Connery

Scoville skalaen: Den eneste måling, der kan gøre selv den hårdeste person til grin

Fra mild til vild - alt om varmen i dine chilier

Hvis du nogensinde har prøvet at spise en chili og følt, at dit ansigt smeltede, er du ikke alene. Men vidste du, at det er takket være en mand ved navn Wilbur Scoville, at vi nu kan måle varmeniveauet i vores yndlings chilier?

Wilbur Scoville var en amerikansk farmaceut, der i 1912 udviklede Scoville-skalaen, som måler chiliens varme. Skalaen måler varmeniveauet i Scoville varmeenheder (SHU), som er en måling af koncentrationen af capsaicin, den kemiske forbindelse, der giver chilier deres brændende varme.

ANNONCE
Hvad er Capsaicin?

Capsaicin er den kemiske forbindelse, der er ansvarlig for den brændende fornemmelse, som man oplever, når man spiser chilipebre eller andre chili-frugter. Det er en naturlig kemisk forbindelse, der findes i chilier i forskellige mængder.

Capsaicin fungerer ved at stimulere smerte-receptorer i huden og slimhinderne, hvilket får kroppen til at reagere som om, den bliver brændt eller skadet. Dette er grunden til, at når du spiser en chili, kan det føles som om, at dit ansigt eller mund er ved at smelte. Capsaicin aktiverer også produktionen af endorfiner i hjernen, som kan give en følelse af eufori eller velvære.

Men udover at give en brændende fornemmelse, har capsaicin også en række sundhedsmæssige fordele. Forskning viser, at capsaicin kan have antiinflammatoriske egenskaber, og at det kan hjælpe med at reducere smerter og hævelse. Det kan også hjælpe med at øge stofskiftet og reducere appetitten, hvilket kan være nyttigt i vægttab.

Desuden har capsaicin også vist sig at have antimikrobielle egenskaber og kan hjælpe med at bekæmpe bakterier og svampe. Der er også nogle beviser for, at capsaicin kan have en gavnlig effekt på fordøjelsessystemet ved at reducere inflammation og øge blodgennemstrømningen.

Men som med alt i livet er der også en vis forsigtighed at tage, når det kommer til capsaicin. For nogle mennesker kan en overdreven mængde capsaicin forårsage ubehagelige bivirkninger, såsom kvalme, opkastning, diarré eller endda forbrændinger på huden. Derudover kan capsaicin også forværre mavesår og andre maveproblemer hos nogle mennesker.

Capsaicin er en fascinerende kemisk forbindelse med en række sundhedsmæssige fordele og ulemper. Og selvom det måske kan få dig til at føle, at dit ansigt smelter, når du spiser en chili, er det stadig en værdifuld ingrediens i køkkenet

ANNONCE

Så hvordan fungerer skalaen? Jo højere antallet af Scoville varmeenheder, jo højere koncentration af capsaicin og jo varmere chilien. For eksempel har den mildt smagende peberfrugt en rating på 0 SHU, mens den berygtede Carolina Reaper har en rating på over 2.2 millioner SHU!

Jo mere capsaicin, desto højere vil chilien rangere på skalaen.

Scoville skalaen går fra 0, som er en mild smag, til 2.000.000, som er ekstremt stærkt. Den stærkeste chili i verden, ifølge Guinness World Records, er Carolina Reaper, som scorer omkring 1,5 til 2,2 millioner på Scoville skalaen. Til sammenligning scorer en almindelig jalapeño omkring 2.500-8.000 Scoville-enheder.

Mens mange chilispisere nyder den brændende fornemmelse i munden, er det vigtigt at tage forholdsregler, når man arbejder med de stærkeste chilier. Det er vigtigt at beskytte hænderne med handsker og undgå at røre ved øjnene eller andre følsomme områder på kroppen efter at have håndteret chili.

Chilien har en lang historie og har været brugt i madlavning i mere end 9.000 år. I dag er chilien en integreret del af mange køkkener over hele verden. En person, som har opnået stor berømmelse for sin passion for chili, er den danske chili-entusiast Chili Klaus. Chili Klaus har rejst verden rundt for at udforske forskellige typer chilier og har lavet flere videoer, hvor han udfordrer kendte personer til at spise chilier af forskellig styrke. Han har også lanceret en række chili-saucer, som er blevet meget populære herhjemme.

Scoville skalaen kan være en nyttig guide til at vælge den rigtige type chili til ens opskrift, og kan også give en fornemmelse af, hvor stærk ens egen hjemmedyrkede chili kan være. (Fang min guide til at dyrke chili hjemme i vindueskarmen her)

Men det er vigtigt at huske på, at styrken af chilien ikke er den eneste faktor, der er vigtig i madlavning. Chilien bidrager også med smag og tekstur, og den måde, som den anvendes i en opskrift, kan variere afhængigt af dens styrke.

Her er liste liste over peberfrugter og chilier på Scoville-skalaen: Placeringen på skalaen kan variere afhængigt af dyrkning, geografi og andre faktorer.

 • Paprika: 0 SHU (Scoville Heat Units)
 • Poblano: 1.000 - 1.500 SHU
 • Anaheim: 500 - 2.500 SHU
 • Jalapeño: 2.500 - 8.000 SHU
 • Serrano: 10.000 - 23.000 SHU
 • Cayenne: 30.000 - 50.000 SHU
 • Tabasco: 30.000 - 50.000 SHU
 • Thai chili: 50.000 - 100.000 SHU
 • Habanero: 100.000 - 350.000 SHU
 • Scotch bonnet: 100.000 - 350.000 SHU
 • Carolina Reaper: 1.400.000 - 2.200.000 SHU
 • Dragon's Breath: 2.480.000 SHU
ANNONCE
Del

Seneste nyt