Connery

Sådan forstår du IP-ratingen i smartphones og andre gadgets

Sådan finder du ud af om din smartphone kan klare en tur i poolen

Når du kigger på specifikationerne for din nye smartphone eller gadget, er du sikkert stødt på noget kaldet IP-rating. Men hvad betyder det egentlig, og hvorfor er det vigtigt? Lad os dykke ned i denne mystiske verden og gøre det hele lidt mere forståeligt og sjovt!

Hvad er en IP-certificering?
IP står for "Ingress Protection" og er en international standard, der angiver, hvor godt en enhed er beskyttet mod faste stoffer (som støv) og væsker (som vand). Det lyder måske lidt teknisk, men det er faktisk ret simpelt.

En IP-rating består af to tal. Det første tal fortæller, hvor godt enheden er beskyttet mod faste stoffer, og det andet tal fortæller, hvor godt den er beskyttet mod væsker. 

Lad os tage et eksempel: IP68. Folk har en tilbøjelighed til at løse det som "IP otte-og-treds", men rent teknisk hedder det faktisk en "IP-seks-otte".

Hvad betyder de enkelte tal?

Det første tal (beskyttelse mod faste stoffer):

0: Ingen beskyttelse
1-4: Beskyttelse mod store faste genstande (fx hænder eller værktøj)
5: Delvis beskyttelse mod støv
6: Fuldstændig støvtæt

Det andet tal (beskyttelse mod væsker):

0: Ingen beskyttelse
1-3: Beskyttelse mod let vand (fx dryp eller sprøjt)
4-6: Beskyttelse mod kraftigere vandpåvirkning (fx regn eller vandsprøjt)
7: Beskyttelse mod kortvarig nedsænkning i vand
8: Beskyttelse mod langvarig nedsænkning i vand

ANNONCE

Eksempler på IP-ratings

IP67: Din enhed er fuldstændig støvtæt (6) og kan overleve en kort tur under vand (7). Perfekt til at tage billeder ved poolen uden at bekymre dig om lidt vand.

IP68: Endnu bedre! Støvtæt (6) og kan klare længere tid under vand (8). Ideelt til de eventyrlystne, der vil fange undervandsbilleder uden frygt.

Eksempler på IP-ratede gadgets og hvad det har af betydning
 

iPhone 13 Pro: Apples populære PRO-model har som regel en IP68-rating, hvilket betyder, at den er støvtæt og kan tåle at blive nedsænket i vand op til 6 meter i 30 minutter. Det gør den perfekt til en dag ved stranden eller en regnfuld tur i byen.

Samsung Galaxy S24: Samsung  har i mange år leveret en IP68 i deres flagskibsserie Galaxy S. Og det gælder også for den seneste variant. S24 er ikke kun støvtæt, men kan også overleve en tur under vandet i op til 1,5 meter i 30 minutter. Ideel til dig, der elsker at tage billeder under alle forhold.

Sony WH-1000XM4: Hvis du er på udkig efter støjreducernede hovedtelefoner, er Sony WH-1000XM-serien et godt valg. De har en IPX4-rating, hvilket betyder, at de kan tåle sved og let regn, hvilket gør dem perfekte til træning eller en tur i det ustadige danske vejr.

Garmin Fenix 6 Pro: For dem, der elsker udendørs eventyr, er Garmin Fenix 6 Pro et must-have. Med en IPX7-rating kan dette smartwatch overleve nedsænkning i vand op til 1 meter i 30 minutter. 

Hvorfor er IP-rating vigtig?

IP-ratingen fortæller dig, hvor robust din gadget er over for dagligdags farer som støv og vand. Det betyder, at du kan tage din telefon med på stranden eller ud i regnen uden at bekymre dig om, at den bliver ødelagt. Kort sagt, det giver dig ro i sindet og friheden til at bruge dine gadgets, hvor du vil.

Praktiske tips til at forstå IP-ratingen:

  • Kend dine behov: Overvej, hvordan og hvor du bruger din gadget. Hvis du ofte er udendørs eller tæt på vand, er en høj IP-rating en god idé.
  • Læs producentens anbefalinger: Selv med en høj IP-rating, er det vigtigt at følge producentens vejledninger for at sikre, at din enhed forbliver beskyttet.
  • Husk, det er ikke en garanti: Selvom din enhed har en høj IP-rating, betyder det ikke, at den er uforgængelig. Det er altid godt at være lidt forsigtig.
  • Nu hvor du er blevet klogere på IP-ratings og har nogle konkrete eksempler, kan du trygt vælge din næste smartphone eller gadget med visheden om, hvad tallene betyder. Og næste gang nogen spørger, hvad IP68 betyder, kan du imponere dem med din viden!
ANNONCE
Del

Seneste nyt