Connery

Sådan vælger du din CPU

AMD eller Intel inside?

Denne artikel er en del af vores "Byg din egen desktop PC guide."

CPU (Central Processing Unit) eller bare processoren i daglig tale. Det er hjertet i din maskine, og chippen der styrer hvor mange processer dit build kan håndtere i øjeblikket. 

CPU'en danner rammen for hvilket bundkort du skal vælge, og valget af processor kommer i grunden op til to primære valg: Maskinens anvendelse og pris. 

Traditionelt set, er der to store spillere på markedet: Intel og AMD - der hver især har et lineup, med produkter der opfylder forskellige behov. Det er også to brands der typisk sammenlignes indgående, og gennem de sidste mange år, har Intel med deres Core I-serie af chips, været en stor fanfavorit. 

ANNONCE

Intel eller AMD?


Som benævnt har Intel i årevis løbet med gamernes foretrukne stemme, men det er efterhånden en myte, at Intel CPU'er er langt overlegne i forhold til AMD. 

I en helt frisk scorechart fra Tom's Hardware, er det åbenlyst, at seneste generation af processorer er meget meget tæt på hinanden - og mens Intel fortsat scorer få point bedre på gaming, løber AMD med medaljen når det gælder applikationsbrug - som blandt andet videoredigering og kreativt arbejde (Også et plus, hvis du har idéer om at streame.)

ANNONCE

Man skal da selvfølgelig have i7.. Eller?


Jeg har selv været blandt koret af fanboys, der råbte Intel, uden videre at skænke AMD en tanke. Derfor var det også selvsagt, at jeg skulle have en i7 i mit build. Indtil jeg begyndte at sætte mig nærmere ind i sagerne (Som ex ovenfor). For hvis de to brands er næsten lige gode - så går man selvfølgelig med sin brand-præference...

Medmindre priserne ændrer sig. 

Og det har de gjort i løbet af efteråret 2018. 
I september måned begyndte der at være mangel på Intel-processorer på markedet, og det har presset priserne i vejret. Dette er der flere grunde til. For det første har markedet oplevet en uventet stigning i opgraderinger af Windows 10-maskiner. For det andet har Intel problemer med at skalere produktionen - og for det tredje er behovet for processorer til Cloud-faciliteter steget enormt. Alt dette rammer Intel hårdt - og presser priserne for Core-processorerne. 

Og pludselig er AMD et alternativ, der giver meget bedre value for money. Og det fortsætter formentligt et godt stykke ind i 2019, forlyder forudsigelserne.

ANNONCE
AMD Ryzen 7 2700X - Sådan vælger du din CPU AMD Ryzen 7 2700X

Og der er en del at spare. 

For nuværende har forhandlere som Proshop både ventetid og en forholdsvis høj pris for en 8. generations i7-processor på 3.500 kroner - mens en nogenlunde sammenlignelig Ryzen 7 2700X pludselig står helt i toppen over populære processorer - til en pris på blot 2.500 kroner. 

Det er en 1000-kroners besparelse, der er til at føle på. 

Og lige netop disse begrundelser, har fået mig til at prøve kræfter med et AMD-setup, så jeg får en bedre forståelse for deres processorer igen. 

Valget: AMD Ryzen 2700X

  • 3.7 GHz (4.35 GHz Turbo). 
  • Unlocked (kan overclockes) 
  • 8 kerner (Octa Core), 16 tråde, 20 MB cache, understøtter Dual Channel DDR4-2933 RAM, AM4 Socket, 105 watt TDP, inkl Wraith Prism køler.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce