Connery

Taken

Rå selvtægts film med Liam Neeson i hovedrollen.

5 ud af 6 stjerner
Forestil dig Jason Bourne som ca. 50 årig, fraskilt familiefar. Så har du ex CIA agenten, Bryan Mills (Liam Neeson) som er hovedpersonen i 'Taken'.
Taken
Efter et liv som spion, hvor Mills i flere år har forsømt sin familie, er han nu gået på pension, for at være mere sammen med sin datter, den 17 årige Amanda. Men de er vokset fra hinanden. Mills overkompenserer for fortidens forsømmelser, så Amanda føler at han er for overbeskyttende.
Men far ved som bekendt bedst.
Så da Amanda og veninden skal alene på ferie i Paris, giver Mills hende derfor strenge instrukser.

Hun skal bl.a. love at ringe så snart de ankommer til Paris, hvilket hun lover, men selvfølgelig glemmer. Mills ringer derfor selv til Amanda, hvilket viser sig at være heldigt, for mens de taler, trænger 4 maskerede mænd ind i pigernes lejlighed og kidnapper dem.
Mills tager straks fra L.A. til Paris og indleder en hæsblæsende jagt på forbryderne.

'Taken' er barsk og brutal. Den er fuldkommen strippet for en hver form for glamour og unødvendig sentimentalitet. Ikke én overflødig scene er at finde, i den kun 94 min lange film (og det er endda i den forlængede, europæiske udgave.)
ANNONCE
Taken
Franske Luc Besson har skrevet manuskriptet sammen med sin faste makker, Robert Mark Kamen. De er nogle erfarende herrer og deres CV indeholder så fremragende film som: The 5th Element, The Big Blue, Karate Kid, Revolver, Nikita, Leon, Transporter, Taxi osv. osv. Så det siger ikke så lidt når jeg synes at 'Taken' måske er en af deres bedste film til dato.

Dermed cementerer Luc Besson blot sin status som en af Europas bedste og vigtigste filmskabere.
'Taken' er en europæisk actionfilm, på Hollywood niveau, men i modsætning til mange Hollywood actionfilm, så har både 'Taken' hjerte og sjæl. Den stikker dybere og man føler med filmens hovedpersoner.
ANNONCE
Taken
Liam Neeson skal dog også have en del af æren. Han er perfekt som fortvivlet far, på nådesløst hævntogt. Neeson udstråler en naturlig troværdighed, der gør, at man ikke er ét sekund i tvivl om at, han er i stand til at slå ihjel, hvis han ønsker det. Samtidig besidder han et følsomt og skrøbeligt indre, der får publikum til at mærke Mills smerte, vrede og magtesløshed.
ANNONCE
Taken
Filmens mange action og kamp scener fungerer også forbavsende godt.

Der er fundet et naturligt niveau, hvor Liams rolle kan folde sig ud i den specielle 'Shinsai Goshin Kai' kampteknik.

Det går ikke lige så stærkt som i f.eks. Bourne filmene, men det passer til karakteren og det virker samtidig troværdigt.

"Taken" er vaskeægte drengerøvs action, som du ikke bør snyde sig selv for.
Det første jeg gjorde, da jeg kom ud fra biffen, var at bestille den på DVD. Så god er den!

'Taken' har premiere, fredag den 27. marts.

Drengerøvs factor: 100 %
ANNONCE
Taken
Teknisk information:
Engelsk titel: Taken
Frankrig, 2008
Instruktør: Pierre Morel
Medv: Liam Neeson, Famke Janssen, Maggie Grace og Holly Valance
Genre: Action/Drama/Thriller
Billed format: 2.35:1
Lyd: 5.1 Dolby Digital/DTS
Længde: 94 min
Dansk biograf premiere: 27. marts 2009
Distributør: Scanbox
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce