Connery

Sådan vælger du RAM

Hvor mange RAM skal man egentlig bruge til en gamer-maskine anno 2018?

Denne artikel er en del af vores "Byg din egen desktop PC guide."

RAM

RAM har ikke så mange kælenavne, men det er også hvad folk kalder hukommelse. Begrebet hukommelse bruges misforstået også om en computers harddisk-kapacitet, der dog i stedet udgør det, som vi kan kalde maskinens lagerplads. 

RAM står for Random Access Memory. Jo flere RAM du har, jo flere programmer kan du have kørende, uden at nogen af dem er nødt til at skrive deres data til din meget langsommere harddisk - RAM er meget hurtigere end selv NVMe-diske.

RAM er ikke afgørende for hvor mange processer du kan køre samtidig. Hvis du har 2GB ram og hver proces bruger 1MB ram, så kan du køre 2000 samtidige processer, hvorimod hvis hver proces bruger 3GB ram, så kører programmet slet ikke

Men i dag er en RAM-blok mere end blot GB - der er også hastighed, type og noget så gamer-agtigt som udseende, at tage højde for. 

ANNONCE

RAM-typen?

Selvfølgelig, og hvis du er ligesom mig - ender du også med at lave andet end at game på din PC - så i virkeligheden er sweetspottet nok at finde omkring de 16GB RAM. Det er fornuftigt - også til redigerings- og videoarbejde + streaming, uden at maskinen får åndenød. 

Hvis du bygger en maskine i dag, er det superlet at vælge RAM. Først og fremmest er det DDR4 RAM, der er på tale - DDR3 blev udfaset med 6. generation af Intels processorer og AMD AM4 socket. Bottomline: De nye bundkort understøtter DDR4 RAM. 

RAM-hastighed?

Intel-maskine? Følg minimum-ratingen. Ex. har i7-8700k, har en minimums ram rating på 2666MHz. Hvis du sætter ram i der er langsommere end det, så booter den ikke.
Sætter du noget hurtigere i, så kører den med rammens hastighed

AMD: Mere tricky. AMD's arkitektur er meget mere integreret med RAM-hastigheden. Ryzen-processoren er bundet til hastigheden på memory-controlleren, og det betyder at du får en del issues, hvis ikke du kører med den rette frekvens på dine RAM-blokke.

Vigtigst: Hvis du kører med AMD-maskine, er hurtige RAM vigtigere end på en Intel-spand. Alt andet lige. 

ANNONCE

RAM kommer i dag i en række udformninger:

 

Først er der den klassiske RAM-blok - clean og uden unødvendige dikkedarer. 

Dernæst har du gamer-performance-blokken med køleriller - til hvis du er en overclocker, der virkelig skal hive performance ud af dine komponenter. Men mest af alt fordi det ser fedt ud. 

Til sidst har du RGB-RAM: Køleribber og lysshow - på ingen måde nødvendigt, men på alle måder nice-to-have: Fordi jo mere lys du har i din maskine, desto federe er det. Og sån er det bare. 

ANNONCE
Corsair Vengeance Pro - Sådan vælger du RAM Corsair Vengeance Pro

Valget: Corsair Vengeance RGB Pro.

Diode-galore, på den fede måde. 

Corsair er blandt de absolut markedsledende på hukommelses-blokke, og Vengeance Pro-serien, er nogle af de mest gejlede DDR4-blokke du finder. 

Hvert RAM-modul er udstyret med 10 individuelt kontrollerbare dioder, der trækker strøm direkte fra RAM-skinnen. Lyset kan styres fra et væld af forskellige lys-software programmer - inklusive Corsair iCue, der ud over en række forprogrammerede lysprogrammer også kan vise rammenes temperatur-belastning på en lysskala der går fra grøn over gul og til rød. Og det er bare pokkers fedt. 

I buildet ryger der 2 x 8GB blokke, så vi altså rammer de minimale 16 GB RAM, som jeg så gerne vil have. Blokkene har en base-hastighed på 2666 MHz. Men jeg skal have leget noget med clock-hastigheden på det, og det kommer der en artikel om i den nære fremtid. 

Pris: Sådan en sending koster omkring 1.200,- kroner og det er jo ikke helt vanvittigt. 

Tjek kittet på Corsair.com

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce