Connery

Sommelier-speak A-Å: Dit snydeark til højtravende vinsnak

Ikke en udtømmende, men en overskuelig vin-ordbog

Forståelse af vinsprog kan føles som at navigere i en labyrint. Men hvis du har en lille smule insider-viden, er det lettere at føle sig hjemme i verdenen af fin vin. Her er din letforståelige ordbog over sommelier-terminologi, der gør dig i stand til at tale overfladisk om vin som en ægte connaisseur. You're welcome. 

ANNONCE

A

Afdronk
Eftersmagen af vinen. Jo længere eftersmag, jo bedre kvalitet anses vinen ofte for at have.

Aroma
Den umiddelbare duft, man fornemmer, når man snuser til et glas vin.

Appellation
Betegnelsen for et specifikt geografisk område, hvor druerne til vinen er dyrket.

ANNONCE

B

Bouquet
Duften som udvikles i vinen over tid, især i ældre vine.

Brut
En betegnelse for tør champagne eller mousserende vin.

C

Château
Fransk for "slot" og bruges ofte i vinens navn for at indikere producenten eller ejendommen.

Crianza
Spansk term, der refererer til en vin, der har undergået en vis aldringsproces.

Cru
Fransk for "vækst". Bruges til at indikere en vinmark af anset kvalitet.

Cuvée
En bestemt blanding af forskellige druer eller vine.

ANNONCE

D

Demi-sec
Fransk for "halvtør"; bruges ofte til at beskrive mousserende vine.

Dekantering
Processen med at overføre vinen fra sin flaske til en karaffel for at ilte den.

E

Ekspression
Hvordan en vin udtrykker sine aromaer og smage.

Eftersmag
Se "Afdronk".

ANNONCE

F


Fadlagring
Processen, hvor vin lagres i træfade for at udvikle smag.

Fadpræg
Smag eller aromaer, der kommer fra vinen lagring i træfade.

Finish
Smagen der forbliver i munden efter et sip af vin.

G

Gammel Verden vs. Ny Verden
En sammenligning mellem europæiske vine (Gammel Verden) og vine fra steder som USA, Australien (Ny Verden).

Grand Cru
Fransk betegnelse for en vinmark af allerhøjeste kvalitet.

ANNONCE

H

Høstudbytte
Mængden af druer høstet fra en bestemt vinmark.

Halvtør
En vin, der er mere tør end sød, men stadig har en vis sødme.

I


Intensitet
Styrken af vinen, både hvad angår alkohol og smagsnuancer.

Iltning
Processen med at eksponere vin for luft for at forbedre dens aromaer og smage.

Inokulering
Tilføjelsen af gær til druemosten for at starte gæringen.

ANNONCE

J


Jomfruhøst
Den første høst i en nyplantet vinmark.

Jeroboam
En stor flaske vin, typisk indeholdende 3 liter. (I Frankrig: Dobbelt Magnum)

K


Krop
Vurdering af vinens 'vægt' eller fylde i munden.

Kork

Materialet som traditionelle vinpropper er lavet af. Er vinen korket, er det et dårligt tegn på, at korkproppen er gået i oplysning/spildt ned i selve vinen (Ofte et tegn på at vinen har været opbevaret forkert)

ANNONCE

L


Lagring
Tiden, vinen har tilbragt enten i fad eller flaske, før den sælges.

Længde
Varigheden af vinen eftersmag eller finish.

Luftig
En vin, der føles let og åben i munden.

M


Mineralitet
Smags- eller duftnoter, der minder om mineraler som kalk eller skifer.

Mundfølelse
Teksturen af en vin, som den føles i munden.

Mælkesyre
En type syre, der ofte forekommer i vin og bidrager til en cremet tekstur.

ANNONCE

N


Næse
Duften af en vin.

Noter
Beskrivelser af smag og aroma i en vin.

O


Oxideret
En vin, der er blevet for gammel eller for udsat for luft og har mistet sin friskhed.

P


Palette
Det samlede indtryk af smag og aroma i en vin.

Phylloxera
En skadelig rodspisende lus, der kan ødelægge vinmarker.

Provenance
Vinen oprindelsessted eller historie.

ANNONCE

Q


QbA (Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete)
Tysk vinlovklassifikation, der angiver vin fra en bestemt region.

R


Reserva
En betegnelse for vine, der har modnet i en længere periode.

Rosé
En type vin, der har en pink farve fra kort kontakt med drueskind.

Rund
En vin uden skarpe kanter; godt afbalanceret.

ANNONCE

S


Sommelier
En vinkender og -rådgiver, ofte ansat i restauranter.

Sec
Fransk for "tør"; beskriver en vin med lavt sukkerindhold.

Syre
En vigtig komponent i vin, der bidrager til balance og friskhed.

T


Tanniner
De stoffer i vin, der giver en tør eller stram fornemmelse i munden.

Terroir
De unikke karakteristika ved det område, hvor druerne til vinen er dyrket.

Tør
En vin med lavt eller intet resterende sukker.

ANNONCE

U


Ufiltreret
Vin, der ikke har gennemgået filtrering, og derfor kan indeholde bundfald.

Umami
En af de fem grundsmage, der beskriver en kødfuld eller fyldig smag.

Umoden
En vin, der endnu ikke har nået sin optimale alder for at drikke.

V


Vintage
En vin lavet af druer fra en enkelt høstsæson.

Vertikal smagning
En smagning af forskellige årgange af den samme vin.

Vitis vinifera
Latinsk navn for almindelig vinplante, der findes mange tusinde varianter af drue.

ANNONCE

W


Winemaker
Personen ansvarlig for produktionen af vinen.

Ø


Økologisk
Vin dyrket uden brug af syntetiske pesticider eller herbicider.

Ønolog
Videnskabsmand eller -kvinde, der specialiserer sig i vinproduktion.

Å


Årgang
Det år, hvor druerne er høstet.

ANNONCE

Nu har du et solidt fundament til at dykke ned i vinens fascinerende verden. Skål!

Del

Seneste nyt

Annonce