Connery

Sådan vælger du harddisk

Vi kender SSD og HDD - Men hvordan er det nu lige med NVME og M.2?

Denne artikel er en del af vores Byg din egen desktop PC guide. Præsenteres i samarbejde med Føniks Computer

I virkeligheden er harddisk et lettere forældet term, der opstod, dengang alle lager-diske bestod af mekaniske drev med magnethukommelse - men for nemhedens skyld, bruger vi i dag udtrykket om alle lagerdiske. 

Der er to begreber, du har brug for at kunne skelne imellem her:

ANNONCE
Klassisk 3.5" mekanisk harddisk fra Seagate - Sådan vælger du harddisk Klassisk 3.5" mekanisk harddisk fra Seagate

HDD

En klassisk harddisk med mekanisk, magnetisk drev. Det er masser af TB for små penge, men også forældet ydelse, og ikke noget man på nogen måde, skal vælge at benytte som en primær disk. HDD'en er udemærket som lagerplads, hvis man har seriøse datakataloger, men ellers bør man kun kigge på dem, hvis man har server-behov datamængder at opbevare.

ANNONCE
Konventionel SSD-lager i 2.5" format fra Kingston - Sådan vælger du harddisk Konventionel SSD-lager i 2.5" format fra Kingston

SSD

Solid state disc. Ingen mekaniske dele = bedre levetid og langt højere skrivehastigheder. SATA-SSD'en er standardvalget til dagens systemdisk og bruges i vid udstrækning til både laptops, desktops, ekstern lager og spillekonsoller. Dog er standarden for en 2.5" SSD disk begrænset af overførselshastigheden på SATA-kablet, og derfor er en helt ny standard ved at vinde frem, som brug til primær bootdisk: NVME-disken.

ANNONCE

Hvad er NVMe og M.2? 

Der er en overflod af selvbyggerguides på nettet, men mange af dem der bare er et par år gamle, er efterhånden forældede. De taler nemlig kun om klassisk HDD vs. SSD, og faktum er at en NVMe-disk, reelt set bør være din primære systemdisk - i hvert fald hvis du går op i hastighed. 

NVM express er flash-baseret hukommelse - og i mange former kan det bruges med 2.5" SSD - men det kommer også i andre formfaktorer: Blandt andet det super kompakte M.2 format. M.2 er formfaktoren.

En NVMe disk benytter et af PCI express slottene på dit bundkort, i stedet for den klassiske SATA-forbindelse og connectes direkte med bundkortet uden mellemled.

ANNONCE
Samsung 980 Pro M.2 disk - Sådan vælger du harddisk Samsung 980 Pro M.2 disk

Her er min foretrukne måde at sammensætte computerens diske på: 

M.2 NVMe disk til styresystem.

Ingen HDD'er i maskinen - i hvert fald ikke så længe, at du ikke bygger en medieserver. Hold de larmende - men billige gigabyte i en ekstern medieserver-maskine. 

I mit build, indtil videre:

Samsung 980 Pro 1TB

De sidste par år har mange kigget langt efter en speciel Samsung harddisk. Samsungs 980 drev er en imponerende hurtig lagerplads, der udnytter den direkte forbindelse med bundkortet, til at kunne trække hastigheder på op til 7000 MBps (læs) / 5000 MBps (skriv).

Pris: 1014,- kroner i skrivende stund

Et prisbilligt alternativ, der stadig giver dig pæne hastigheder, til cirka halv pris af Samsungs flagskibs-lagerplads, er Kingston NV2
Denne Kingston harddisk, der godt nok har et mere anonymt udseende, og lavere datahastigheder på 3500 MBps (læs) / 2100 MBps (skriv) - men til gengæld også til cirka halvdelen af prisen - sådan en sag står til lige under 500 kroner i skrivende stund. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt