Connery

Sådan vælger du din CPU

Intel eller AMD? Få svar på dit spørgsmål om CPU'er

Denne artikel er en del af vores Byg din egen desktop PC guide. Præsenteres i samarbejde med Føniks Computer

CPU (Central Processing Unit) eller bare processoren i daglig tale. Det er hjertet i din maskine, og chippen der styrer hvor mange processer dit build kan håndtere i øjeblikket. 

CPU'en danner rammen for hvilket bundkort du skal vælge, og valget af processor kommer i grunden op til to primære valg: Maskinens anvendelse og pris. 

Traditionelt set, er der to store spillere på markedet: Intel og AMD - der hver især har et lineup, med produkter der opfylder forskellige behov. Det er også to brands der typisk sammenlignes indgående. 

I mange år var Intel ofte at foretrække for gamere, men gennem de seneste fem år, lykkedes det AMD at indhente Intel, med bedre processor-arkitektur og et solidt fokus på prisen. Det har haft den betydning, at Intel og AMD-builds har været mere jævnbyrdige og op til individuel smag. I 2023 har scenen ændret sig igen: Intel har lanceret deres 13. Generation af Intel Core - med kodenavnet Raptor Lake. Intels Raptor Lake er særligt interessant for gamere, fordi dens Single Core-performance er overvældende god, mens Intel samtidig har skåret deres priser til, for at have en fordel i den store processor-kamp med AMD.

ANNONCE

Intel eller AMD?

Takket være Intels seneste udspil er de sidste par års ligestilling (i forhold til gaming) ved at tippe over til Intels fordel. Intel er i år en klar gaming-favorit med deres 13. Generation i7 processor, sat overfor AMD Zen 4 Ryzen 7000-processorerne, der blev lanceret i efteråret 2022.
En nylig scorechart fra Tom's Hardware viser lignende træk - men det klar Intel-valg er primært set ud fra 2023-komponenter. 

Det vil i nogen tid være muligt at få forrige generation af processorer fra henholdsvis Intel og AMD til bedre priser, mens forhandlere som Føniks Computer tømmer lagerbeholdningen - og med det in mente kan både Intel og AMD være et oplagt valg, til netop dit gamer-build. 

En AMD cpu er fortsat et rigtigt godt bud på en processor til en arbejds-PC, der skal jonglere flere tunge opgaver som video-redigering, 3D rendering eller eventuelt et streaming-setup - men det samme er Intel, der med 13. Generation Intel Core chips har løftet antallet af arbejdskerner i processorerne betragteligt. 

ANNONCE

Man skal selvfølgelig have en i7-processor… Eller hvad?

Jeg har selv været blandt koret af fanboys, der råbte Intel, men mit sidste PC-build i 2018 endte med at blive baseret på en AMD Ryzen 7 processor, fordi priserne var et helt andet sted. Jeg har været godt tilfreds med Ryzen-processoren, men med Intel et mulehår foran i 2023, lander det nye build med en Intel CPU: i7 13. Gen. 

Der har været en del udfordringer i at bygge gaming-PC’er de seneste år - den perfekte storm af dårlige hændelser, gjorde det sværere at bygge en god PC for fornuftige penge gennem 2020, 2021 og det meste af 2022. 

Den storm blev først fodret af Coronapandemien, der sendte hele verden hjem - og åbenlyst i gang med at bygge deres egne gamer-PC’er. Det betød at varerne blev revet af hylderne og priserne ikke rigtig faldt. Det blev ikke bedre, at den massive efterspørgsel og udfordringer med verdens logistik, blev til en flaskehals i chip-produktionen - som først for alvor begyndte at åbne op igen i løbet af sensommeren 2022. 

Intel er back in business og de seneste Raptor Lake processorer byder på en forbedret teknologisk platform, der har gjort det muligt for virksomheden at skrue op for produktionen - og samtidig presse priserne ned, i en jagt, der måske handler om at genvinde de tabte fans fra de seneste par år.

CPU-matchup 2023: Intel Core i7-13700KF vs AMD Ryzen 7 7700X. 

Mens Intel har en lavere clock-frekvens på 3.4 GHz mod Ryzens 4.5 Ghz, er Intel på banen med hele 16 kerner, mens Ryzen 7 har 8 kerner. Den nye i7-processor er effektivt en hurtigere processor til både gaming og arbejdsopgaver med godt 10% bedre performance til gaming og langt mere i multitaskingopgaver. - dagsprisen på AMD processoren er 3067 kroner, mens i7-processoren 3384 kroner.

Med udgangspunkt i ovenstående, og det faktum at det er lettere at matche CPU-performance fra Intel med Gaming-computerens øvrige komponenter, er de godt 300 kroners forskel stadig godt givet ud i Intels favør.

Valget: Intel Core i7-13700KF

Bonusinfo: Når du kigger på Intels processorer, vil du se at de sælges både med slutbogstavet K og KF - forskellen er let forklaret: ‘K’-chippen kommer med Intels integrerede onboard grafikchip (Intel UHD770), mens ‘KF’ varianten har deaktiveret den grafiske del af chippen - det betyder at man har brug for et dedikeret grafikkort med en KF-chip - men fordi vi bygger en Gamer-PC og fordi KF-chippen oftest er et par hundrede kroner billigere, er valget faldet på denne. 

Intel Core i7 13700K kommer med LGA1700 Socket - og det er en af de absolut vigtigste parametre at kigge på, når du skal vælge et bundkort til din PC. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce