindre de næste generationer i at blive ofre for “misledte overbevisninger”.

Over 3.300 inspektører er allerede sat i sving landet over for at håndhæve de religiøse regler, herunder offentligt transport, musik, fejring, barbering og kvinders fremtræden i det offentlige rum.

En deprimerende vision for fremtiden

FN har tidligere kaldt Talibans moralpolitik for “en deprimerende vision for landets fremtid” og påpeger, at kvinders rettigheder og deltagelse i samfundet stadig bliver trådt under fode.

Forbud mod kvinders uddannelse og arbejde alene kan koste den afghanske økonomi over 9,6 milliarder kroner årligt, vurderer Verdensbanken.

Alligevel insisterer ministeriets talsmand på, at de blot “implementerer guddommelige dekret” og forsvarer både islamiske og menneskerettigheder i praksis, og afviser samtidig alle anklager om magtmisbrug som “sabotage” og “rygter”.