Connery

Sådan vælger du strømforsyning til din PC

Her er det basale du skal vide, inden du køber en PSU

Denne artikel er en del af vores "Byg din egen desktop PC guide."

 

Strømforsyning

Umiddelbart virker strømforsyningen eller PSU'en, som en kedelig no-brainer: Det handler vel bare om at finde noget, der kan smide strøm fra stikkontakten, og ind i maskinen? Nope. 

Strømforsyningen, hvis man vælger en forkert af slagsen, noget der kan blive genstanden for mange ufrivillige reboots og cut-offs, hvis man undervurderer hvor meget juice maskinen sluger - især hvis man har planer om at kaste sig ud i overclocking. 

PSU'en er en smule kedelig, og samtidig en ret vigtig komponent for dit build. 

Og netop fordi det bliver ret kedeligt med udregninger, er PSU'en et af de steder, hvor man hurtigt kan gå galt. 

Best case er at få købt en strømforsyning der yder det rette til dit system, for det rigtige beløb. 

Worst case er at købe en strømforsyning, der ikke leverer nok effekt, og derfor crasher dit build. Hvis det er alt for lavt vil dit system slet ikke køre - og hvis det er på kanten, kan det gå ud over udstyret over tid. 

Der er en række faktorer men skal have in mente, men ærligt talt er der mange på markedet, der kan rådgive meget bedre på strømforsyninger end os - og derfor vil jeg henvise til en beregner, der hjælper dig til at vælge det optimale for dit system. 

Men først:

ANNONCE

Effektivitetsrating: 80 Plus

80 Plus er et frivilligt certificeringsprogram, som PSU-fabrikanter kan vælge at deltage i. 

Dine computer-komponenter kører på jævnstrøm - og strømnettet kører på vekselstrøm. I omdannelsen fra veksel- til jævnstrøm, sker der et energi-tab, hvori noget af energien bliver omdannet til varme - og her kommer 80 Plus ind i ligningen: En 80 Plus cerficeret PSU konverterer mindst 80 procent af vekselstrømmen til jævnstrøm. 

Videre i den retning omdanner er 80 Plus systemet inddæmmet i en række kategorier:

  • 80 Plus Silver giver 85% effektivitet
  • 80 Plus Gold giver omkring 90% effektivitet
  • 80 Plus Titanium placerer sig mellem 90 og 94% effektivitet.

Jo højere certificering - desto højere effektivitet.

ANNONCE

Dernæst: Effekt. 

Hvor mange Watt skal din strømforsyning levere? Det kommer an på hvor mange, og hvilke komponenter den skal trække. Det kan du med fordel benytte beregneren på Outervision til: Power Supply Calculator.

Sidst: Udseende



Jeg har godt nok nævnt, at strømforsyninger er kedelige. Men selvfølgelig er der også lir at gå op i her. En entry-level strømforsyning giver dig et ordenligt læs kabler i et virvar af farver. En dyrere enhed, pakker kablerne pænt og ordentligt ind i ensfarvede kabelsleeves - det er små ting, men det giver et stort impact på dit endelige build. Se forskellen her: 

ANNONCE
Billig Energon strømforsyning med traditionelt kabellayout - Sådan vælger du strømforsyning til din PC Billig Energon strømforsyning med traditionelt kabellayout
Corsair HX750 med lækre sortpakkede modulære kabler - Sådan vælger du strømforsyning til din PC Corsair HX750 med lækre sortpakkede modulære kabler

Mit valg:

Jeg havde faktisk en ældre Energon 750 Watt strømforsyning liggende - men ud over det åbenlyse æstetiske problem i farvede kabler - ja hallo! - Så havde den ikke nok connectors til min CPU, der på bundkortet rigtig gerne vil have to connectors. 

Derfor faldt valget på en lækker sort Corsair HX 750. Ud over at den har de kabler der skal bruges, og lidt til - så er det lækkert at man selv kan vælge hvilke der skal tilsluttes til strømforsyningen. Og så er den 80 Plus Platinum certificeret - så der er noget ekstra at lege med, hvis jeg får lyst til at overclocke maskinen. Den er også en anelse mere støjsvag, hvilket igen er et plus. 

Corsair strømforsyningen koster i skrivende stund 899,- kroner, mens Energon-bassen kostede lidt over 500 kroner ved den lokale forhandler. Money well spent.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce