Connery

Spansk winepairing: Ribera Del Duero og gastronomi går hånd i hånd

En fordybelse i Ribera del Dueros muligheder for wine-pairing.

Når det kommer til den ædle kunst at parre vin med madlavning, så går man aldrig galt i byen med afsæt i de spanske vinmarker. Her kan især Ribera del Duero bryste sig af at have nogle komplekse vine med karakteristiske smagsprofiler, der befinder sig godt til rette i langt de fleste verdenskøkkener. Det er faktisk lidt af et match made in heaven, fordi den er så alsidig og let tilgængelig i forhold til mange forskellige retter - man skal ikke lede med lys og lygte for at finde en match med en flaske fra Ribera Del Duero, og det er der en række særlige grunde til. Spanske vine er ofte krydrede og meget karismatiske, men når man først har fået kendskab til deres unikke egenskaber, er det legende let at få dem ind i hverdagskøkkenet. Vi har kigget nærmere på Ribera del Dueros vinunivers og fundet nogle af de vigtigste punkter i deres smagsprofiler, som gør dem skræddersyede til wine-parrings herunder:

Moderate tanniner og naturlig syre

Ribera del Duero er ikke i den højeste ende af tannin-skalaen på den spanske druefront, men ikke desto mindre er de stadigvæk stærkt til stede i deres vine - det gør, at vinene er med til at skabe lidt struktur og konsistens i mundfølelsen, og dermed velegnet til de mere bløde og fedmefyldte retter, som indebærer fedtholdigt kød, langtidstilberedte udskæringer og dybe, intense saucer. Den naturlige syrlighed i deres vine kan skære igennem fedt og berige smagsoplevelsen af kødretter, især dem med højt fedtindhold som lam eller oksekød.

Frugtighed som skabt til kød

Ribera del Duero er verdensberømte for deres lokale variant af Tempranillo-druen, nemlig Tinto Finto - denne specifikke drue bidrager med en giver dem en voluminøs smag og stor frugtighed og krydret krop. Den frugtige nuance giver en kontrast til det fedmefulde, tunge kød, og komplimenterer hinanden, så smagen går op i en højere enhed. Det er lidt en tour de force af smage, som mødes i en smagseksplosion - men ikke på den måde, at det bliver for voldsomt i mundfølelsen. Det er lidt den perfekte storm, hvor kødet og vinen tøjler hinanden og fremhæver hinandens unikke egenskaber.

ANNONCE
Spansk winepairing: Ribera Del Duero og gastronomi går hånd i hånd

Unge druer og moderne tapas

Man kan nærmest ikke sige Spanien uden at nævne tapas - og hvor mange spanske vine generelt passer godt sammen med det storslåede ensemble af forskellige tapas-retter fra landets kulinariske univers, så er der visse typer, der egner sig en del bedre. Eksempelvis en ung Joven, der er som skabt til klassisk, spansk tapas, hvor vinen skal komplimentere uden at overdøve - eksempelvis til chorizo, patatas bravas med aioli eller en spansk tortilla, hvor den cremede, rene smag akkompagneres af vinens krydrede noter.

Ostevenlig ‘dessertvin’

Sidst men ikke mindst har Ribera del Duero den unikke egenskab, at deres vine også er velegnet til desserten, når vi snakker ostebordet. Flere og flere restauranter og selskaber tilføjer ostebrættet som et ekstra element på en fabelagtig aften, og her kan det altid være lidt svært at lure, hvilken slags drikkelse der egner sig til de ofte varierende ostetyper under serveringen. Her har den komplekse Ribera del Duero-smag førertrøjen på i forhold til at højne smagsoplevelsen, fordi vinene er pakket med så meget smag og nuancer - de kan krydre smagene på de bløde oste, spille op i mod bitterheden i skimmeloste med frugtigheden og desuden spille op mod de hårde oste såsom Manchego med tanninerne og syren.

Ribera del Duero er et slaraffenland på vinfronten, som byder på til dans på mange forskellige muligheder i wineparrings. Det vidtrækkende udvalg af udsøgte vine gør det muligt at forelske sig i vinhusets mange muligheder og desuden finde en favorit, der både passer til de lette retter, hovedelementer og ikke mindst det søde køkken.

ANNONCE
Del

Seneste nyt