Connery

Ridley Scott

Mesterinstruktøren Ridley Scott (Alien, Blade Runner, Gladiator) er tilbage med en ny filmudgave om den klassiske helt Robin Hood. Connery.dk tegner her et portræt af filmskaberen med den fantatiske sans for billeder.

Ridley Scott - wired.com - Ridley Scott Ridley Scott - wired.com

Scott blev født den 30. november 1937 i South Shields, England og voksede op i en militærfamilie. Hans far, der var officer, var ofte væk fra hjemmefronten og hans ældre bror Frank deltog i Merchant Navy, mens han var lille. De havde meget lidt kontakt med hinanden og Frank Scott døde engang i 1980'erne. Scotts anden bror er Tony Scott – instruktøren bag film som Top Gun (1986) og Man On Fire (2004) og ham og Ridley driver sammen produktionselskaberne Scott Fire og RSA (Ridley Scott Associates), hvor de producerer egne og andres film. De producerer også tv-serierne NUMB3RS og The Good Wife.




Som lille nød Ridley Scott at se film og havde favoriter som Lawrence of Arabia (1962), Citizen Kane (1941) og De syv samuraier (1954). De blev årsagen til hvorfor han ville være en instruktør.

Fra 1954-58 var han student i Grangefield Grammar School og senere i West Hartlepool College of Art. Han bestod i design og forsatte fra 1960-62 i den retning hos Royal College of Art. Derude lavede han sort/hvid-kortfilmen Boy and Bicycle. Efter det lykkedes det ham at få job som en trainee set designer ude hos BBC og arbejdede på tv-serierne Z-Cars og Out of the Unknown.

Indenfor de sidste 30-35 år lavede Scott efter eget udsagn over 2000 tv-reklamer! Via arbejdet med dem, fik han udviklet sine visuelle evner som filmskaber. De var kort sagt hans filmskole. Den mest markante af hans tv-reklamer, er denne her for Apple:

ANNONCE
Apple Mac 1984
Twentieth Century-Fox - Ridley Scott Twentieth Century-Fox

Scott debuterede som spillefilmsinstruktør med det historiske drama The Duellists (1977) om to venners (Keith Carradine og Harvey Keitel) interne strid med hinanden under Napoleon-krigene. Den vandt Best Debut Film-prisen i Cannes Film Festival samme år og fik meget ros for sin visuelle fortolkning af perioden. Den var dog ingen succes i biograferne.




Sci fi-gyseren Alien (1979) blev Scotts gennembrudsfilm med sin sindsoprivende og uhyggelige historie om et rumvæsen, der kommer ombord på et rumfartøj – efter at have smittet en af astronauterne (en meget uheldig John Hurt!). Det bryder ud af hans krop på grusom vis og begynder at myrde de andre en efter en...

Sigourney Weaver havde sin første store filmrolle som Ellen Ripley, der forsøger at undgå at blive dræbt af rumvæsnet, som var designet af surrealisten H.R. Giger. Det design holder stadig den dag i dag og Giger vandt en Oscar for sit bedrift. Efter Alien kom James Camerons Aliens (1986), David Finchers Alien 3 (1992) og Jean Pierre Jeunets Alien Ressurection (1997).

Scott skal eftersige arbejde på  hele to prequels til Alien.

ANNONCE
ALIEN Trailer (1979)
Del

Seneste nyt

Annonce