Connery

Roe & Co: Historien bag Dublins nye destilleri

Roe & Co går fremtiden i møde med benhårdt fokus på lettilgængelig whiskey og gode cocktails

Mange Whiskey-mærker har en lang og spændende historie at trække på - det er sandt for mange brands både af den irske Whiskey og den skotske Whisky. Disse historier bliver brugt til at formidle de gyldne dråber på en af de bedst mulige måder: Storytelling.

Men hvad gør man så, hvis man er et nyt mærke, med knap så meget historie at trække på? Man bygger produktet ovenpå historien. 

ANNONCE
Roe & Co: Historien bag Dublins nye destilleri

Det er tilfældet for Roe & Co, der i juli måned åbnede deres nye destilleri for offentligheden - og markedet. 

Roe & Co har den fordel, at de med spiritusgiganten Diageo i ryggen, har ikke så lidt muligheder at trække på. Diageo der ejer Guinness, har nemlig bygget det nye destilleri i hjertet af Dublin, og denne nye whiskey i hjertet af Irland, har slået rod i et gammelt kulkraftværk, der i gamle dage leverede størstedelen af kraften til Guinness-bryggerierne, der ligger på den modsatte side af vejen. Wupti - så er der historie.

I slutningen af juli, inviterede Roe & Co mig til Irland, hvor de fremviste det nye destilleri for en række journalister. 

ANNONCE
Roe & Co: Historien bag Dublins nye destilleri

Den nye Whiskey er navngivet efter George Roe, en irer der er berømt for sine whiskeys - men som blev udsat for et kæmpe tab, da hans bryggeri var nødt til at lukke i 1926, da spiritusforbuddet i USA tvang industrien i knæ. 

Men med en ny opblomstring af whiskey-industrien, og en stor interesse for nye spændende mærker, er der blevet plads til nye spillere i markedet. 

ANNONCE
Roe & Co: Historien bag Dublins nye destilleri

Roe & Co destilleriet er en meget interessant bygning, og der er lagt stor vægt på, at man kan have besøg af whiskeyentusiaster og turister. Destilleriet har daglige rundture fra 11 - 19, og det er en seværdighed, der er værd at tjekke ud, hvis turen går til Dublin. 

Hele vejen igennem signalerer Roe & Co et friskt pust, på en ellers tung branche - og det er et gennemgående tema i både selve flaskens branding - men også på destilleriet, hvor gæster bydes velkommen i et stort besøgscenter, hvor det også er muligt at købe alverdens tilbehør og merchandise, som en whiskey-entusiast kunne ønske sig - alt i god kvalitet og lækkert kurateret. 

Det være sig alt fra forskellige typer af ornamenterede cocktail-glas, over barudstyr, viskestykker, flaskeholdere og til de mere klassiske turist-gaver som t-shirts, viskestykker, og forsekllige Roe & Co-brandede accessories - og whiskey-proppet chokolade, selvfølgelig - gotta bring that gift to momma.

ANNONCE
Roe & Co: Historien bag Dublins nye destilleri
Roe & Co: Historien bag Dublins nye destilleri

Destilleriet er indrettet fra ende til ende, med fokus på, at man får besøg udefra - derfor er turen igennem destilleriet også en gatet affære, hvor man føres over en åben glas-gangbro, med frit udsyn til de gamle industrielle kraftværksrammer, hvor der nu er plantet adskillige kedler og malttanke.

ANNONCE
Roe & Co: Historien bag Dublins nye destilleri

Herfra tager man turen videre til smagerummet, hvor en særligt tilrettelagt session giver besøgende mulighed for at opleve de forskellige ingredienser, der ligger bag en færdiglavet whisky - i disse rum er der også lagt stor vægt på totaloplevelsen.

Roe & Co: Historien bag Dublins nye destilleri

I smagsrummet er den ene væg dedikeret til en fantastisk praktisk installation, der illustrerer de mange forskellige casks, der går i en færdigblendet Roe & Co. 

ANNONCE
Roe & Co: Historien bag Dublins nye destilleri

Fordi Roe & Co helt fra starten har været produceret med cocktails for øje, er destilleriet også med en lille barskole - her udfordres besøgende til at konkurrere om at skabe den allerbedste cocktail, baseret på forvalgte ingredienser - og et cue-card, der dikterer om du skal satse på at lave en salt, sød, syrlig, eller umami-fikseret cocktail.

Det er en alternativ aktivitet, som jeg ikke har oplevet på andre destillerier - hvor ordet cocktail nærmest er et fy-ord i sig selv. Men mixology er hjerteblod for Roe & Co, så selvfølgelig er det et fokus. 

ANNONCE
Roe & Co: Historien bag Dublins nye destilleri

Den imponerende bar; Power House Bar, er er krukken af guld for enden af den regnbue, som jeg metaforisk, og kun på grund af de irske referencer, kalder Roe & Co rundturen. Foruden at være veludrustet i enorme mængder af Roe & Co flasker, mixere i alle verdens afskygninger, og yderst kompetente bartendere med flair for faget, er det en imponerende insta-værdig oplevelse. 

Roe & Co baren er placeret i hjertet af bygningen, tæt forbundet til destilleri-lokalerne i den ene ende, og med udsyn til de rå, endnu uudnyttede kraftværkslokaler, gennem store panoramavinduer, i den anden. Hos Roe & Co har man udviklet en stor cocktail-menu, der både byder på avancerede kreationer - og så en omgang mere forsimplede opskrifter, som de fleste vil kunne kreere i deres hjemmebar. 

ANNONCE
Roe & Co: Historien bag Dublins nye destilleri
Roe & Co: Historien bag Dublins nye destilleri

Men hvad med Whiskeyen?

Roe & Co har indtil videre (officielt) kun et produkt på hylden: En blendet irsk whiskey, der er blendet specifikt med øje for en blød oplevelse, der fungerer fortrinligt til cocktails og drinks, og selvom den også fungerer som en sjus, er det i blandingen, man for alvor oplever magien. 

Caroline Martin der er master blender for Diageo, står bag Roe & Co blandingen, og fortalte i brede penselstrøg, hvordan processen med at skabe Roe & Co smagen havde foregået:

"Da jeg fik at vide, at jeg skulle lave Roe & Co, gik opgaven på at skabe en blendet irsk whiskey, der skulle være meget tilnærmelig og kunne fungere som både en sjus, eller i en simpel mixer og så skulle den fungere rigtig godt i cocktails. Det er svært at lave en whiskey, der kan alt det på samme tid. 

Da jeg gik i gang med at undersøge konkurrencen, fandt jeg ud af, at der var et hul i markedet. Nogle whiskeyer er meget simple i deres smagsammensætning, mens andre i den tunge ende er meget robuste og komplekse - og ind imellem de to ender af spektret, var der masser af plads til at skabe en mildere whisky, med mange smagsnuancer. 

Roe & Co er lavet på et blend af grain og malt-whisky, og jeg har været igennem 106 forskellige blends på baggrund af de tanker, indtil jeg nåede den rette smagskombination. Så det har været en meget tidskrævende proces, men heldigvis har jeg haft den luksus, at jeg fik tiden til at gøre det. 

Jeg er meget stolt af Roe & Co, fordi det er min egen blanding - og den gør det meget godt i konkurrencer. Innovation er vigtig for Roe & Co, samarbejde er en grundidé i Roe & Co, og vi kan tillade os at gøre ting, som andre måske ikke vil. Derfor er vi også meget åbne for at prøve nye ting af. 

Vi har flere produkter på vej, og faktisk er vi allerede ude med en Creator's Blend, og vi barsler med flere ting."

ANNONCE
Roe & Co
  • Type: Irsk Whiskey - Grain/malt-blend, 70 cl, 45%
  • Lagring: Bourbon-fade
  • Smag: Noter af bløde krydderier, sukker, med hints af krydrede pærer og vanilje. 
  • Pris: Omkring 350 kroner flasken, fås hos specialforhandlere og velassorterede supermarkeder.
Roe & Co Ginger Sour - Roe & Co: Historien bag Dublins nye destilleri Roe & Co Ginger Sour

Redaktionen anbefaler: Roe Ginger Sour

Ingredienser
50ml Roe & Co
20ml frisk citronsaft
20ml pærelikør 
15ml sukkersirup (Monin e.lign.)
1 stykke frisk ingefær
1 æggehvide

Udstyr:
Rocks glas
Isterninger
Cocktail shaker
Cocktail strainer

Fremgangsmåde:
Bland alle ingredienser i en cocktailshaker og fyld op med is. 
Ryst og si indholdet gennem straineren i et isfyldt rocks glas.
Pynt med frisk ingefær. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt