Verden

Skjult i 1.800 år: Nyopdaget amulet i Tyskland kan ændre alt, vi ved om kristendom

Vildt fund!

Skjult i 1.800 år: Nyopdaget amulet i Tyskland kan ændre alt, vi ved om kristendom
Foto: Stadt Frankfurt am Main
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 17. december 2024

Et opsigtsvækkende fund af en 1.800 år gammel sølvamulett i Tyskland giver et nyt indblik i kristendommens tidlige udbredelse og betydning i det romerske imperium. Amuletten, der blev fundet i en grav nær Frankfurt, er nu blevet identificeret som det ældste kristne fund nord for Alperne ifølge Live Sience.

Læs også: Derfor har græske statuer i virkeligheden små vedhæng

En grav og en skjult inskription

Den lille sølvamulett, der kun måler 3,5 centimeter, blev opdaget i 2018 i en grav tilhørende en mand, som døde mellem år 230 og 270 e.Kr. Det bemærkelsesværdige ved fundet er den fint sammenrullede sølvfolie inde i amuletten, som nu er blevet “åbnet” digitalt ved hjælp af avanceret CT-scanning. Det tog flere års arbejde for forskere fra Leibniz Center for Archaeology (LEIZA) at bevare og analysere genstanden, før de i december 2024 kunne præsentere resultaterne.

Den virtuelle åbning afslørede en 18-linjers inskription på latin – et sjældent fund, da lignende inskriptioner typisk er skrevet på græsk eller hebraisk. Markus Scholz, professor ved Goethe Universitet i Frankfurt, har stået i spidsen for dechifreringen, hvor teksten inkluderer tydelige kristne referencer:

“I Jesu Kristi navn, Guds søn… Må dette middel til frelse beskytte den mand, som overgiver sig til Herrens vilje, Jesus Kristus.”

Teksten indeholder desuden sætningen “Hellig, hellig, hellig!”, som hidtil først har været kendt i kristendommen fra det 4. århundrede, samt en tidlig version af et citat fra Paulus’ brev til Filipperne.

Et vigtigt fund for kristendommens historie

Amulettens placering i graven, lige under mandens hage, tyder på, at den har haft stor personlig betydning. I en tid, hvor kristne ofte blev forfulgt, især under romerske kejsere som Nero, kunne åben trosudøvelse være livsfarlig.

Ifølge forskerne bag studiet beviser fundet, at kristendommens indflydelse nåede langt længere mod nord end hidtil antaget, og at den allerede i det 3. århundrede havde en stærk, spirituel betydning for nogle mennesker uden for de store kristne centre.

“Denne inskription er en videnskabelig sensation,” udtalte Frankfurts borgmester Mike Josef. “Takket være dette fund må kristendommens historie i vores region skrives mindst 50-100 år tilbage.”

Kristne amuletter og tidens tro

Amuletter som denne, også kaldet phylakterier, var almindelige i antikken og blev båret som beskyttelse mod sygdomme, ulykker og overnaturlige kræfter. Ifølge arkæolog Tine Rassalle, der ikke var involveret i studiet, er dette fund særligt, fordi det udelukkende refererer til den kristne Gud og Jesus Kristus, uden elementer fra andre religioner som jødedommen eller hedenske traditioner.

“I en tid uden moderne medicin var sådanne genstande en vigtig kilde til tryghed og beskyttelse,” forklarer Rassalle.

Et nyt perspektiv på tidlig kristendom

Dette fund i Tyskland er ikke det eneste af sin art. I 2023 blev en lignende sølvamulett fundet i Bulgarien, også dateret til det 3. århundrede. Begge fund, med deres placering tæt på de afdødes kranier, indikerer en skjult, men dybfølt tro blandt de tidlige kristne i Romerriget.

Den digitale åbning af “Frankfurt-inskriptionen” er ikke blot en teknologisk bedrift, men et gennembrud for vores forståelse af kristendommens udbredelse i Vesteuropa. For forskere kaster fundet nyt lys på, hvordan troen blev praktiseret i en tid præget af forfølgelse, hemmeligholdelse og håb om guddommelig beskyttelse.

Så tæt på julen er fundet en passende påmindelse om kristendommens tidlige rødder og betydning, der har formet verdenshistorien.

Café går viralt: Giver rabat til kunder, der kan klemme sig igennem “slankeporte”

Læs også: Café går viralt: Giver rabat til kunder, der kan klemme sig igennem “slankeporte”

130 udenlandske studerende i USA sagsøger Trump efter visum-kaos

Læs også: 130 udenlandske studerende i USA sagsøger Trump efter visum-kaos