Connery

Superman fylder 80 år

Superhelten har nået et rundt tal - læs historien her!

Efter succesdebuten i Action Comics tilbage  1938, tog det ikke lang tid før end superhelten, Superman, kunne opleves på det hvide lærred. Film, der selv i dag fortsætter med at fængsle og imponere.

Hvis du skulle have en lille interesse for at høre nærmere om den famøse superhelt, så læs et kort oprids af hans historie herunder. Vi fejrer desuden fødselsdagen med at udlodde en hardbook med “80 Years of Superman” og en håndfuld af de klassiske film med jernmanden på det store lærred!


Superman fylder 80 i år
Efter Supermans succes i 1938 i Action Comics, tog det ikke lang tid før end filmskaberne snart begyndte at vise hans eventyr på film. Første var der 17 tegnefilm mellem 1941 og 1943, delvist produceret af Max Fleischer. Så fulgte filmserien Superman 1948, som blev vist som en spillefilm i norden i 50erne. Den næste serie af film var Atom Man vs. Superman fra 1950. Allerede i 1952 spillede George Reeves i filmen Superman og Mole Men der var en testfilm til tv-serien The Adventures of Superman. En serie der kørte på amerikansk tv fra 1952 og i 1958.

Vi skulle vente til 1978, før end Superman vandt publikums og kritikernes gunst. I 1973 overtalte filmproducent Ilya Salkind sin far Alexander til at købe filmrettighederne til Superman. De hyrede Oscar-anerkendte Godfather-skribent, Mario Puzo, som blev bedt om at skrive manuskripter til to film. Det var en succes. Salkinds forhandlede også med Steven Spielberg for at instruere, men Alexander Salkind gav opgav, da han opdagede, at optagelserne til den film Spielberg var i gang med at lave, der handlede om en ond haj, var gået over budget. I stedet blev Richard Donner tilbudt at instruere Superman og efterfølger Superman II.

Marlon Brando fik rollen som Supermans far Jor-El og Gene Hackman fik rollen som Super Luther Lex Luthor. Legendariske Christopher Reeve snuppede rollen som Superman, selv om han i første omgang ikke imponerede Ilya og Alexander Salkind. Han vandt først deres hjerter, da han havde udviklet sine fantastiske Supermans muskler. Instruktør Donner havde på sin side ansat Tom Mankiewicz (manuskriptforfatter til mange James Bond-film), som hjælp til at afslutte manuskriptet og tilføje historien mere realistisk følelse. Marlon Brando blev hyret mindre end to uger før optagelserne begyndte og læste først manuskriptet når han var på sættet. Samtidig modtog han en rekord gage, samt en procentdel af filmens indtægter.

Superman handler om, Kal-Els forældre sender ham til jorden i en raket som lille, før hans hjemplaneten Krypton eksploderer. På jorden findes Kal-El af Martha og Jonathan Kent, som adopterer ham. 30 år senere arbejder Superman som Clark Kent på Daily Mail-avisen i Metropolis. Superman finder snart ud af, at hans store fjende er ingen ringere end Lex Luthor.

Superman II fra 1981 blev forsinket grundet producenternes, Salkind's dårlige forhold til instruktør Richard Donner. Da optagelsen gik over budget, stoppede Salkind filmprojektet. Donner lykkedes aldrig at instrueret filmen færdig, da det job blev overtaget af Richard Lester. I 2006 lavede Donner og producenten Michael Tau deres egen version af filmen, nu på DVD med titlen Superman II - The Richard Donner Cut.

I Superman II har Christopher Reeve igen hovedrollen. Superman kaster en brintbombe i rummet, hvor eksplosionen beskadigede det usynlige fængsel Fantom Zone. Tre skurke fra planeten Krypton formår at flygte. De kommer til jorden, hvor de har samme stærke kræfter som Superman.

I 1983 havde Superman III premiere. Filmmagerne havde denne gang forsøgt lave filmen i tegneseriernes ånd. Ikke mindst ved at lade skurken blive spillet af komiker Richard Pryor. I filmen spiller han en ond computerprogrammør, som i sidste ende hjælper Superman. Den mest slående ting i filmen er ellers, hvordan at Superman bliver sur, når han er påvirket af grøn kryptonit.

I 1987 havde Cannon købt filmrettighederne, og resultatet blev Superman IV eller Superman The Quest For Peace. Christopher Reeve skifter igen rollen som Superman / Clark Kent og han vil skabe fred på jorden én gang for alle. Superman kaster alle atomvåben mod solen for at ødelægge dem. Samtidig skaber Lex Luthor Nuclear Man, klonet af Superman og meget farlig.

Så varede det indtil 2006, før det var tid til den næste Superman-film. I mellemtiden var der en serie projekter, men ikke noget som resulteret i en færdig film. I Superman Returns spilles Superman af Brandon Routh. Han ligner Christopher Reeve. Instruktøren var Bryan Singer, som også er også kendt for sine X-Men-film. I Superman Returns vender Superman tilbage til jorden efter fem års fravær. Snart opdager han, at Lois Lane fortsatte med livet, fik en kæreste og fik børn. Meget har ændret sig på jorden, men Superman's evige modstander, Lex Luthor, er der stadig og har nye onde planer.

I 2013 valgte Warner Bros at give Superman en ny start i Man of Steel. Hovedrollen spilles af Henry Cavill. I Manden af Stål fortælles mere om planeten Krypton, hvordan Superman kom til Jorden og blev adopteret af Martha og Jonathan Kent. Samtidig går filmen også i dybden om den onde General Zod fra Phantom Zone, Krypton usynlige fængsel i rummet. Zod mener, at jorden er det perfekte sted at skabe ny Krypton, men først skal han have udryddet menneskeheden.

Superman kom tilbage i 2016 i Batman v Superman: Dawn of Justice. Den foregår 18 måneder efter Man of Steel. Her er hans modstander Batman. Snart nok skal de sammen kæmpe med en ny fjende, et monster skabt af Lex Luthor. Så er de heldige at få hjælp fra Diana Prince, mere berømt som Wonder Woman.

2017 var præmieren for Justice League, som er fortsættelsen af Batman v Superman: Justice of Dawn. I denne film er retshåndhævelsesgruppen Justice League, hvor Batman, Flash, Wonder Woman, Aquaman og Cyborg er inkluderet. Henry Cavill er indehaver af Supermans rolle.

Det er ikke kun biografen, som Superman dukkede op igennem årene. Han har også været på tv-shows som Lois & Clark og Smallville. Derudover kan vi se ham i animeret form i Justice League Action, Justice League The New Frontier og Justice League Dark. Ønsker du at se Superman i Legobits Animation er LEGO DC Comics Superheros, der gælder.

ANNONCE
Superman fylder 80 år
Del

Seneste nyt

Annonce