Connery

Sonos Era 100 og Era 300: Nye Sonos-højttalere med hørbare forbedringer i flere retninger

Sonos er på banen med to nye højttalere, der erstatter tidligere modeller

Efter massive rygter og flere uofficielle leaks, indledte Sonos den 7. marts 2023  en ny æra, eller i det mindste to nye opdateringer til deres produktsortiment - to nye produkter, som Sonos forventer en hel del af. 

De to nye højttalere gjorde begge et godt indtryk, da vi var forbi en Sonos-demo for at lytte nærmere på de nye enheder - der i og for sig er vidt forskellige højttalere. 

Sonos Era 100 er den mindre højttaler, er den næste generation, af højttaleren der startede sit liv som Sonos Play:1.

Sonos Era 300 er ikke som sådan en arvtager efter et gammelt produkt, men rent størrelsesmæssigt går den ind og udfylde pladsen, som Sonos Play:3 efterlod, da den stille og roligt blev udfaset fra højttalerproducentens produktkatalog. 

ANNONCE
Sonos Era 100 - Sonos Era 100 og Era 300: Nye Sonos-højttalere med hørbare forbedringer i flere retninger Sonos Era 100
Sonos Era 300 - Sonos Era 100 og Era 300: Nye Sonos-højttalere med hørbare forbedringer i flere retninger Sonos Era 300

Fælles for de to højttalere er navngivningen og et nyt designsprog, der sammen ruller den nye æra af Sonos-produkter i stilling. 

Sonos understreger gang på gang, at deres designs ikke er udviklet med fokus på udseendet - men derimod en afledning af, at skabe et produktdesign, der giver den bedst mulige lyd - og det er blandt andet forklaringen på det markante design af Era 300, der ikke ligner en højttaler du ellers ville kunne finde i butikkerne. 

ANNONCE
Nyt brugerinterface på Sonos' nye højttalere - Sonos Era 100 og Era 300: Nye Sonos-højttalere med hørbare forbedringer i flere retninger Nyt brugerinterface på Sonos' nye højttalere

Fællestrækkene i de nye Era-højttalere fra Sonos er blandt andet velkomsten til et nyt brugerinterface: Her er de mest anvendte funktionsknapper flyttet ud til kanten af højttaleren, mens de gamle volumen op/ned touch-knapper er blevet erstattet med en ny touch-rille, som man let kan føle sig frem til på midten af højttalerne.

Den nye volumen-rille fungerer mere i retningen af en volumen-bar eller touch-slider, hvor det er muligt enten at stryge volumen op eller ned - eller at trykke på et specifikt punkt på baren, for at angive et relativt lydniveau. Det er godt tænkt, og det fungerede fint i praksis, de få momenter jeg havde med højttalerne på enmandshånd. 

Quicktune for ikke-iPhone brugere

En anden tilføjelse der gør sig gældende for de nye højttalere fra Sonos, er en velkommen tilføjelse for Sonos-fans der bruger Android-smartphones og ikke iPhone.

Sonos har længe tilbudt deres Trueplay-funktion, hvor brugere af Sonos iPhone-app kunne benytte de indbyggede mikrofoner og sensorer i deres mobil, til at tune Sonos højttalere til en mere specialtilpasset rumlig lyd. De nye Sonos-højttalere kommer med mere teknologi end tidligere modeller og kan i tilgift nu tilbyde ikke-iPhone brugere, tuningsfunktionen Quicktune. 

Quicktune benytter højttalerens interne mikrofoner, hvilket betyder at Sonos nu også kan tilbyde en form for rumafstemt lydprofil til Android-brugere, der indtil nu har været forbigået i det henseende. 

ANNONCE
Sonos Era 100 - Sonos Era 100 og Era 300: Nye Sonos-højttalere med hørbare forbedringer i flere retninger Sonos Era 100

Både Sonos Era 100 og Sonos Era 300 er desuden udstyret med en USB-C udgang, der sammen med specielle adaptere kan bruges som ekstern lydindgang til blandt andet at tilslutte en pladespiller - uden videre brug af forstærkere, bridges eller andre dumme mellemled. Det er ret fedt. 

De to nye højttalere er begge også udstyret med Bluetooth, og forbindelsen gør det muligt at benytte Bluetooth og Wifi på samme tid, så de også kan bruges som Bluetooth line-in - hvis du eksempelvis har gæster, der ikke er knyttet til det lokale Sonos-system.

Så må vi heller ikke glemme, at de nye højttalere understøtter Wifi 6E, så de optager de flere frekvensmuligheder, hvis dit hjem er opgraderet med den seneste router-teknologi i det trådløse netværk. 

ANNONCE
Sonos Era 100 - Sonos Era 100 og Era 300: Nye Sonos-højttalere med hørbare forbedringer i flere retninger Sonos Era 100

Sonos Era 100

Som sagt har vi her gang i arvtageren fra Sonos One - Sonos Era 100 har godt og vel det samme fysiske fodaftryk som den gamle højtalere, men er blevet en smule højere og mere rundet af i formen. 

Størrelsen er altså næsten identisk, men Era 100 er udstyret med hele med to tweetere/diskanter og en 25% større subwoofer - i forhold til Sonos One.

Det nye User Interface har jeg allerede været omkring, men jeg glemte en lille tilføjelse. Der er kommet en ny knap, en lille talebobbel, hvor du kan styre om stemmeassistenten skal være aktiv, mens der også stadig findes den fysisks switch på bagsiden af højttaleren, der helt lukker af fra højttalerens indbyggede mikrofoner. 

Lyden på Era 100 er god. Første prøvelytning blev afholdt af Sonos i udvalgte eventlokaler, og med forbehold for en begrænset lyttetid og ingen muligheder for at placere højttaleren i egne omgivelser, må jeg medgive at Era 100 har en virkelig god diskant og en pæn dybde.

Bassen er god - men størrelsen er stadig begrænset til at kunne spille mindre rum op.

Som andre af Sonos' højttalere bliver det også muligt at benytte Sonos Era 100 i stereo-setup, eller som baghøjtalere i et surroundsetup - fordelagtigt parret med Sonos forskellige soundbars

Sonos Era 100 får en vejledende salgspris på 2099 kroner, og kommer i handlen den 28. marts 2023.

ANNONCE
Sonos Era 300 - Sonos Era 100 og Era 300: Nye Sonos-højttalere med hørbare forbedringer i flere retninger Sonos Era 300

Sonos Era 300

Era 300 er et væenstligt anderledes bæst, end vi tidligere har set fra Sonos. Mens højttaleren størrelsesmæssigt nogenlunde kan klemmes i båd med den gamle Sonos Play 3, stopper sammenligningen også der. 

Era 300 er udviklet og bygget til at levere en rumlig lyd - spatial audio, der blandt andet giver væsentligt mere indlevelse til film og serier - men sådan set også i musikken. 

Den rumlige og ret store lyd, får Era 300 fra hele seks drivere. Den timeglasformede højttaler er udstyret med en en diskant i hver side, en woofer i hver side, en diskant der spreder lyden ud fra fronten og en up-firing diskant i toppen, der leverer den sidste lille snert, der gør højttaleren ekstra interessant i et setup med eksempelvis Dolby Atmos biograflyd eller Apple Spatial Audio. 

Era 300 kan også stereo konfigureres, altså i stereopar og og eventuelt spille sammen med en Sonos Sub - eller hvis man tager den til det ekstreme setup, som baghøjttalere i den ultimative Sonos hjemmebiograf. 

Sonos Era 300 får en vejledende salgspris på 3699 kroner og kommer også i handlen den 28. marts 2023.

ANNONCE
Del

Seneste nyt