Verden
Russisk spionplan afsløret: Ville lukke EU’s grænser med militær magt
Mens han officielt drev en tech-virksomhed, opererede han i virkeligheden som en strategisk aktør for Rusland.
Det lyder som plottet fra en James Bond-film, men virkeligheden overgår endnu en gang fantasien.
Den tidligere forretningsmand og påståede russiske spion Jan Marsalek har angiveligt stået bag en hemmelig plan om at bruge 15.000 lejesoldater til at kontrollere en vital migrationsrute gennem Libyen.
På flugt i 5 år
Marsalek, som har været på flugt siden 2020 og stadig figurerer på Interpols most-wanted-liste, havde ifølge nye afsløringer planer om at bruge migration som et geopolitisk våben.
Hans mål var at påvirke valgene på tværs af Europa ved at kontrollere strømmen af flygtninge – noget, der lyder som et kapitel fra en koldkrigsroman.
Læs også:
Spionchef med en skjult dagsorden
Jan Marsalek er ikke hvem som helst.
Den tidligere direktør for det tyske fintech-selskab Wirecard havde angiveligt tætte bånd til Kreml og arbejdede for den russiske efterretningstjeneste, GRU.
Mens han officielt drev en tech-virksomhed, opererede han i virkeligheden som en strategisk aktør for Rusland.
Hans store plan gik ud på at købe den russiske private militærgruppe RSB Group, som har forbindelser til den libyske krigsherre Khalifa Haftar.
Med denne hær af lejesoldater kunne Marsalek kontrollere migrantstrømmen fra Afrika til Europa og dermed spille på de politiske følelser omkring migration i europæiske valgkampe.
Et spil med høje indsatser
Marsaleks idé var ikke kun snedig, men også skræmmende.
Ved at ‘lukke grænsen’ og kontrollere migrationen kunne han skabe uro og usikkerhed i Europa.
Ifølge dokumenter afsløret af The Telegraph gentog Marsalek ofte sin idé om at bruge en ‘15.000 mand stor grænsepoliti-styrke’, bestående af tidligere militser, til at opnå dette mål.
Hans projekt fik endda økonomisk støtte fra Østrig, hvor han sikrede sig over 120.000 euro i statslig finansiering.
Officielt var pengene tiltænkt et projekt, der skulle ‘løse migrationskrisen’, men i virkeligheden var der tale om et forsøg på at manipulere det europæiske valgkort.
Læs også: