Så står sommeren for døren,
og vi skal til at finde grillen frem
og til at grille.
Her er nogle gode råd og et par opskrifter
10 gode råd
1. Brug kun optændingsblokke, poser eller briketter, når du skal tænde dine kulbriketter i grillstarteren.
2. Brug ALDRIG tændvæsker, benzin eller andet brandfarlig væske til at sætte ‘ekstra fut’ i briketterne.
3. Vent altid til briketterne er klar (ca. 25-30 minutter).
4. Top- og bundspjæld skal altid være åbne under optænding og grilning.
5. Smør grillristen med køkkenrulle vædet med olie inden du lægger kødet på risten. Så undgår du at maden hænger fast i grillristen. Ligesom du helt undgår ‘opflammen’ fra de oliedryp der ellers ville ramme briketterne.
6. Brug altid langskaftet grillværktøj, en pincet eller palet når du vender kød. Undlad at stikke i kødet med en gaffel, så løber saften ud.
7. Gå ikke panik, hvis der opstår flammer under grilning. Læg låget på grillen og flammerne dør med det samme.
8. Løft altid låget så lidt som muligt under grilning. Når du løfter låget, løft det altid sidelæns, aldrig lige op. Det danner et ‘sug’, der får den evt. aske til at flyve op på maden.
9. Luk straks top- og bundspjæld når du er færdig med at grille, så slukker dine briketter og de kan bruges igen som 2. dags briketter.
10. Rens grillristen når du er færdig med at grille – ikke når du er færdig med at spise.
Grillet bøf med tomat & løgsalat
4 portioner
800 g (4 stk) udskårne bøffer
1 dl Grill Oil Garlic
3-5 spsk Red Hot Chili Glaze
Tomat & Løgsalat
2 spsk marinerede oliven
2 spsk soltørrede tomater, skåret i strimler
10 kryddertomater, skåret i grove tern
1 spsk balsamicoeddike
3 spsk olivenolie
Peber, sort – groft
1 spsk kapers
2 rødløg, skåret i strimler
1 spsk balsamico eddike
3 spsk olivenolie
TILBEREDNING
Kødet pensles med grillolien og bøfferne grilles i ca. 8 minutter (er en det hel steg, tager det ca. 20-25 minutter). Glazen pensles på kødet af flere omgange henimod slutningen af grillningen. (Hvis det er en steg, bør kødet hvile 5-10 minutter inden det skæres ud). Alle ingredienserne til salaten blandes sammen ca. 10 minutter før servering.
Grillet Fiskespyd med solgul Kartoffelsalat
4 portioner
600 g fiskefilet af f.eks. laks eller helleflynder
12 asparges
8 grillspyd
2 spsk Grill Oil Garlic
1 spsk Hvidløgspeber
Solgul kartoffelsalat
0,25 g Safran
750 g kartofler, skåret i tern
5-6 små gulerødder
100 g sukkerærter
4 spsk hvidvinseddike
1 dl olivenolie
1 fed hvidløg, presset
1 1/2 tsk Chilipaste
1-2 Knivspidser Peber, stødt sort
1 tsk Salt
TILBEREDNING
Skær fisken i tern og sæt fisk og asparges på spyd. Pensel med grillolie og krydres med hvidløgspeber. Grill spydene i ca. 6-8 minutter.
Bland alle ingredienserne til kartoffelsalaten. Safran kan evt. erstattes af gurkemeje.
Græske Hakkebøffer med tzatziki
4 portioner
400g hakket oksekød
150g fetaost i blok
2 spsk Grillkrydderi Hvidløg/urte
Tzatziki
1 ps Sauce Mix Garlic & Herbs
2 dl creme fraiche
1/2 agurk
TILBEREDNING
Bland oksekødet med Grillkrydderiet. Skær fetaosten i otte stykker. Form farsen rundt om fetaosten. Grill bøfferne i ca. 8 min. Flæk agurken på langs og skrab kernerne ud med en teske. Riv agurken på et rivjern, og bland creme fraiche med Sauce mixen. Vend agurken i saucen. Server bøfferne med tzatsiki, grille aubergine og salat.
Hvidløgsmarineret svinemørbrad med kartoffelsalat
4 portioner
500 g pudset svinemørbrad
1 pose Garlic Marinade
1 spsk Grillkrydderi
Kartoffelsalat
1 kg nye kartoffler, kogt og skåret i tern
2 spsk hvidvinseddike
1 dl olivenolie
1 spsk Grillkrydderi Citrus
1 rødløg, skåret i strimler
1 spsk kapers, groft hakket
1 dl frisk dild, groft skåret
Sort peber
TILBEREDNING
Læg svinemørbrad i en plastikpose, hæld marinaden i posen og lad kødet marinere i 1-2 timer. Svinemørbraden grilles på middelvarme og krydres med grillkrydderi. Pak mørbraden ind i staniol, og lad den hvile i ca. 5 minutter. Skær kødet ud lige inden servering. Hvidvinseddike, olivenolie og grillkrydderi blandes til kartoffelsalaten. Tilsæt kartofler, rødløg, kapers og dild. Smag til med sort peber.
TIP! Serveres med Urte- og Hvidløgscreme.
Grillmetoder…
Til forskel for den almindelige åbne grill, giver kuglegrillen dig flere stegemuligheder, – fælles for de tre grillmetoder gælder det, at du ALTID skal bruge låget, uanset hvilken metode du vælger.
Direkte grillmetode:
Spred de varme briketter ud på bundristen og læg din stegerist tilbage på grillen. Steg direkte over de glødende briketter og den direkte varme. Vend det du steger en enkelt gang for jævn stegning.
Metoden bruges som regel til kød der skal stege under 30 min f.eks. kyllingebryster, burgere, bøffer og fisk.
Indirekte grillmetode:
Hæld de varme briketter ud i kulholderne på hver side af bundristen og sæt en foliebakke midt på risten. Læg din stegerist tilbage på grillen og læg nu kødet midt på stegeristen, hvor det steger færdigt. Mens kødet steger drypper saften ned i drypbakken og kan f.eks. bagefter bruges som fond til din sauce.
Speciel grillmetode:
Spred de varme briketter ud på den ene halvdel af bundristen og sæt en drypbakke ved siden af. Derved kan du bruge ‘kulsiden’ til at brune kødet på og dit stegeareal bliver derved større.
Når kødet har fået den farve du ønsker, lægges det på den indirekte side over bakken, hvor det steger færdigt.
Du kan også lave flere ting samtidigt ved at flytte mellem direkte og indirekte.