Connery

Sony Xperia XZ Premium [Test]

5 ud af 6 stjerner

Det vil være forkert at sige, at Sony har kørt på en bølge af succes med deres smartphones over de seneste år. Jovist, de har været der, men andre mærker har været mere prominent til stede, i hvert fald på det danske marked. 

Om det så skyldes forbrugeradfærd, eller en anderledes prioritering af markedsføringskroner, tør jeg ikke gætte på. 

Ikke desto mindre, er det endelig blevet tid for os, at kigge nærmere på en vaskeægte flagskibs-smartphone fra Sony. Faktisk har jeg glædet mig til at få et nærmere kig på Sony Xperia XZ Premium, siden Sony løftede sløret for den, under vinterens elektronikmesse i Vegas. 

ANNONCE

Sony Xperia XZ Premium, er hvad navnet antyder, en smartphone i premium-segmentet (duh). Med en aktuel pris på 5.999,- kroner, ligger den i samme prisklasse som Samsung Galaxy S8, iPhone 7 Plus, HTC U11 og Huawei Mate 9 Pro, blandt andet.

De helt store salgstricks for XZ Premium befinder sig i 4K-skærmen med HDR og et 19 Mpix kamera med Exmor RS-sensor og mulighed for 4K video, og superslowmotion optagelser, ved 960 FPS.

ANNONCE
Sony Xperia XZ Premium [Test]

Designet

En ting man kan slå fast, er at Sony kender deres design-identitet. En Sony smartphone har over de sidste par år været ganske let genkendelig. Her er ingen aluminium-unibodies, kurvede skærme eller bagsider, eller rammeløst design for den sags skyld. Til gengæld er telefonen pakket ind i det holdbare Corning Gorilla-glas 5, der er noget af det mest holdbare, du sætter dine klodsede hænder på. Men inden jeg falder helt i svime over plastic-fantastic, skal det nævnes, at der på XZ Premium faktisk er blevet plads til lidt facetslebet metal i top og bund af rammen. 

Den her telefon, som mange af forgængerne, er IP65/68-certificeret, og det betyder at den er modstandsdygtig overfor støv og vandspild (I øvrigt en højere certificering, end den Sony Tablet, jeg for et par år siden tog med i bad, for at se Ratajkowski-musikvideoer - For arbejdets skyld, selvfølgelig!) Nuvel, Sony anbefaler ikke at man smider sin telefon i poolen - men den burde kunne klare det. (Red. Don't do it at home!)

Måske netop fordi at Sony ikke har haft fokus på at skabe den mindste formfaktor, virker telefonen en anelse stor i hånden - men designet giver også plads til at man kan placere sine store tommelfingre på hver side af telefonen, når man håndterer den i horisontalt format - og dermed generer man ikke skærmudsynet, hvis man sidder i toget, og forsøger at udnytte 4K-skærmens potentiale, til en gang House of Cards på Netflix. 

ANNONCE

Hardware

XZ Premium var den første smartphone, der blev præsenteret af Qualcomm, som udstyret med deres seneste Snapdragon™ 835-processor. Det er samme chipset som blandt andet Galaxy S8, OnePlus 5 og HTC U11. Den byder på en octa-core processore med 4x2.45GHz og 4x1.9GHz, en Adreno 540 grafikunit og flawless understøttelse af 4K UHD-video. 

Den har 4GB RAM, 64GB indkbygget lager og mulighed for opgradering med 256GB microSD kort. 

Batteriet har stor kapacitet - 3220 mAh (uden dårlig eksplosions-reputation), og en opladning holder nemt dagen ud, og lidt til - medmindre du suger en masse 4K video eller bruger kameraet intensivt. Til gengæld muliggør quick-charge, at batteriet hurtigt kan få fyldt ekstra power på, i en ganske overskuelig tidsramme. 

ANNONCE

Skærm og kamera

Som sagt, er skærm og kamera to af de features, der virkelig spilles på i forhold til denne smartphone, og det er bestemt ikke uden grund. 

Skærmen der måler 5.5", byder nemlig på ægte 4K opløsning med HDR-funktion. I sagens natur giver det brugeren et meget skarpt billede, der især kommer til sin ret ved late-night streaming i sengen (Jo, det gør de fleste af os). Her har Sony trukket en del på deres erfaring fra tv-verdenen, og det betyder, at man har en del farveprofiler tilgængelig, ganske let fra indstillingsmenuen. Her kan man lynhurtigt vælge mellem pro-tilstand med autentiske sRGB-farver, standardtilstanden der kører med Sony bravias farverige TRILLUMINOS-spektre, og se en helt absurd insta-venlig indstilling, der hedder 'Superlevende tilstand' - Måske en funktion der er lækker hvis man spiller meget? Herudover er der dem mere tidskrævende indstillingsmulighed i hvidbalance-skalaen. 

Hovedkameraet med 19 megapixel er bestemt ikke dumt. Mobilkameraer i denne klasse, er som regel nogenlunde ens i performance (ikke teknologi) og kan tweakes efter behov i avancerede indstillinger - men standardindstillingen på denne smartphone, fanger en del mere lys, end et par af konkurrenterne - det er især fedt i mørke områder, men også noget der kan give nogle ret lyse billeder i dagslys. 

Jeg vil rigtig gerne rette opmærksomhed på telefonens superslowmotion funktion, der er en rigtig fed lille pral-feature. 

Det er ikke første gang vi ser slow motion funktioner i smartphones - iPhone 7 klarer 120 FPS (billeder i sekundet), Samsung Galaxy S8 klarer 240FPS, men Sony XZ Premium kan give dig hele 960FPS, hvilket betyder, at det sekund du skyder slowmotionfunktionen af, pludselig bliver meeeega langt. Og det er fedt!

ANNONCE
960FPS på mit whiskyglas.

Et er at superslowmotion-funktionen er en fin gimmick, men noget andet er, at den faktisk er meget let tilgængelig - og anvendelig fra kamera-appen. Her vælger man nemlig på at optage video som normalt, hvor man så løbende kan hamre på knappen til superslowmotion, når man har brug for sekvenser med ekstra langsom gengivelse. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce