Vestjylland er en skøn destination til dig, der elsker naturen og roen på din ferie – men det er ikke bare et udkantsområde, hvor man er langt væk fra civilisationen, som mange fordomme går på. Det er et sted, hvor man kan koble fra – men stadigvæk har man mulighed for at være i kontakt med gængse ferie-elementer.
En af disse destinationer er Hvide Sande, som vi har været så heldige at kigge forbi for nogle år tilbage – et sted, vi har set frem til at genbesøge i 2024.
Her kan du læse vores tidligere reportage.
Denne gang har det været med lidt mere familievenlige øjne for at se, hvad området har at tilbyde til børnefamilier.
Vi har tidligere dækket alle de obligatoriske, centrale oplevelser i Hvide Sande, som ej er at forglemme – så derfor vil vi anbefale, at du som førstegangsbesøgende også kigger vores hovedreportage igennem med nogle af Hvide Sandes mest charmerende områder.
Hvide Sande er sådan en sjov lille by, der er delt i to områder mellem Hvide Sande Kanal, der skiller Ringkjøbing Fjord fra Vesterhavet. På den ene side har man det rolige kvarter med permanente beboere og ikke mindst et væld af spændende overnatningsmuligheder fra stort og småt – de gode folk i byen er nogle af de mest kreative i landet i forhold til at forvandle områder til feriemuligheder.
Med en by med dybe rødder i fiskeindustrien, som ikke er nær så aktiv længere, er der mange bygninger og huse, der har stået tomme – såsom fiskehuse, opbevaringssteder til skibsværktøj og vodbinderier. Mange af disse gamle bygninger har fået en kærlig makeover indenfor, så man kan bruge det som feriebolig – mens man samtidig kan få det æstetiske, historiske vingesus udenpå.
Vi boede blandt andet i en gammel vodbinderi-bygning, hvor man udefra tænker, at det ikke ligefrem er tiltænkt beboelse – men så snart man træder ind af døren har man en utrolig fed, rå og moderne lejlighed i den perfekte placering mellem byens aktiviteter og Vesterhavet.
Er man til lidt vestjysk kultur og historie, samtidig med at børnene kan løbe rundt og kigge på fisk i akvarier? Så må man ikke gå udenom Fiskeriets Hus – et spændende, overskueligt og lærerigt museum, hvor man kan se historiens vingesus på fiskerifronten – alt fra gamle dage på havet til industriens udvikling med både, værktøjer og fisketeknik. For de mindste er der et helt sidesegment med akvariefisk, hvor man kan blive klog på nogle af de fisk, der lever i Vesterhavet. En spændende og lærerig rejse i en gammel fiskerindustri.
På madfronten har Hvide Sande en masse spændende at byde på – foruden sublim morgenrundstykker med stor variation og velsmag hos basen i Ejvinds Bageri kan man også opleve alt fra lokal røgeri til gængse caféer, velegnet til turister, børnefamilier og folk på farten, der trænger til lidt kartoffel i friture.
På den mere gourmet-venlige front finder man blandt andet den skønne, familievenlige restaurant Ruth & Co, hvor man kan fordybe sig i det asiatiske univers i hjertet af havnefronten – her kan man få alskens lækre snacks fra det asiatiske univers som forretter, hvor man svælger i alt fra forårsruller til stegte padrons. Til hovedret vil man kunne finde noget for envher smag, til dem der gerne
En perfekt måde at introducere børn til et mere eksotisk madunivers end bare nuggets og fiskefileter – uden at det kammer over i for meget chili.
Generelt er Hvide Sande en destination, der rummer det, man har brug for som familie på ferien – der er plads til at boltre sig, aktiviteter i gåafstand en masse og masser af små, sjove steder, hvor man kan brænde noget krudt af.
Herunder har vi nævnt nogle yderligere eksempler på de mest interessante spots og aktiviteter til børnefamilier, som man kan opleve i Hvide Sande og omegn:
Lyngvig Fyr
Til de lidt større børn, der ikke er bange for højdeskræk, kan man tage trappen med de 159 trin op til toppen af Lyngvig Fyr og få den fantastiske panorama-udsigt over Hvide Sande såvel som de hvide strandkanter så langt øjet rækker. Her kan man for alvor få øje på
synergien mellem det ofte frådende hav og den rolige fjord på den anden side.
Historiens vingesus på Abelines Gaard
Her kan man hoppe ind i en ikonisk tidslomme og introducerer børnene for en tid for 100 år tilbage – strandfogedgården blev bygget mellem 1854-1871 og gården står præcis, som da den blev forladt tilbage i 1950’erne.
Badelandsmekka
Kører man lidt uden for Hvide Sande har man både Lalandia, Søndervig Badeland og Nordsø Badeland, som begge er kendte for at have et storslået vandland med mange aktiviteter og oplevelser for store og små – der kan brændes utallige timer af på begge steder, hvis man har en flok vandhunde i familien.
Sandskulpturer i Søndervig
Kører med 15 minutters penge væk fra Hvide Sande støder man på Søndervig, som igen i år har den famøse park med sandskulpturer – her har artister fra hele verden mødtes for at kreere spændende, voluminøse og lærerige fortællinger fra naturens verden – med sand!
Is-amok i Hvide Sande downtown
Går man over slusen i Hvide Sande, kommer man til centrum af byen, hvor der er en masse butikker og spisesteder til feriegæsterne – her kan børn få is i alle afskygninger. Plakat-is i alle baner, mens de mere garvede kan kaste sig over Hansens Is i kugleis-form på Westcoast Ice. På havnen kan man også opgradere til en lækker belgisk vaffel med valgfri softice eller iskugler, som sørger for, at alle i familien får lige den is, man ønsker.
Naturens legeland
Her behøver man ikke pakke Ipad og andre digitale hjælpemidler – hele naturen omkring Hvide Sande er en stor legeplads, hvor man på stranden kan komme helt tæt på nogle af de gigantiske Vestas-vindmøller, eller måske gå rundt i sandet og samle muslingeskaller og flotte sten.
Dragerne kommer
Hvide Sande er også kendt for i højsæsonen at have rigtig mange drageflyvere på stranden – her kan man gå forbi eller slå sig ned på et tæppe og nyde det farverige landskab på den blå himmel, når drageentusiaster sender deres bedste udstyr på himlen i et vindblæst show.
Samlet set er Hvide Sande en destination, hvor det rent faktisk kan lykkes at få en ferie, hvor både mor og far får pustet ud på ferien og børnene samtidig bliver stimuleret – ofte er det sådan, at når man er på den anden side af en 3-4 uger lang sommerferie fra skolerne og institutionerne, så kunne mor og far faktisk godt bruge en ferie fra deres ferie!
Men i selskab med den friske havluft, masser af plads omkring sig og generelt et lidt mere langsommeligt tempo, får alle feriens afslapning at føle i en øjesten langs den jyske vestkyst!