Gaming

Sådan vælger du dit (gamer) kabinet

Sådan vælger du dit (gamer) kabinet
Mikkel M. Vermeulen
Af Mikkel M. Vermeulen 13. november 2018

Denne artikel er en del af vores "Byg din egen desktop PC guide."

Kabinettet, casen, chassis, tårn. Kært barn har mange navne, og endnu flere udformninger. 

Jeg behøver nok ikke at fortælle, at kabinettet er det primære valg, der fastligger hvordan dit færdige build kommer til at se ud. I gamle dage var kabinetter PC-grå. I dag findes de i alle farver, materialer og et vælg af former. 

Der findes en række standard-størrelser, der primært giver udtryk for hvor kompakt et build man går efter – og som dikteres af hvilket bundkort man har valgt. 

Her er der mulighed for at holde det kompakt, diskret og stilsikkert – eller stort, gennemsigtigt, LED-belyst og uber-gejlet. Det er smag og behag, og mulighederne er endeløse. 

 

I virkeligheden, er det ved kabinettet du for alvor skal slå dig løs.

Den eneste ting du skal tage højde for – er at formfaktoren skal passe med dit bundkort. Er du til ATX, Micro-ATX eller Mini-ITX? 

Corsair Crystal Series 280X Micro-ATX
Corsair Crystal Series 280X Micro-ATX

Micro-ATX. 

Micro-ATX'et er et kompromis af den slags, hvor man gerne vil have plads til en del gode komponenter og opgraderingsmuligheder – og samtidig har forelsket sig i et kabinet, der er plads til på et større gamer-bord. Micro-ATX har vundet frem i løbet af de seneste år, og er det næstmest populære valg efter MID-toweret. 

Mange Micro-ATX kabinetter går tættere på en kubisk form end MID-toweret, og bredden er til stede, for at man stadig kan fylde godt med ekstra harddiske i sit build. Modsat Mini-ITX, der skærer helt ned på størrelsen. 

Et fedt valg: Corsair har med deres Crystal Series 280X kabinet, muligheden for et kompakt gamer-build, der i simpelt design og med 3 glas-paneler giver muligheden for en ganske lækker maskine. 

Dette kabinet understøtter både Micro-ATX og Mini-ITX bundkort. Der er desuden plads til to 3.5" diske og tre 2.5" diske. 

Thermal Take X-PC variant
Thermal Take X-PC variant

Mini-ITX: 

Mini-ITX er ikke en foretrukken størrelse for de fleste gamere – men derimod et oplagt valg til den mere transportable løsning – eller til builds der kræver at maskinen kan gemmes væk på mere trange pladser. Derfor er det et åbenlyst valg til multimedie-maskiner der skal drive hjemmebiografen. HTPC kaldes sådan et build også: Home Theater PC. 

Personligt ville jeg ikke bygge en gamer-PC i et mini-ITX kabinet – til gengæld ville jeg hellere end gerne hamre end HTPC sammen i et lille cube-kabinet, til 3-400 kroner. Som for eksempel Thermal Take varianten i billedet ovenfor.  

NZXT H700i Mid-tower
NZXT H700i Mid-tower

ATX: MID-towers og Compact MID-towers og Full-towers

Gode gamle. Det er det, som jeg plejer at kalde formfaktoren der hedder Mid-tower. 

ATX er sammen med Mid-toweret blevet pioneret som formfaktor for PC'er 1995, og samtidig har det stået for den generelle udforming af kabinetter, de seneste 20 år – med afstikkere til de mindre form-faktorer. Full-towers er super sjældne at se, og er primært til Grafikkort-maniacs.

Mid-toweret har mange kvaliteter: Det er veludrustet, og der er masser af plads og luft til komponenterne i dit build. Et Mid-tower er på ingen måde let at transportere rundt – men det understreger også lidt handle-with-care mentaliteten – som du burde lægge i dine dyre komponenter. 

Størrelsen på et MID-tower betyder også, at det er en form man primært vælger at placere på gulvet under skrivebordet – og hvis man vælger at smide den på bordet, så er det fordi der er gang i en seriøs gejler.

Der er tusindevis af kabinetter at vælge imellem, men blandt de absolut lækreste, finder vi NZXT med deres H700-kabinet-serie, som jeg tidligere har været omkring. Hvorfor? Fordi det er minimalistisk og clean i designet, men samtidig indbyder til alt muligt lir og gejl – blandt andet med medfølgende LED-strips, smart-controller og to-tonet farvevalg. 

Game of Thrones: Kingsroad afsløret – Harington og Coster-Waldau vender tilbage som Jon Snow og Jaime Lannister!

Læs også: Game of Thrones: Kingsroad afsløret – Harington og Coster-Waldau vender tilbage som Jon Snow og Jaime Lannister!

Shadow Labyrinth: Pac-Man får et mørkt og dystert twist i nyfortolket spil

Læs også: Shadow Labyrinth: Pac-Man får et mørkt og dystert twist i nyfortolket spil