Connery

Sådan vælger du harddisk

Vi kender SSD og HDD - men hvordan er det nu lige med NVMe og M.2?

Denne artikel er en del af vores "Byg din egen desktop PC guide."

Harddisk

I virkeligheden er harddisk et lettere forældet term, der opstod, dengang alle lager-diske bestod af mekaniske drev med magnethukommelse - men for nemhedens skyld, bruger vi i dag udtrykket om alle lagerdiske. 

Der er to begreber, du har brug for at kunne skelne imellem her:

HDD

En klassisk harddisk med mekanisk, magnetisk drev. Det er masser af TB for små penge, men også forældet ydelse, og ikke noget man på nogen måde, skal vælge at benytte som en primær disk. HDD'en er udemærket som lagerplads, hvis man har seriøse datakataloger, men ellers bør man kun kigge på dem, hvis man har server-behov datamængder at opbevare.

SSD

Solid state disc. Ingen mekaniske dele = bedre levetid og langt højere skrivehastigheder. SATA-SSD'en er standardvalget til dagens systemdisk og bruges i vid udstrækning til både laptops, desktops, ekstern lager go spillekonsoller. Dog er standarden for en 2.5" SSD disk begrænset af overførselshastigheden på SATA-kablet, og derfor er en helt ny standard ved at vinde frem, som brug til primær bootdisk: NVME-disken

ANNONCE

Hold your horses!

Hvad er NVMe og M.2? 

Der er en overflod af selvbyggerguides på nettet, men mange af dem der bare er et år gammel, er efterhånden forældede. De taler nemlig kun om klassisk HDD vs. SSD, og faktum er at de nye NVMe-diske, reelt set bør være din primære systemdisk - i hvert fald hvis du går op i hastighed. 

NVM express er flash-baseret hukommelse - og i mange former kan det bruges med 2.5" SSD - men det kommer også i andre formfaktorer: Blandt andet det super kompakte M.2 format. M.2 er formfaktoren.

En NVMe disk benytter et af PCI express slottene på dit bundkort, i stedet for den klassiske SATA-forbindelse og connectes med 

ANNONCE
Teoretisk hastighed for NVMe, SATA og HDD - Sådan vælger du harddisk Teoretisk hastighed for NVMe, SATA og HDD

Her er min foretrukne måde, at sammenstykke computerens diske på:

1. M.2 NVMe disk til styresystem.

Et antal 2.5" SSD diske til datalager

Ingen HDD'er i maskinen - i hvert fald ikke så længe, at du ikke bygger en medieserver. Hold de larmende - men billige gigabyte i en ekstern medieserver-maskine. 

I mit build, indtil videre:

ADATA XPG Gammix S11 M.2 NVMe på 480 GB til systemet. 

Pris: 912,- kroner i skrivende stund

Corsair Force Series LE200 240 GB 2.5" SSD til backup. 

Pris: 493,- kroner i skrivende stund

ANNONCE
XPG Gammix S11 NVMe M.2 - Sådan vælger du harddisk XPG Gammix S11 NVMe M.2
Corsair Force LE200 Back-up disk - Sådan vælger du harddisk Corsair Force LE200 Back-up disk
Del

Seneste nyt