Julen forbindes ofte med sneklædte landskaber, knirkende frost under støvlerne og en tyk dyne af hvid sne på juleaften. Men i Danmark er det snarere undtagelsen end reglen, at vi vågner op til en hvid jul. Faktisk viser statistikken, at chancen for en landsdækkende hvid jul er blot 7 % hos DMI.
Hvad definerer en hvid jul?
For at en jul kan kaldes “hvid” i officiel forstand, kræver det, at mere end 90 % af Danmark er dækket af mindst en halv centimeter sne den 24. december om eftermiddagen. Det betyder, at en let snefilm eller frost på græsset ikke tæller – der skal være et tydeligt snedække.
Julesneen behøver dog ikke at falde på selve juleaften. Sne, der er faldet flere dage forinden og stadig dækker landskabet, tæller også med, så længe kriterierne for snedybden er opfyldt.
Hvornår har vi sidst haft hvid jul?
Siden 1900 har Danmark kun oplevet ni landsdækkende hvide jul. Disse var i årene:
- 1915
- 1923
- 1938
- 1956
- 1969
- 1981
- 1995
- 2009
- 2010
De to seneste, i 2009 og 2010, er stadig frisk i erindringen for mange. I begge år var store dele af landet dækket af sne i juledagene, og især 2010 bød på markante snemængder og frostvejr.
Nogle år skiller sig særligt ud, som i 1915 og 1923, hvor sneen kom som kraftige snestorme. I 1915 lammede sneen store dele af Nordvestjylland med lukkede veje og jernbaner i næsten en uge.
Statistik og variationer
Med ni hvide jul på over 120 år er der statistisk set omkring 13 år mellem hver landsdækkende hvide jul. Chancen for en hvid jul i Danmark er således ret lav, og i 2 ud af 3 tilfælde byder juleaftensdag på gråt og mildt vejr.
Der er dog mange nuancer. I ca. 25 % af tilfældene oplever vi overgangsformer mellem den klassiske hvide jul og den milde, grå jul. Det kan eksempelvis være frost og sne i Nordjylland, mens resten af landet har gråt og mildt vejr, eller som i 1996, hvor det var frostklart, men uden sne overhovedet.
Hvor stor er chancen i år?
Prognoser for en hvid jul laves ofte tættere på juleaften, da vejret kan ændre sig hurtigt. Men med kun 7 % sandsynlighed for en landsdækkende hvid jul er det klogt at sænke forventningerne – og måske i stedet håbe på lidt frostvejr og en smule sne et sted i landet.
Selvom chancen for sne den 24. december er lille, er drømmen om den hvide jul en fast del af vores julehygge. Og måske, når sneen endelig falder, føles den ekstra magisk netop fordi, det er så sjældent.