Samsung Galaxy Fold: Highs and lows efter en uges intensiv test
Hands-on erfaringer med landets dyreste smartphone
15.900 kroner. Det er mange penge - også for en smartphone.
Samsung er langt om længe på gaden med deres genfortælling af den moderne smartphone: Samsung Galaxy Fold.
Fold er let at genkende, den eneste smartphone i Danmark, der kan foldes ud, for at afsløre et stort fleksibelt display. Det er et modigt træk, at gå først med at lancere nye produkttyper til forbrugere. Langt de fleste lykkes ikke i første træk, men få stikker af.
Jeg tror ikke at Samsung, med Galaxy Fold, stikker af i den helt store stil, men det er den slags produkt, der viser mulighederne for, hvordan vores produkter kunne se ud længere ud på horisonten - om et år? Tre?
Jeg vender tilbage til selve telefonen senere, men lad os kigge på, hvad der ellers er, at have med i tankerne om den nye gadget.
Det er ingen hemmelighed, at der var nogle fødselsproblemer, da de første par test-eksemplarer blev rullet ud til amerikanske anmeldere i USA.
Et issue med hængslet, gjorde Fold sårbar overfor sand og små partikler, der kunne give knas med hængslet. Et beskyttende lag over den fleksible skærm, gik ikke helt til kanterne, og derfor tog et par youtubere beskyttelsen af, i troen om, at det bare var en ekstra beskyttelse (Der skulle de lige have læst manualen først), det gjorde skærmen meget mere modtagelig overfor ridser og skader.
Samsung tog kritikken til sig, og gik tilbage til tegnebrættet. I dag er hængslerne blevet forbedret, skærmbeskyttelsen går helt til kanterne, og et par andre små tweaks er også blevet foretaget.
What's in the box?
Ud over selve smartphone, har Samsung sammensat en ret fin pakke. I æsken finder man et kulfiber-cover til dækning af de to ydersider. Derudover er der en 15 Watt hurtiglader (USB-C), et USB-USB-C adapter, og et sæt af Samsungs True Wireless earbuds; Galaxy Buds, der også kan oplades trådløst via Galaxy Fold.
Desuden, og måske vigtigere, hvis man er frisk på at prøve kræfter med den foldbare smartphone: Samsung sælger alle de nye Fold telefoner, med et års special-garanti (Samsung Care+) på den foldbare skærm, denne garanti kan udløses 1 gang, og giver en udskiftning af en uheldigt skadet skærm, mod en selvrisiko på knap tusinde kroner. Hvis man fortsætter med at smadre skærmen derefter... Tør jeg ikke tænke på, hvad skærmen koster i regulær reservedelspris.
Det skal selvfølgelig nævnes, at den normale produktgaranti på to år også gælder - så, hvis man oplever fejl fra producentens side, vil man ikke skulle indkassere skærmgarantien - tænk i stedet på den, som den der "fuck, jeg tabte en hammer på mit display"-ekstrasikring, som elektronikbutikkerne altid forsøger at pushe som mersalg.
Hvad er Galaxy Fold?
Den letteste måde at beskrive den nye Samsung:
Forestil dig to smartphones lagt ovenpå hinanden? Yes. Sådan føles den i lommen, dog i et lidt smallere format - hvilket hjælper en smule på hvor handy den er. Dernæst må du forestille dig, at man har samlet de to smartphones med et tight hængsel i midten, og har beklædt indersiden med en fleksibel skærm, som ved åbning foldes ud som en bog.
Fold vejer godt til, den er 25-50% tungere end konventionelle high-end smartphones - heldigvis er vægten ligeligt fordelt, takket være to batterienheder, der er placeret i hver sin halvdel af smartphonen.
Den foldbare skærm på 7.3" har jeg været spændt på at prøve i praksis.
Jeg havde mine bekymringer om stykket i midten, der udgør foldpunktet - fra skæve vinkler, giver det nemlig en tydelig forhøjning i displayet.
I praksis er det intet problem. I normale betragtningsvinkler er det nærmest usynligt, og takket være skærmens skarphed og styrke, er det lynhurtigt et non-issue.
Skærmen er overraskende lækker, når man tænker på, at det er en plastikoverflade man kigger på. Lysstyrken er skarp - det er en AMOLED, og opløsningen er på 1536x2151 pixels. Jeg kan rigtig godt lide den.
Det er også en af de smartphones med allerbedst lyd, og hvorfor ikke?
Der er plads til et par gode højttalere, og jeg vil anbefale enhver der er interesseret, i at tjekke det ud med Dolby Atmos-funktionen slået til. Det spiller bare.
Når det kommer til brug i udfoldet tilstand, er Fold overraskende produktiv. Den store skærm gør sig åbenlyst godt til video-apps, og flere store apps har specialsyet apps til Galaxy Fold - heriblandt Netflix og YouTube, der også understøtter HDR10+ indhold.
Skærmen er også en multitasker, Samsung tilføjer i denne model understøttelse af op til tre apps, der kan køre på samme skærmvisning.
Selvfølgelig er alle Samsungs egne apps og tilpasset til modellen på bedste vis, men der er også 3.-parts apps, der ikke nødvendigvis er helt optimeret til det store display.
Jeg oplevede personligt et issue, i forhold til tekstinput. Bevares, Samsungs eget keyboard fungerer godt - det har bare ikke lært mine skrivemønstre eller skrivestil - sagen er nemlig den, at jeg altid bruger SwiftKey på Android, netop fordi man har en fast brugerprofil, der kan overføres fra telefon til telefon, og det er ret vigtigt, når man som jeg ofte skifter smartphone. (Jeg bruger nemlig alle de smartphones jeg tester aktivt i hverdagen, ellers misser man de små ting.)
Og her var det tydeligt, at Swiftkey ikke er helt optimeret til det store format, tastaturet fylder simpelthen for meget af skærmen. Den bedste løsning lige nu, er at lade Samsungs AI tillære sig dine vaner på deres eget keyboard. SwiftKey kommer nok med på et tidspunkt, hvis Fold bliver en succes.
Andre apps med mere dynamiske opbygninger har ikke samme problem, og essentielle apps som Nem-ID, E-Boks, Tinder osv. fungerer fremragende.
Fold on the go
Det siger måske sig selv, men når man bruger Fold, mens man selv er i bevægelse, er det langt lettest, at benytte sig af den udvendige skærm. Cover-skærmen, som jeg kalder den, er en Super AMOLED-skærm, men blot 4.6" stor, i et smalt format på 21:9, og det efterlader forholdvis meget plads i både top og bund.
Nogen vil nok klandre den skærm for at være for lille, men min oplevelse er, at man rent faktisk ændrer sit smartphone brugsmønster ret hurtigt. Den udvendige skærm er den man bruger til at tjekke notifikationer, og klare de hurtige kommunikationsopgaver: Opkald, SMS beskeder... Og hurtige snapshots fra et af de mange kameraer.
Det fungerer rigtigt fint, at Fold gnidningsfrit overfører det aktuelle skærmbillede fra front-skærmen til den store, når man folder telefonen ud. Man fanger sig selv i at tjekke en notifikation, og klikke på den - og når man så opdager, at det er noget der kræver en indsats, så skal der foldes.
Større indsats - stor skærm.
Det indvendige tæller?
Det indvendige tæller i mere end en forstand her. Den foldbare skærm, selvfølgelig - men også hardwaren.
Galaxy Fold er den mest kraftfulde smartphone fra Samsung til dato - Sammen med Galaxy Note10+.
Chipsettet er Snapdragon 855 med octa-core processor (2.84 GHz), med Adreno 640 grafik og 12 GB RAM. Der er 512 GB indbygget lagerplads. Der er indbygget liquid vapor chamber cooling med Samsungs game booster teknologi.
Galaxy Fold er nok også den Samsung med flest kameraer. Hele 6 styk, fordi der er brug for front-kamera til frontskærmen, dual selfie-kamera til foldeskærmen og et triple kamera på bagsiden.
Og der er noget at udsætte på dem - der er alle ret gode, og praktisk talt identiske med kamera-hardware fra Galaxy S10+ og Note10+.
Hvis du har brug for lidt tal, er det 10 MP-cover kamera (med wide-funktion), 10 MP + 8 MP selfie-kamera, og 12 MP Dual Pixel + 12 MP telefoto + 16 MP ultrawide på det bagerste triple-kamera.
Men er den ikke ekstremt skrøbelig?
Samsung gik med livrem og seler, da de overrakte mig testenheden. Man skal være opmærksom på, at det var et anderledes og premium produkt, og at den ikke tåler samme hårde behandling, som man måske er vant til at give en smartphone. Den er heller ikke markedsført med støv og vandtætheds-certificering.
Jeg har en god historik, for at fumle med smartphones, og tabe dem på dumme tidspunkter. Men den slags giver gode testscenarier fra det virkelige liv.
Til min store overraskelse, var der ingen flækkede skærme.
Måske bed du mærke i, at jeg tidligere nævnte, at jeg ser Galaxy Fold som en inderlomme-smartphone?
Det var der jeg havde placeret den, da jeg mandag morgen låste døren til min lejlighed, for at begive mig ind på kontoret. Da døren var låst, bukkede jeg mig for at binde mine sko, og i samme øjeblik, så jeg Fold flyve ud af min lomme, og løbe ned af, sådan lidt i forvejen.
Den ramte hvert eneste trappetrin på vejen ned, og jeg tænkte: Det bliver et pinligt opkald til Samsung, det her.
Til min store overraskelse, var der ingen flækkede skærme. Ikke engang en eneste ridse eller skramme. Bullet dodged.
Det var nok mere held, end noget andet - men netop fordi man selvfølgelig bærer Fold i sammenklappet tilstand, med den skrøbelige skærm på indersiden - beskyttet af solide aluminumsrammer, en kraftig magnetlukning og gorilla-glas på ydersiderne, er den måske nok mere modstandsdygtig overfor den slags hændelige uheld, end andre smartphones med større udsatte skærmoverflader.
Hvem er Galaxy Fold lavet til?
Efter en uge med et intensivt brug af Samsung Galaxy Fold som daily driver, sidder jeg tilbage, og ræsonnerer over oplevelsen.
På den ene side glæder jeg mig, til at komme tilbage til min mere konventionelle smartphone. På den anden side kommer jeg til at savne, at have en stor blæret skærm i lommen.
Der er forståeligt nok mange, der er en smule betænkelige, ved at købe en telefon, der tidligere blev blæst op i medierne, som værende befængt med børnefejl.
Min oplevelse af Fold, er at Samsung er lykkedes ret godt, med at udbedre dem. Jeg har hverken oplevet problemer med knas i hængslerne, mærker på skærmen eller den slags.
Det er længe siden, at jeg har oplevet, at få så meget opmærksomhed for en gadget. Virkelig.
Folk var nysgerrige da de så de første iPhones med notches i levende live, og det samme gjorde sig gældende med de første Samsung S-modeller med kurvede skærme. Men det her er et helt nyt niveau.
I løbet af den seneste uge, har jeg flere gange oplevet at se folk, der tabte kæben, og bare stod og gloede, når jeg hev den frem. Fold har været samtalestarter fra fremmede flere gange, på både caféer, bussen og i lufthavnen. Folk er nysgerrige, og jeg forstår det godt - det virker som fremtiden, og måske det også bliver fremtiden.
Personligt har jeg det sådan, at Galaxy Fold er for dyr for mig, og hvad jeg har af behov. For de samme penge kan du købe en Samsung Galaxy S10+, den nye Galaxy Tab S6, og have penge til overs, til at købe dig selv et nyt sæt tøj. Godt 16.000 kroner er mange penge for en smartphone.
Men jeg er overbevist om, at Galaxy Fold har en målgruppe, også i Danmark.
Det er dem der vil være absolut first movere på teknikken, de som vil have det, som alle andre har - et par år tidligere. Early adopters. Og de er nok dedikerede Android-fans, helt ind i hjertet.
Det jeg ser i Samsung Galaxy Fold, er første skridt mod en spændende ecolution på smartphone-området.
Jeg forestiller mig en smartphone i samme dimensioner og funktionalitet, som den jeg har i dag - der uden at blive større og mere klodset, kan foldes ud ved et snuptag, og fungere som min underholdningshub on-the-go. Det ville være liret. Men jeg tror også, at vi skal igennem to-tre generationer af foldbare eksperimenter, inden vi når dertil.
Når det er sagt, så skal Samsung have ros for, at turde gå foran og udfordre hvad en smartphone også kan være. Jeg elsker idéen, der føres frem med Samsung Galaxy Fold. Smartphone-udviklingen er ikke stagneret endnu.
Samsung Galaxy Fold
Hovedfeatures:
Foldbar smartphone med 7.3" flex AMOLED-display, 4.6" coverskærm, 6 kameraer, octa-core processor, 12 GB RAM og 512 GB lager - drevet af Android 9 Pie med Samsung One UI. Samsungs største smartphonebatteri på 4380 mAh, med understøtelse af 15 Watt fast charge og trådløs + reverse opladning.
Vejledende salgspris: 15.900 kroner.
Forhandlere med fysiske udstillingseksemplarer:
Yousee
Fields, Fisketorvet, Rødovre, Frederiksberg, Lyngby, Aarhus, Randers, Esbjerg.
TDC Erhvervscenter Odense
Elgiganten Strøget.