Film
Store Hollywood-film som næsten blev kasseret
Mange af dine yndlingsfilms overlevelse har faktisk hængt i en meget tynd tråd!
Man bliver overrasket over, hvor mange problemer der egentlig tit opstår, når en film bliver produceret. Mest af alt bliver man overrasket over at høre, at nogle af tidens mest ikoniske film nærmest var på randen til at blive kasseret. Jeg har samlet en række af de største film, som var lige på vippen til at blive sat ud af produktion.
Toy Story (1995)
En af vor tids største animationsfilm var på nippet til ikke at blive færdigudviklet I 1995. Disney var meget usikre på Pixars nye projekt om computeranimationer i spillefilmslængde, da de ikke var klar til at give slip på de klassiske tegnestrøg – desuden viste de første manuskript-tests på computeren en Buzz og Woody som var ubehagelige, sarkastiske og langt fra den kække duo, som vi kender i dag. Produktionen blev holdt tilbage, og manuskriptforfatterne fik blot tre måneder til at lave et helt nyt manuskript. Heldigvis for os blev manuskriptet færdiggjort til tiden og vi kan i dag glæde os over animationens plads i filmens verden.
Nightmare on Elm Street (1984)
Kunne du forestille dig Wes Cravens mest skræmmende gyser som en Disney-produktion? Vi ville helt sikkert have oplevet en Freddy Krueger som kildede børn i søvn og dansede rundt med enhjørninger – Disney var uhyggelig tæt på at være det eneste studie med interesse for projektet, men Wes Craven ville ikke gå på kompromis med Disneys ønske om at gøre handlingen børnevenlig. Paramount Pictures var lige forbi projektet, men droppede det på grund af, at projektet til forveksling lignede Joseph Rubens film ’Dreamscape’. Heldigvis landede manuskriptet hos New Line Cinema, som på daværende tidspunkt var et lille, uafhængigt selskab. ’Nightmare on Elm Street’ ville blive deres første reelle spillefilm, men under optagelserne af filmen opstod der problemer med distributionsaftalen, og castet såvel som crewet blev ikke betalt i to uger. De formåede at kæmpe sig igennem produktionsproblemerne, og nu ligger Nightmare-franchisen som den 2. bedste indtjenende gyser-franchise lige under ’Halloween’. New Line Cinema er siden da blevet et stort produktionsselskab på grund af denne film, og firmaet bliver ofte omtalt som ’the house that Freddy built’.
Dumb & Dumber(1994)
Da Farrelly-brødrene fik den geniale idé at smede to kæmpeidioter sammen på en rejse mod et mål, som gav absolut ingen mening, var studieselskaberne yderst skeptiske. De komiske eskapader på film lå ikke lunt i svinget eller først i køen hos studiernes præferencer, og Jim Carrey og Jeff Daniels blev begge stærkt frarådet at medvirke i Farrelly-brødrenes film – de fleste sagde simpelthen, at de ville ødelægge deres karriere ved at være med i denne film! Heldigvis kom Motion Picture Corporation of America på banen, og en af vor tids bedste komediefilm kunne endelig se dagens lys.
Waterworld (1995)
Nu tænker du sikkert: denne film burde ikke være blevet lavet! Vi er helt enige, men alligevel er der en fed historie bag produktionen. Produktionsselskabet Universal Pictures gik med til et budget på 100 millioner dollars, men produktionen endte helt oppe på 175 millioner dollars. En masse manuskriptproblemer resulterede i, at selskabet blev nødt til at få nyt blod på holdet – bl.a. skulle James Newton Howard kreere musikken igen fra bunden, og Joss Whedon blev i sidste øjeblik kaldt ind for at hjælpe med skriveriet – han kaldte det ’syv uger i helvede’. Hele produktionen blev yderligere udskudt da en enormt dyr kulisse til filmen blev ødelagt af en orkan. Kevin Costner mistede næsten livet i uvejret, stuntkoordinatoren blev sendt på hospitalet og Kevin Costners stuntmand var forsvundet i havet i flere dage. Man kunne fristes til at tro, at selve havet ikke ville være med til filmens tilblivelse.
The Omen (1976)
Her taler vi ikke decideret om produktionsproblemer på virksomheds øjemed, men mere om selve filmen som værende forbandet! Rygterne går i hvert fald på unaturlige hentydninger til, at produktionen skulle stoppes, og gølgende ting gjorde produktionen af denne dæmoniske film yderst besværlig:
· Manuskriptforfatteren David Seltzer, skuespilleren Gregory Peck og produceren Mace Neufeld var alle med i et fly som blev ramt af et lyn – i tre forskellige tilfælde!
· Gregory Pecks søn skød sig selv under filmens produktion.
· IRA – irske republikanske hær – bombede et af hotellerne, hvor crewet boede og desuden også restauranten, som de skulle spise i.
· Et fly som var planlagt at skulle fragte dele af rollebesætningen, blev i sidste øjeblik flyttet til et skema normale passagerruter – flyet styrtede ned og dræbte alle om bord.
· Dyrepassere blev angrebet af deres egne dyr under optagelserne – én blev dræbt at en løve.
· Den sygeste fact af dem alle er, at på fredag d. 13. august 1976, kørte special-effect-konsulenten John Richardson galt i et biluheld. Hans assistent blev dræbt ved at blive skåret midt over af bilens forreste hjul. Da Richardson kravlede ud af bilen kiggede han op og så et vejskilt, hvorpå der stod: Ommen 66,6 km.
Mon ikke produktionsselskabet var lidt skeptisk ved efterfølgeren?
Back to the future (1985)
Det første udkast til filmen blev afvist af Columbia Pictures, da de mente af produktet ikke var ’sexet nok’. De næste fire år fik instruktør Robert Zemeckis og Bob Gale afslag hos samtlige produktionsselskaber – de prøvede endda at sælge ideen hos Disney, som dog ikke var fan. Specielt ikke af de morsomme, incest-prægede forhold mellem mor og søn. I hele denne proces undgik både Gale og Zemeckis deres gode ven Spielberg, da de ikke ville blive kendt som dem, ’der kun kunne få et job, fordi de var venner med Spielberg’. De valgte til sidst at bide i det sure æble, og tog gudskelov fordel af deres værdifulde kontakt. Efter en lang række problemer med at få Michael J. Fox væk fra ’Blomsterbørns Børn’ og ikke mindst få Christopher Lloyd på rollelisten, blev filmen endelig til – og det er vi saftsuseme glade for!
Star Wars (1977)
En af tidens mest ikoniske sci-fi-franchises var tilbage i 70’erne ikke den mest eftertragtede produktion i tiden. Sci-fi-genren var ikke specielt populært på det tidspunkt, og George Lucas fik både et afslag fra selskaberne United Artists og Universal Pictures. De mente simpelthen ikke, at det ville være det værd i forhold til, hvor stort budgettet skulle være. Lucas formåede heldigvis at få en aftale med Alan Ladd, jr., chefen hos 20th Century Fox, hvor de blev enige om sequel-rettigheder, merchandise og andre aspekter. Ladd havde ikke decideret en tiltro til filmen, men mere en tiltro til Lucas. Produktionen gik i gang, men blev hurtigt afbrudt under optagelserne i Tunesien, hvor en regnstorm ødelagde store dele af de dyre rekvisitter. Samtidig havde en stor del af besætningen svært ved at tage projektet seriøst, da de var sikre på, at filmen ville blive set som en dårlig børnefilm. Til sidst kom projektet bagud med to uger, og Lucas fik besked på at produktionen skulle være færdig indenfor en uge, hvis ikke projektet skulle kasseres. Med nogle ændringer i skemaet, opdelingen af crewet i tre enheder og en masse hårdt arbejde blev filmen færdig til tiden – dog efter at George Lucas blev diagnosticeret med forhøjet blodtryk og stress. Han overlevede gudskelov og kan nu se tilbage på tiden som udgangspunkt for den formidable Star Wars-saga.