Connery

Rusland er mere end Putin, der rider på en ørn

Dansk fotograf tourer nettet med online udstilling

Rusland er andet og mere end en magtsyg leder, alkoholikere og dårlige håndværkere. Det ved vi godt, og forhåbentligt ved du det også. Men det gør det nu ikke mindre sjovt

Alle de skøre billeder kan dog fra tid til anden afføde en fordom eller to, om russerne. Det er noget den danske kunstfotograf Keen Heick-Ablidhauge har lagt mærke til, og det er derfor, at han nu går verden rundt med en online fotoserie, der sætter fokus på det russiske folk, i en mere almen kontekst.

ANNONCE

”Ikke bare vi danskere, men mange vesterlændinge har en snæver og forsimplet opfattelse af, hvad Rusland er. Kvinderne er prostituerede, og mændene er alkoholikere. Landet er stort, koldt og gråt, og Putin rider på en ørn. Og det passer ikke. I takt med, at jeg selv fik øjnene op for, hvad det store rige byder på af historie, kultur og drama, blev jeg indigneret på deres vegne. Jeg så smukke, inspirerende og tankevækkende personlige historier i gadebilledet og på offentlige steder”, siger Keen.

Keen flyttede til Rusland i 2009, fordi hans kone blev udstationeret, først til Moskva og sidenhen til Sankt Petersborg. Han er uddannet grafiker og fik hurtigt freelanceopgaver hos magasiner og reklamebureauer, men han savnede noget. Og følte samtidig et voksende behov for at nuancere verdens opfattelse af sit nye land. Han blev kunstner med stort K og glødende hjerte. Han ville vise et andet Rusland end det, verden kender:

”Jeg ønskede at vise, at russerne er helt almindelige, stolte mennesker, der som nation og enkeltvis har gået ufatteligt meget igennem, men alligevel holder hovedet højt og smiler. Jeg besluttede mig for at tage portrætter – og hundrede af dem! Jeg ville tage billeder af mennesker i alderen ét til hundrede for at illustrere Ruslands fortid, nutid og fremtid i én og samme serie – fra mennesker bliver født – og ikke til de dør – men deromkring”.


Projektet har ikke været fri for bump på vejen. Det viste sig bl.a. at være en stor udfordring med de forskellige aldre. Alderen 20 til 30 var nem, men jo ældre de involverede blev, desto sværere blev det. Keen var også igennem forskellige kunstidentitetskriser, for hvilken kunsttype var han i virkeligheden. Var det fotografer som David LaChapelle og Helmut Newton, der kunne inspirere? Det viste sig, at Jacob Riis, der for over hundrede år siden dokumenterede amerikanske vilkår, blev den store inspiration. Det tog i alt to og et halvt år at få taget de hundrede billeder, han ønskede, for at kunne kalde sit Ruslands-portræt komplet.

Udstillingen blev for to og et halvt år siden sat op på det statslige – og meget prestigefyldte - museum i Sankt Petersborg, Rosphoto. Russerne elskede allerede dengang udstillingen og syntes, det var bemærkelsesværdigt, at en – for dem – anonym dansker kunne ’dumpe ned fra himlen’ og give det russiske folk en snert af retfærdighed – og værdighed. Et par måneder efter røg den videre til Den Røde Plads i Moskva og blev endvidere transmitteret til russerne via det nationale fjernsyn. Nu har Keens russiske portræt endnu engang fået nye liv – først på Boredpanda i sidste uge og i weekenden på internationale portaler og nyhedssites som Huffington Post.  

ANNONCE
Fakta om fotografen

Keen Heick-Abildhauge er 32 år, gift og far til to døtre.

  • Uddannet grafiker.
  • Arbejder som AD’er på kommunikationsbureauet Essencius, som ligger i København.

Alle billederne i galleriet er af Keen.

Del

Seneste nyt

Annonce