Connery

Rejsereportage: Turen går til Ærø

Ø-reportage på Ærø.

I kølvandet på Corona-pandemien har mange fundet ud af, at man langt fra behøver at rejse til sydens sol for at få en på opleveren, når man skal vælge næste ferie - Danmark bugner af muligheder, oplevelser og ferie-øjeblikke.

I næste kapitel af vores rundtur i det danske ø-landskab var tiden kommet til at besøge den idylliske Ærø, der ligger kilet ind i den sydlige del af Danmark. Vi har tidligere været forbi blandt andet Samsø og Bornholm.

Vi blev indlogeret i hjertet af Ærøskøbing, hvor man blandt andet kan bo i en række feriehuse i hjertet af, hvor det hele sker - Ærø Feriehusudlejning stod klar med et fornemt to-planshus på Brogade lige ved indgangen til gågaden, som var det fineste, hyggeligste hus med alle de remedier, man kunne have brug for - og uden for vinduet flød der forbi med liv fra turister, morgenfriske folk efter rundstykker og duften af stenovnsbagte pizzaer fra det overfor liggende badehotel - mere om dem senere!

ANNONCE
Færgeturen kræver en pølsemix! - Rejsereportage: Turen går til Ærø Færgeturen kræver en pølsemix!

De to største byer på øen går under navnet Ærøskøbing og Marstal, hvor man primært finder turistvenlige oplevelser, restauranter og gågader - men man skal ikke lade sig snyde af størrelserne på eksempelvis Søby og mindre.

De åbner nemlig dørene for de skønneste vandreture og cykelture i landskabet, så man kan opleve Ærø-viben på farten.

I Søby finder man også Finn’s Bageri, som laver bagværk fra bunden med autentisk bagerhåndværk og egen surdej, samt en skøn badestrand med diverse muligheder for overnatning i alt fra autocamper til telt i og omkring Søby.

Marstal, som er øens største by, byder på en meget charmerende gågade, hvor man kan opleve alt fra lokale specialiteter, tøj og diverse til lækre caféer og hyggelige pausespots på enten cykelturen eller dit roadtrip.

ANNONCE
Små finurlige boder og delikatesser rundt på øen! - Rejsereportage: Turen går til Ærø Små finurlige boder og delikatesser rundt på øen!

Byen bugner af en masse forskellige muligheder for børn og voksne - alt fra minigolf til søfartsmuseum, eller måske et smut forbi en af de ikoniske badestrande på Eriks Hale.

Det kan også anbefales at nappe en is i hånden fra Boppes Mokka og stikke ned forbi på en lille hyggelig slentretur på lystbådshavnen.

Marstal er desuden også stedet, hvor du skal søge hen, hvis du virkelig trænger til at koble fra og trække stikket fra hverdagen - et ophold på det ikoniske vandkantshotel Hotel Udsigten, hvor man i ro og mag blot kan læne sig tilbage og høre intet andet end vandet trille op på stranden.

Ved Marstal finder man også en af de lokationer, hvor de famøse badehuse står fint på rad og række og stråler i horisonten med deres farverige, små ikoniske størrelser - et must-see på Ærø, hvor man lige kan få et postkortvenligt billede af essensen af Ærø med det hyggelige, det lokale og det traditionsrige.

ANNONCE
Idylliske gågader! - Rejsereportage: Turen går til Ærø Idylliske gågader!

Ærøskøbing er naturligvis det største trækplaster med sit nærmest Morten Korch-idylliske bylandskab så langt øjet rækker - flere stokroser end du kan tælle, smukke, gammeldags og ikoniske bygninger, som snor, drejer og klemmer sig ind hist og her i et eventyrligt bymiljø.

Byen minder lidt danskernes svar på Belgiens Brügge på den æstetiske front med nærmest eventyrlige gågader og billedskønne gadehjørner.

Det er den slags byer, hvor man ikke behøver at dukke op med en agenda - man bliver bare underholdt og stimuleret af at slentre langs brostengaderne og nyde idyllen, atmosfæren og de små butikker og spisesteder, der er drysset ud rundt omkring i området.

Række på række af farverige stokroser, som enhver haveejer higer efter i et rum, hvor tiden virker til at stå stille, når vinden har lagt sig og solen skinner ned på de små byhuse - ren terapi for sjælen!

ANNONCE
Idyl så langt øjet rækker i Ærøskøbing! - Rejsereportage: Turen går til Ærø Idyl så langt øjet rækker i Ærøskøbing!

Byen byder på små overraskelser og oplevelser ned af hver sidegade, hvor man enten kan opleve lokal kunst eller den lokale bager, der serverer Ærø-lapper til morgenbordet.

På torvet finder man den fantastiske Den Gamle Købmandsgaard, som har samlet alle de lækkerier og delikatesser, man kan finde rundt på øen, på et sted - og så kan man desuden også nyde sin frokost i deres fine gårdhave.

Og som om det ikke skulle være nok? Så huser gården også deres mikrodestilleri, som står bag det famøse Ærø Whisky - den flotteste firkantede whiskyflaske med et lille ‘flaskeskib’ på indersiden af etiketten.

Du kan læse mere om vores besøg til Ærø Whisky for år tilbage her.

Når man bevæger sig rundt på øen på den ene eller den anden måde, så har den som så mange andre øer en masse små, hyggelige vejboder - og her dukker der nogle interessante ting op såsom nyplukkede figner, som man ikke ser så meget til inde på fastlandet.

Hyggelig landlig idyl med masser af natur, vandrestier og cykelmuligheder så langt øjet rækker.

En stor del af vores fokus på reportagen er - foruden helhedsoplevelsen og atmosfæren - er selvfølgelig gastronomien. Den vil vi dykke lidt mere specifikt ned i nu!

ANNONCE
Den Gamle Købmandsgaard. - Rejsereportage: Turen går til Ærø Den Gamle Købmandsgaard.

Gastronomi på Ærø

Ærø er som med mange andre øsamfund ofte delt op i sæson-åbne restauranter og helårsrestauranter - hvor man naturligvis oplever størst variation, når man dukker i sommermånederne.

Men selvom vi hoppede på reportagen i starten af september, var sæsonen langt fra ovre, så vi kunne få et indtryk af, hvad øen kan tilbyde af mad og drikke.

Først og fremmest skal man som et minimum svinge forbi Badehotel Harmonien i Ærøskøbing, som i deres Restaurant AmoreMare kan præstere fænomenale autentiske italienske pizzaer - ægteparret Monica D'Andrea Nordin og Jan Nordin har sammen med deres søn Federico Dominioni blev forelsket i øen og valgte at smide deres pizza-ekspertise i kufferten.

De fik installeret stenovn i restauranten og resten er historie - fantastisk bund og skorpe med de ikoniske små sorte pletter, simpelt fyld og stor velsmag, hvad enten vi snakker en klassiker mozzarella, trøffel og krydret salami eller en aubergine-pizza med dobbelt op på ost.

Fantastico!

ANNONCE
Pizza-night! - Rejsereportage: Turen går til Ærø Pizza-night!

Mangler man lidt sødt til dessert, så går man aldrig galt i byen med en god hjemmelavet is - og her finder man de to bedste spots i Ærøskøbing ved henholdsvis:

1) Ærø Ismageri

- Den lækreste is lavet fra bunden med mange spændende smage, gode råvarer og desuden den fantastiske ‘Ærø Special’, som er lavet på valnødder og ahornsirup!

2) No. 1

- hvor man kan få hjemmelavet gelato, softice og sorbetis med den helt rigtige konsistens.

ANNONCE
Ærø Ismageri med 'Ærø Special', banan, chokomint og guf! - Rejsereportage: Turen går til Ærø Ærø Ismageri med 'Ærø Special', banan, chokomint og guf!

Er man i Marstal, skal man til frokost smutte forbi Boppes Mokka - en lille hyggelig café, der serverer skønne panninier, clubsandwich, varm kaffe og smagfulde isvafler.

I samme ombæring kan man også lige overveje, om man skal et smut forbi Marstang Mad & Vin, som byder på alt fra tapas-bræt og caféretter til Bread Bowls med gryderetter i.

Er man på Ærø, må man for alt i verden ikke gå glip af Ærø-pandekager!

De lækreste, små runde pandekager, som er sprøde, svampede og helt uimodståelige - du får den lækreste servering af pandekager på Torvet Brasserie i Ærøskøbing, hvor man serverer dem med et drys flormelis og en smagfuld stikkelsbærkompot.

En rigtig fin måde at afslutte frokosten på efter man har smagt husets tatar (også med stikkelsbær på toppen!).

ANNONCE
ÆRØ-PANDEKAGER! - Rejsereportage: Turen går til Ærø ÆRØ-PANDEKAGER!

På havnen i Ærøskøbing finder man også deres lokale røgeri, der også agerer restaurant, hvor man kan få nogle små, fantastiske retter - alt fra de helt klassiske fiskefrikadeller med kartoffelsalat til en solid omgang ovnbagt Alaska-sej.

Og så arbejder i øvrigt efter princippet ‘friturefrit område’, uden at det går udover hverken panering eller fritterne!

Et stenkast længere henne står de gode folk hos Hattesens Konfektfabrik og laver lakridskonfekt, der får mundvandet til at løbe - fantastisk konsistens, solidt bid, masser af smag og en masse spændende variationer, man ikke lige finder i de konventionelle slikposer i supermarkedet.

Generelt er der et utal af små, hyggelige spisesteder i Ærø, som man bare må opleve ved at begive sig ud i bybilledet og opdage dem på egen hånd!

Men jeg vil klart anbefale to rigtig fine steder, som ligger i gågaden - vi har blandt andet Landbogården, som har skiftende ugemenuer, jukebox-hygge og absint-smagning. Perfekt kombi!

ANNONCE
Små hyggelige spisesteder i gågaden i Ærøskøbing. - Rejsereportage: Turen går til Ærø Små hyggelige spisesteder i gågaden i Ærøskøbing.

Derudover kan må få den lækreste tapas i forskellige afskygninger hos Bang’s Mad & Vinbar - her kan få lækreste tapas-brætter med fokus på oste eller charcuteri. Og så kan man også få det to-go!

Ærø har også deres helt eget bryggeri i St. Rise, som faktisk slog dørene op for første gang tilbage i 1926 - siden hen blev det lukket, men genoptaget i 2004, hvor det siden da har vokset sig store og relevante på ølmarkedet.

Med alt fra deres ikoniske Valnøddeøl til en formidabel hazy NEIPA formår de at producere flotte, veldesignede ølflasker, som man altid lige skal have med hjem i kufferten!

ANNONCE
Frokost-tatar og Ærø-NEIPA på Brasserie på Torvet - Rejsereportage: Turen går til Ærø Frokost-tatar og Ærø-NEIPA på Brasserie på Torvet

Samlet set

Ærø er et slaraffenland af små, hyggelige oplevelser, hvad enten du tager cyklen og rejser ud i det blå eller søger små spisesteder, caféer og lokale butikker - idyllen spreder sig over hele øen, men udspringer fra den eventyrlige Ærøskøbing. Øen emmer af hygge, afslappet atmosfære og det perfekte feriested til dig, der gerne vil finde den gyldne løsning til både at opleve noget og stresse af. Tempoet og atmosfæren er helt særlig i Ærøskøbing og man forstår godt, hvorfor mange ender med at blive fastboende på øen - vi kommer stærkt igen næste år!

ANNONCE
Tapas to-go fra Bangs Mad og Vin bar.  - Rejsereportage: Turen går til Ærø Tapas to-go fra Bangs Mad og Vin bar.
Overvejer du et besøg på Ærø?

Du kan læse meget mere om oplevelser på Ærø lige her.

Lokale vejboder med friskplukkede figner! - Rejsereportage: Turen går til Ærø Lokale vejboder med friskplukkede figner!
Del

Seneste nyt