Hvis du ligesom mange andre danskere har Island som et punkt højt på din rejse-bucket list, så findes der et utal af måder, du kan opleve Island på.
Hvad enten du er til storslået natur og oplevelser i det barske landskab, eller bare vil dase hele dagen i de underskønne laguner over hele landet.
Island er ikke lige øen, du bare lige oplever på et par dage – eller er det?
Icelandair har for tiden gang i mange nye flyruter og forbindelser, som åbner mulighederne for at ‘krydre’ din rejse med et stopover på Island.
Hele stopover-konceptet er en rejsemæssig genialitet, som giver dig en ekstra ferie på din ferie.
Nu er jeg selv typen, der befinder sig utroligt godt i et flysæde og nyder flyvningen som en del af rejsen og oplevelsen – men skal man flyve langt, så kan man godt gå hen og blive lidt rastløs.
Det gør, at flyvetiden føles kortere, når man lige får lov til at strække benene på mellemlandingsdestinationen uden at skulle vente udelukkende i lufthavnen.
Stopover betyder egentlig bare, at man befinder sig lidt længere ved mellemlanding-destinationen end kun et par timer i lufthavnen.
Vi var for nylig så heldige at blive inviteret med på Icelandairs nyeste tilføjelse til deres mange destinationer i USA og det nordlige Amerika – på denne tur var programmet 2 hele døgn i Detroit, Michigan med et 1,5 dages stopover på Island.
Island er så overvældende og storslået et land, at man kun lige skraber overfladen af øens unikhed med et par dage på øen – men det giver nok tid til at få en snert af Island-viben og appetit på at komme tilbage hurtigst muligt!
Det giver selvfølgelig sig selv, at 1,5 dag på Island ikke tilnærmelsesvis er nok til at opleve alle de store attraktioner – og efter vores rundtur vil vi også anbefale, at man skræddersyer sin rejse efter det.
1-2 dage er ikke helt beregnet til at tage på vandring i naturen efter gletschere og storslåede vulkaner – det er derimod en fantastisk måde at få en kort introduktion til maden, Reykjavik, lagunerne og en forsmag på Islands unikke landskab.
Reykjavik er en skøn by, som har en meget unik minimalistisk og samtidig rå stil i bymidten – det er lidt svært at sætte en finger på.
Det er lidt et kærlighedsbarn mellem Gent i Belgien og et futurisk univers, som giver et meget unikt udtryk som både er hyggeligt, eventyrligt og enormt stringent og minimalistisk.
I Reykjavik kan man opleve fine-dining, luksushoteller og masser af unikke oplevelser ved havnekanten – alt fra hvalsafari til kunstbygninger såsom Harpa Reykjavik Concert Hall and Conference Centre, som er et kunstværk i sig selv med unikke glaspaneler over hele facaden.
Vi fik det skønneste program på turen, som bød på en oplevelse af Reykjavik og deres gastronomi efterfulgt af et smugkig på Islands storslåede natur via det geniale koncept Fly Over Iceland.
Afsluttende tog vi i Sky Lagoon for at geare helt ned på vej til lufthavnen, inden man skal sidde 6+ timer mod USA.
Herunder er de vigtigste højdepunkter fra turen, som du absolut bør overveje, når tiden er inde til at stryge Island af din bucket list!
Fly Over Iceland – oplev Island med en interaktiv biograf
Den interaktive biograf Fly Over Iceland er en oplevelse, du skal prøve på Island – uanset om du er på et stopover, hvor du ikke når på vandreture i landskabet, eller ej.
I sig selv er det en sjov, mavekildende oplevelse, som byder på en billedskøn rundrejse i Islands storslåede natur fra komfortable rutsjebanesæder.
Selve konceptet Fly Over findes i flere forskellige lande og er skræddersyede interaktive biografoplevelser designet til at give dig et visuelt overblik og indblik i områdets bjergtagende omgivelser. Det findes blandt andet i Canada og Las Vegas.
Med Island-udgaven bliver man først introduceret til en lille sagnhistorie om oldtidens Island efterfulgt af en lille gåtur til rutsjebanen, hvor man bliver spændt fast inden filmen starter. Herefter får man på samme facon som Virtual Reality en oplevelse af, at man er en drone eller et lille fly, der drøner udover horisonten og landskabet på Island – et landskab, der bevæger sig fra gletsjere til vulkankratere.
Og som prikken over i’et er forlystelsen udstyret med sensoriske gimmicks – blandt andet bliver der af og til sprøjtet vand i hovedet på dig, så du bevæger dig tæt på de varme kilder eller vandkanten.
Og så er der blevet tilføjet duftspor under turen, som blandt andet byder på et velduftende blomsterlandskab såvel som gasser fra de varme kilder.
En mindre genialitet, som både giver dig oplevelsen af Island på den visuelle front og samtidig gør det til en forlystelse. Det er naturligvis langt fra det samme som at have vandret i 4-5 timer for at komme til det unikke, fotogene sted midt ude i ødemarken.
Men når man er på et stopover med sparsom tid, er dette den perfekte måde at blive introduceret til Islands overraskende landskabsvariation og bjergtagende natur-univers.
Sky Lagoon – nyåbnet luksus-lagune på vej til/fra Keflavik-lufthavn
Meget af hypen omkring laguner i Island ryger direkte mod Blue Lagoon, som er den største og mest populære af alle laguner på øen.
Men hvis man gerne vil have lidt mere plads at boltre sig på og lidt færre andre mennesker i vandet, så skal man absolut prøve Sky Lagoon.
Sky Lagoon åbnede tilbage i 2021 og byder nu turister og lokale ind i de termiske bade tæt på både lufthavnen Keflavik og Reykjavik. Lagunen er en del af et forsøg på at aktivere idéen om et pitstop i lagunen på vej til eller fra lufthavnen som en del af Islands-oplevelsen – og kan du måske forestille dig en bedre aktivitet efter en lang flyvetur end at dykke ned i en lagune?
Selve lagunen er flot indrettet med en rummelig og overskuelig entré, hvor gæsterne kan inddeles i de omklædningsrum, som passer til deres billet – man bliver givet et armbånd, som man kan bruge som nøgle til sit tøj og omklædningsrummet er udstyret med personlige bade og frihed til at gøre sig klar på egen hånd.
Foruden locker-armbåndet – og alt efter hvilken spa-pakke du køber – får du også et eller flere armbånd, som kan bruges til at rekvirere drikkevarer i den hyggelige bar inde i lagunen.
Og de kører en stram alkoholpolitik i lagunen, som er en god ting – det sikrer, at folk kan slappe af og opføre sig ordentligt, uden at det kammer over i druk og festligheder. Du må ‘kun’ få op til fire alkoholiske genstande i lagunen.
Efter omklædningen træder man ind i lagunen via en nærmest underjordisk klippeindgang med en trappe, som leder dig direkte ud i den omfattende lagune – ufattelig behagelige vandtemperaturer og gode små svømmemuligheder i flere forskellige retninger.
Til den ene side er blogger-springvandet, som både kan give dig lidt vand-massage og billeder til dine sultne følgere – og på den anden side er der indgangen til spa-behandlingen.
En af de ting, man absolut skal prøve i Sky Lagoon er deres syv-trins-spabehandling – det er i al sin enkelthed en spabehandling forvandlet til en aktivitet, som blandt andet byder på et koldt dyp, derefter sauna, så et koldt skyl, derefter saltscrub efterfulgt af en heftig damp-sauna.
Du føler dig essentielt set som en klump omvandrende smør med et smil på læben, når du kommer ud derfra – og det kan vi godt lide!
Lagunen er indrettet meget rummelig med små hyggelige siddepladser hist og her og lounge-områder – desuden er baren ‘skåret’ ind i klippen, hvor personalet står klar til at skænke dig basale drikkevarer såsom den lokale øl, vin og sodvand.
Desuden kan man nyde lokale delikatesser og Islandske retter i deres tilstødende restaurant Smakk Bar, som lige afrunder spa-dagen med manér.
Overordnet set blev jeg blæst bagover af Sky Lagoon – jeg havde en lille mistanke i maven på forhånd om, at det nok var blevet overhypet på sociale medier og i virkeligheden var lidt af en turistfælde.
Min mistanke blev gjort til skamme, og man bliver bare i ét med vandet og glemmer alt omkring en – glemmer alt om det næste fly til Detroit, stakittet, der mangler at blive malet derhjemme, det hele.
En rendyrket oase, som foruden naturen absolut er en af de vigtigste oplevelser på Island!
Vi har allerede aftalt med rejsegruppen, at vi vender stærkt tilbage til Island og laver en dedikeret rejse-reportage med fokus på Lagoon-roadtrip med de mange forskellige termiske bade på øen – stay tuned!
Restaurant Matarkjallarinn – oplev smagen af Island i hjertet af Reykjavik
I hjertet af Reykjavik finder man den skønne lokale restaurant Matarkjallarinn aka. Madkælderen, som byder turister og lokale ind i varmen.
Restauranten har et meget alsidigt menukort, der spænder over klassiske menuer og Island-dedikerede tasting menus. En hyggelig lille restaurant, som byder på livemusik, bar i restaurantlokalet og en hyggelig atmosfære.
Det siger sig selv, at jeg tog Discover Island-menuen, som tager dig igennem nogle af øens specialiteter, formidlet på en skøn set menu.
Forretten var en smørmør, velsmagende torsk, som var blevet langstidstilberedt og serveret med en cremet hollandaise-creme, ristede nødder, asparges, trøfter og røget lam på toppen. En potent, smagfuld og dyb ret, som viser Islands passion for fisk og lam kombineret i en herlig synergi på tallerkenen.
Mellemretten bød på den skønneste røgede fjeldørred med ristet brød, grøntsager og en afstemt is lavet på peberrod. En sirlig lille anretning med utrolig velafbalanceret røgdybde og en perfekt cremet og nuanceret peberrodssmag til den kolde anretning.
Hovedrettet var naturligvis lam – her i form af en glaseret lammefilet, stegt ‘bøf’ af knoldselleri, en heftig kartoffelmos og en velbalanceret lammeglaze.
Måltidet blev afsluttet af en sæsonvenlig crumble-pie med rabarber, marcipan og vaniljeis, som med sin lette, friske og syrlige smag afrundede det potente måltid med manér.
Matarkjallarinn er absolut et besøg værd, næste gang du er i Reykjavik – overkommelige priser, stor variation på menukortet og en god kombination af cocktails og øl med madlavning.
The Edition Reykjavik – luksus-hotellet med islandsk sjæl
Under vores overnatning på Island blev vi indlogeret i The Edition-filialen på Island, som er en del af den skønneste hotelkæde af unikke luksus-botique-hoteller over hele verden.
Foruden det faktum, at det er et 5-stjernet hotel, som i sig selv er en oplevelse, så er The Edition-konceptet en unik størrelse – det er nemlig dedikeret til at skræddersy hvert enkelt hotel til byen eller landet, som det ligger i.
Med deres slogan: “Der findes ikke to byer, der er ens – så hvorfor skulle vores hoteller være?” er de frontløber på hotel oplevelsen med fokus på at lave et individualistisk koncept på hver af deres hoteller – og Island er en unik en af slagsen.
The Reykjavik Edition er rå, stilistisk og minimalistisk med en nyfortolkning af den islandske brutale natur i kontrollerede rammer.
Kombinationen af asketræ og gråt egetræ giver viben og farverne fra det islandske landskab kombineret med afslappet luksus og små, afstemte boutique-detaljer – hvilket resulterer i et hotel, hvor du bemærker luksussen, men føler dig hjemme.
Værelserne er laid back og utroligt imødekommende med lyse, varme rum og minimalistisk stil – desuden møbleret med unik kunst og designermøbler.
Naturligvis islandsk kildevand på natbordet, som er noget af de bedste vand du kan få på verdensplan. Lobbyen er udstyret med et levende lærred i cocktailbaren, hvor man med et par smarte lystricks efterligner nordlyset, så du får den islandske stemning, mens du nyder en cocktail i det velassorterede bar-univers – som blandt andet byder på den lokale whisky Floki eller et bryg fra den lokale bryggeri First Lady – et bryggeri drevet udelukkende af dygtige kvinder!
Absolut et hotel, du bør overveje til din rejse til Island – en unik oplevelse i sig selv!
Icelandair-flyvning – skræddersyede flyvninger og bucket-list destinationer
Det var min første flyvning med Icelandair – og jeg kan hurtigt afsløre, at det ikke bliver min sidste!
Under vores pressetur fik vi afprøvet både Economy og Business Class, som begge på bundlinjen byder på komfortable siddepladser og underholdningsmuligheder på skærmen foran sædet.
Der er inkluderet ‘simple’ drikkevarer på økonomi – eksempelvis kaffe, vand eller juice.
På Business opgraderer man komforten med flere længder – to sæder ved siden af hinanden frem for tre og enormt meget benplads og albuerum uden at skulle gnide skuldre med nabosædet.
Servicen er i højsædet og på velkomstdrink og snack, 3-retters menu og mere eller mindre drikkevarer ad libitum alt efter, hvor mange gange din samvittighed kan klare at kalde stewardesserne hen til din plads.
Det er et af de øjeblikke, hvor man virkelig forstår, hvorfor der er en verden til forskel, hvis man lige opgraderer flyvningen til lidt mere luksus.
Gældende for begge to er inkluderet pude og tæppe, da man af flyvningerne strækker sig over enten en nat eller et drastisk skift i tidszoner.
På begge klasser er der rig mulighed for at fordybe sig i underholdning på skærmen foran sædet – en god blanding af spritnye udgivelser kombineret med forskellige storfilm fra forskellige årtier. Serieudvalget er også lovende med alt fra nogle af de nyeste dramaserier til en hjernefrakoblende omgang Family Guy.
Selve flyselskabet er på den planlægningsmæssige front et genialt flyselskab, som på grund af deres afsæt på Island formår at lave transatlantiske forbindelser og geniale skræddersyede rejseoplevelser – hvad enten du bare gerne nemt vil til USA med en kort mellemlanding, eller gerne endelig få krydset Island af din bucket list på vejen.
Icelandair har et utal af forskellige unikke konstellationer af flyruter, som blandt andet byder på Nordamerika, New York, Island, Grønland og Færøerne – generelt en genial måde at få dobbelt-oplevelser i hus, som gør turen til eksempelvis USA til at virke kortere.
Win-win!
Alt i alt er Icelandair et godt valg af flyselskab til dine flyvninger – uanset om du vil flyve Economy eller smide lidt ekstra i puljen og få Business som en del af hele rejseoplevelsen.
Samlet set er Icelandairs stopover-koncept helt eminent til at optimere din rejse med endnu flere oplevelser, destinationer og unikke muligheder.
Island er et fantastisk land, der byder på mange forskellige oplevelser – uanset om du vil på storbyferie, naturferie eller daseferie.
Island kan det hele.
Stopover-muligheden giver dig en forsmag på Island på en praktisk, tidsøkonomisk måde og sørger for, at du både kan krydse destinationen af på din bucket list samtidig med, at du gerne vil komme tilbage.
Island – vi vender stærkt tilbage!