Vidste du?
Så meget påvirker det din hjerne, hvis du stopper med sociale medier
En vanedannende cocktail.
Det lyder næsten som en utopi: at bruge din fritid på at værdsætte livet omkring dig – som at kigge ud af vinduet på vej til arbejde eller læse en bog inden sengetid. Men for mange af os bliver de øjeblikke erstattet af timer med doomscrolling på sociale medier, fanget i en endeløs spiral af notifikationer og likes.
Men hvad sker der egentlig i din hjerne, hvis du formår at tage en pause fra sociale medier? Forskning viser, at en pause ikke bare kan styrke din mentale sundhed, men også give dig øget selvtillid og en række andre fordele.
Læs også: Derfor var verdens længste år på 445 dage: Historien om “Forvirringens år”
Sociale medier og dopamin: En vanedannende cocktail
Eksperten Ana Lembke, specialist i afhængighedsmedicin og forfatter til bogen Dopamine Nation: Finding Balance in the Age of Indulgence, forklarer, hvordan sociale medier påvirker hjernen. Hver gang du modtager et like eller ser noget engagerende på din skærm, frigiver din hjerne dopamin – det såkaldte “lykkehormon.”
Men overdreven brug af sociale medier kan skabe en ubalance i dine dopaminniveauer. Når hjernen vænner sig til den konstante strøm af små belønninger, kan det føre til en form for “udtømning,” hvor du har brug for mere tid på sociale medier for at føle dig “normal.”
Lembke siger, at en pause fra denne cyklus kan hjælpe hjernen med at “nulstille sine belønningsveje” og stoppe den kompulsive trang til at bruge sociale medier.
Hvor lang tid tager det at nulstille hjernen?
Ifølge Lembke kræver det typisk en pause på fire uger for at hjernens belønningssystem kan rekalibrere sig. Men selv en kortere pause kan gøre underværker.
En undersøgelse blandt 65 piger i alderen 10-19 år viste, at blot tre dages pause fra sociale medier førte til øget selvtillid. De deltagende piger rapporterede, at de følte sig mere tilstede og mindre afhængige af deres telefoner.
En detox: De første skridt
Sarah Woodruff, medforfatter til en undersøgelse om sociale mediepauser, gennemførte en to-ugers detox med 31 unge voksne. Her blev deres brug begrænset til maks. 30 minutter om dagen. Resultaterne viste, at deltagerne oplevede mindre afhængighed af deres telefoner og forbedrede mentale sundhedsresultater.
Woodruff forklarer:
“Vi kan bruge denne tid til at træde et skridt tilbage og blive mere bevidste om, hvad vi egentlig laver på sociale medier, og om det gavner os.”
De første udfordringer
Som med enhver afhængighed kan en pause fra sociale medier føles udfordrende i starten. Mange oplever:
- Cravings for at tjekke deres telefon.
- Øget angst eller FOMO (fear of missing out).
Men som dagene går, begynder hjernen at tilpasse sig lavere dopaminniveauer, og trangene aftager.
Fordelene ved en pause
Forskningen viser, at en social mediepause kan have følgende fordele:
- Øget selvtillid.
- Mindre afhængighed af telefonen.
- Bedre mental sundhed og velvære.
- Mere tid til andre aktiviteter, som at læse, motionere eller bare nyde øjeblikket.
Er det tid til en pause?
Selvom det kan virke uoverskueligt, viser undersøgelser, at selv små ændringer kan have stor effekt. Overvej at begrænse din daglige brug af sociale medier, eller prøv en kort pause for at se, hvordan det påvirker dit humør og din hverdag.
Måske er det tid til at lægge telefonen fra dig og kigge op – verden venter derude.