Set på nettet

Sjældent frimærkefund fra Napoli solgt for 160.000 kr!

Et filatelistisk guldfund!

Sjældent frimærkefund fra Napoli solgt for 160.000 kr!
The Baronissi Archive_L’Omnibus. Foto: Bruun-Rasmussen
Mikkel M. Vermeulen
Af Mikkel M. Vermeulen I dag kl. 09:33

Hos auktionshuset Bruun Rasmussen blev en hel unik del af italiensk historie solgt en mandag aften i november, da en avis fra Napoli, frankeret med et særdeles sjældent frimærke, gik under hammeren for intet mindre end 160.000 kr. 

Dette hammerslag gør frimærket til en af de mest bemærkelsesværdige filatelistiske nyheder i nyere tid.

Baronissi-arkivet: En uventet skat

Den solgte avis er en del af det nyligt opdagede Baronissi-arkiv, en samling på over 120 frankerede tidsskrifter fra midten af 1800-tallet, som har været gemt i mere end 160 år. Avisen er frankeret med det ikoniske Trinacria-frimærke, udstedt den 6. november 1860, og har derfor en helt speciel historisk status. 

Ifølge Torben Ringtved, frimærkespecialist hos Bruun Rasmussen, er denne udgave en “førstedagsudgave” af frimærket, en særlig sjældenhed, der kun kendes i to andre eksemplarer på verdensplan. Med denne nyopdagelse er interessen for arkivet og frimærkets filatelistiske værdi steget markant.

Du har garanteret oplevet et ‘déjà vu’? Men har du mødt dets skræmmende fætter

Læs også: Du har garanteret oplevet et ‘déjà vu’? Men har du mødt dets skræmmende fætter

Hvem gemte frimærkerne?

Samlingen stammer fra Luigi Rocco, en af Napolis trofaste læsere af tidsskriftet L’Omnibus. I midten af 1800-tallet blev aviser som L’Omnibus leveret to-tre gange om ugen til byens elite, men også til oplandet, hvor Rocco boede på sin gård i landsbyen Baronissi, cirka 50 kilometer fra Napoli. L’Omnibus blev læst flittigt og gemt omhyggeligt på Roccos gård, hvor de formentlig har ligget uberørt i over et århundrede, før de mirakuløst dukkede op.

Napoli var i 1800-tallet centrum for kongeriget De To Sicilier og et kulturelt knudepunkt i Sydeuropa, og det italienske samfund gennemgik store politiske ændringer. Samlingen, der nu er blevet sat til salg, repræsenterer en periode præget af stor politisk uro, som kulminerede i skabelsen af det samlede Italien under Kong Victor Emanuel i 1861. For frimærkeentusiaster og historikere giver disse aviser ikke bare indblik i datidens postvæsen, men også i den spændte stemning, som har præget italiensk politik og kultur på daværende tidspunkt.

Fundet af Baronissi-arkivet og salget af Trinacria-frimærket er ifølge Bruun Rasmussen intet mindre end en sensation. Torben Ringtved udtrykker det som en “international raritet af højeste klasse”, og det har da også vist sig, at markedet for denne type historiske genstande stadig er sprængfyldt med interesse.Hvis man troede, at frimærkesamlinger var på vej ud, viser dette salg, at klassiske frimærker – særligt de med en historie – stadig kan få samlere op af stolen. En sjælden førstedagsudgave fra Napoli og en gemt avisstak fra Baronissi har sat en fed streg under frimærkesamlernes passion for unikke historier og historiske fund. 160.000 kroner!

Sov godt i varmen: 10 tips til en kølig nattesøvn

Læs også: Sov godt i varmen: 10 tips til en kølig nattesøvn

Set på nettet

Se flere artikler