Connery

Sådan vælger du grafikkort til din gamer-PC

Hvad er de bedste grafikkort til gaming i 2023?

Denne artikel er en del af vores Byg din egen desktop PC guide. Præsenteres i samarbejde med Føniks Computer

Grafikkortet er uden tvivl det mest vigtigste - og deraf også mest omdiskuterede komponent, i et gamerbuild. 

Traditionelt set er der to hovedudbydere der supplerer teknologien til gamer-kort: AMD med deres Radeon-serie, og Nvidia med GeForce-serien. 

I løbet af de seneste år har grafikkortet også vist sig at være langt den dyreste del af et selvbyg. Priserne på kryptovaluta som Bitcoin og Ether har gjort det til en god forretning at benytte gamer-kort til crypto-mining - og efterfølgende kom coronakrisen, chipmanglen og en stigende inflation - der sammenlagt har medført en mangel på markedet, der har presset priserne på grafikkort godt op. I skrivende stund er Nvidia GeForce RTX30-serien den bedste kombination af performance og pris, for selvom den nyeste generation fra Nvidia hedder RTX40-serien, har introduktionen af denne betydet et stort prishop.

Men det handler ikke blot om at vælge teknologi - grafik-systemerne produceres nemlig af en lang række brands, der konkurrerer om at presse mest muligt ud af de forskellige strukturer, og derfor bringer det altså en helt række af underleverandører ind: MSI, Asus og Gigabyte er blandt de største blandt selvbyggere herhjemme - og her kommer valget ikke kun an på, hvilket brand man bedst kan lide udseendet af - selvom det også spiller ind. 

ANNONCE
AMD Radeon RX 7900 XTX - Sådan vælger du grafikkort til din gamer-PC AMD Radeon RX 7900 XTX

AMD eller Nvidia?

Lad os starte med det åbenlyse. Selvom der ikke længere er så langt fra Nvidia til AMD, er Nvidia i øjeblikket længst fremme, og value for money-mæssigt, er AMD Radeon ikke inde i samme favorable stime, som i kapløbet mellem AMD og Intel processorerne.

Nvidia er for tiden et godt stykke foran på den grafiske performance i gaming, med deres nyligt lancerede RTX40-serie, der har effektiviseret betragteligt på teknologierne der blev introduceret med RTX-serien tilbage i 2018. Med priser på op mod 20.000 danske kroner for de bedre Geforce RTX4090 kort fra den seneste Nvidia serie, er der lige nu bedre værdi i at investere i et af de stadig fænomenale RTX3070 og RTX3080 kort, der fåes fra omkring 5.500 kroner. 

ANNONCE
I skirvende stund finder man den bedste værdi i forrige generation af GeForce-kort, RTX30-serien - Sådan vælger du grafikkort til din gamer-PC I skirvende stund finder man den bedste værdi i forrige generation af GeForce-kort, RTX30-serien

Nyeste generation eller mere værdi for pengene?

Ray-tracing er fedt og efterhånden opnåeligt for de fleste, så længe man ikke er alt for ambitiøs omkring at skulle kunne spille ved højeste indstillinger i 4K-opløsning. 
Nvidias Geforce RTX4090 er et vanvittigt kort, der virkelig går et niveau op i grafisk performance, men de ekstreme priser på langt over 15.000 kroner for et kort, gør det også til en ret urealistisk investering for størstedelen af gamere - og det er også fuldstændigt overkill, hvis du alligevel planlægger at game fra eksempelvis en 1440p monitor. 

Så selvom muligheden for high-setting, high-framerate ved fuld 4K gaming i et RTX 4090 kort lyder super lækkert, så er det stadig noget der er forbeholdt de mest velbeslåede og inkarnerede gamere.

Hvis du står og skal finde et nyt grafikkort her og nu, vil jeg anbefale et Geforce RTX3070, eller et godt tilbud på et RTX2080 - eller eventuelt at gå en enkelt klasse op til RTX3080, fra forrige kort-generation, hvis du vil have mest for pengene. 


Nvidias RTX 30-serie er efterhånden på det, man kunne kalde et fornuftigt prisleje, særligt fordi introduktionen af RTX40-serien markerede en markant prisstigning på kortene.  

Hvornår kommer Geforce RTX4060?
Hvis du rigtig gerne vil være med på RTX40-serien, uden totalt at skulle pelses, bør du væbne dig med tålmodighed, og eventuelt finde et billigt midrange-kort til at afvente lanceringen, af det rygtede Geforce RTX4060. Geforce RTX4060 er i marts 2023 blevet introduceret i en version til bærbar computere, og nu venter vi på den stationære udgave af kortet.

RTX4060 skal gå ind og tage Nvidias entry-punkt i 40-serien, til en mere overkommelig pris. Kortet vil højst sandsynligt en bedre performance end RTX3070 - og det er interessant. Men vi skal samtidig krydse fingre for, at der ikke kommer en ny kryptobølge, der får priserne hamret i vejret på grund en intens efterspørgsel.

ANNONCE

Men hvad med alle de andre specifikationer på grafikkortet?

Nu skal jeg fortælle dig en casual-gamers tip: Praktisk talt alle grafikkortene på markedet, har understøttende hardware, der performer til det niveau som selve GPU'en har brug for: Køber du et 4080 får du de 24GB RAM der er brug for - og køber du et 3070 - har du de medfølgende 8GB det kan trække op til. Det er dejligt nemt på den måde. 

ANNONCE

Hvad med flere grafikkort?

Nej tak, så hellere gå all in på et bedre enkelt grafikkort. 
Du kan ske at falde over ældre guides, der fortæller om parallelkørsel af grafikkort - Hos Nvidia kalder de det for SLI, og hos AMD hed det Crossfire. I essensen kan du hive en seriøs røvfuld ekstra performance ud af din maskine. Featuren var mest udbredt tilbage da Nvidia havde deres GTX-kort - altså tre generationer tilbage. Udfordringen er, at man skulle købe to identiske grafikkort - og allerede der, ville det give bedre mening, bare at punge ud for et kort i den dyrere kategori.

ANNONCE

Producenter af grafikkort

Der er en række producenter der laver grafikkort baseret på både Nvidia og AMD-teknologi. 

Langt hen ad vejen handler det om, hvilket brand du har bedst tillid til, hvem der laver et design der tiltaler dig mest og eventuelt hvilket gejler-økosystem du helst vil købe ind i. 
MSI, Asus og Gigabyte Grafikkort ligger og kæmper lidt om brugernes gunst. Personligt er jeg lidt græsk-katolsk med de forskellige topbrands, jeg stoler ret meget på dem. 

Derfor kom mit valg ned til pris og design - og her faldt ASUS ud til det fordelagtige valg, med det sorte stealth-design, der passer så perfekt ind i det endelige sorte kabinet, som du kan se i artiklen om mit foreløbige færdige build. 

ANNONCE
ASUS GeForce RTX 3070Ti TUF OC V2 - Sådan vælger du grafikkort til din gamer-PC ASUS GeForce RTX 3070Ti TUF OC V2

Et godt og balanceret grafikkort i 2023: Geforce RTX 3070Ti

ASUS GeForce RTX 3070Ti TUF OC V2
Med en pris på lidt over 5500 er der god value-for-money i at hente et ASUS grafikkort

Kortet er udstyret med 8GB GDDR6X RAM og installeres i et PCIe 4.0 slot. 

Det kommer med 2 HDMI-udgange og 3-DisplayPort udgange, og understøtter op til max 4 skærme på en gang. 


Grafikkortet er stærkt nok til at kunne give dig gaming ved 1440 på ultrahøje settings og med framerates der trækker i 100+ kategorien og meget højere ved ældre titler. 

Samtidig kan det også være servicerbart i 4K-gaming, men med en framerate der egner sig bedst til single-player gaming. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt