Connery

Roman Polanski

Den polske instruktør bag klassikerne Rosemary´s baby og Chinatown er tilbage med sin seneste film Roman Polanski´s Skyggen. Connery.dk fortæller her om Polanski´s karriere og ikke mindst om hans privatliv.

Roman Polanski - reporter.blogs.com - Roman Polanski Roman Polanski - reporter.blogs.com

Roman Polanski blev født den 18. august 1933 i Paris, Frankrig og hans jødiske forældre var oprindelig fra Polen. Den lille Polanski-familie vendte tilbage til Polen blot to år før 2. verdenskrig.

Polanski´s far og mor blev taget til fange af nazister og blev ført til kz-lejrene. Moderen overlevede desværre ikke. Den unge Polanski at flygte til ghettoen. Han lærte at overleve i det polske natur og boede hos forskellige katolske familier.

De lokale folk i Polen droppede biograferne, fordi der blev vist tyske film, men Polanski fandt et slags tilflugtssted i biograferne og kunne drømme sig væk fra den barske virkelighed.

Han blev forenet med sin far i 1945 efter krigen. Faderen havde store planer for sin søn, men sønnen selv havde andre planer. Han ville være filmskaber. 

I 1950érne startede han som skuespiller og optrådte i Andrzej Wajda´s Pokolenie (1954) og Silik Sternfeld's Zaczarowany rower (1954), før han blev student på Lodz-filmskolen. Derefter lavede han kortfilmene Rower (1954), Two Men and a Wardrobe (1958) and When Angels Fall (1959) og de skabte god opmærksomhed for hans talent.

ANNONCE
The Criterion Collection - Roman Polanski The Criterion Collection
Større opmærksomhed fik han med sin spillefilmsdebut Knife in the Water (1962), som også var den første polske spillefilm efter den 2. verdenskrig, der ikke var om krigen.

Derimod handlede filmen om et rigt ægtepars farlige møde med en mystisk fremmede, de møder på deres ferie.

Filmen viste allerede dengang Polanski´s evner til at vise menneskets mørke sider og blev i modsætning til det polske publikum godt modtaget af det vestlige publikum.

Polanski modtag sin første Oscar-nominering for bedste udenlandske film.

Selvom Polanski nu var et nyt, stort filmnavn i Polen, flyttede han alligevel til Frankrig, hvor han i forvejen havde lavet kortfilmene The Fat and the Lean (1961) og Mammals (1961).
ANNONCE
Chok - Compton Films - Roman Polanski Chok - Compton Films

Men opholdet i Frankrig var kort, da den franske filmbranche havde problemer med at han var polak og ikke franskmand. Med det samme tog han til England for at finde ny økonomisk støtte til fremtidlige filmprojekter.

Første film ud af tre i England var hans dybt forurolige thriller Chok (1965).

Filmen havde en ung Catherine Deneuve i hovedrollen som kvinden Carol, som i sit ophold hos sin søsters tomme lejlighed i London bliver mentalt forstyrret og plages af groteske hallucinationer.

Chok var en perfekt blanding af psykologisk gys og surrealisme.

ANNONCE
Chok trailer
Metro-Goldwyn-Mayer - Roman Polanski Metro-Goldwyn-Mayer
Cul-de-Sac (1966) var spøjs med sin tragikomiske historie om en såret gangster og hans døende makker, der gemmer sig i et slot og møder slottets ejere.

Med i den film var Donald Pleasence, som de fleste James Bond-fans kan huske som skurken Blofeld i You Only Live Twice (1967).

Den visuelt flotte gyserkomedie The Fearless Vampire Killers (1967) var en absurd parodi på de manger Hammer-gyserfilm om vampyrer.

Polanski spillede selv rollen som Alfred – Dr. Abronsiu´s (Jack MacGowran) uheldige assistent, der sammen med doktoren tager på vampyrjagt i Transsylvanien. På rejsen forelsker Alfred sig i den smukke kvinde Sarah (Sharon Tate), som uheldigt bliver bortført af vampyrer…

Også i virkeligheden var der god kemi mellem Polanski og Tate, som efter arbejdet med The Fearless Vampire Killers blev gift i 1968.
ANNONCE
The Fearless Vampire Killers trailer
Del

Seneste nyt

Annonce