Istanbul er en gigantisk storby, som rummer utrolig meget historie, kultur og gastronomi fordelt over et meget stort areal.
Der bor over 15 millioner i byen og spreder sig over et areal, der varierer fra gamle, ikoniske bydele til moderne bygninger og højhuse. Det er en af de slags byer, man ikke bare oplever på en ‘storbyferie’.
Istanbul er en overflod af oplevelser, hvor man gerne skal alliere sig med en lokal guide eller læse godt op på områderne inden afgang, så man sikrer sig at få de helt rigtige oplevelser indenfor det felt, man ønsker at opleve Tyrkiet i – hvad enten man er den arkitektur, gastronomi, kultur-variationer inden for samme bygrænse eller bare mærke byens pulserende hjerte.
Vi var så heldige at blive inviteret med på en lille pressetur til Istanbul med fokus på det tyrkiske køkken for at få et indblik i lokale delikatesser og landets unikke nedslag på det gastronomiske verdenskort.
Her blev vi indlogeret på et 5-stjernet Novotel Hotel, som var centralt beliggende i byen med mulighed for at komme mange steder på gåben – selvom man ofte bliver anbefalet at få bestilt en taxa gennem hotellet til at komme ud til de større oplevelser, er der masser af små hyggelige butikker, shops og barer rundt i området, som kan udforskes på en slentretur.
Efter at have smidt kufferten på plads, var vi klar til at tage ud på et gastronomisk eventyr i Istanbuls gader – mere specifikt en kombination af madoplevelser i Balat og Karakoy.
Et univers af små retter
Når det kommer til det tyrkiske køkken, så er udvalget et slaraffenland af spændende smage, retter og masser af smæk på krydderier, variationer og stilarter, der er videregivet generationer efter generationer.
En af de helt store gastronomiske oplevelser i Istanbul og generelt i Tyrkiet er deres ikoniske mezze. Det er en pendant til den italienske antipasti eller eksempelvis den spanske tapas, hvor man laver et storslået bord med mange små retter til deling.
Det er den mest geniale måde at få smagt så meget som muligt, uden at blive for mæt af portionsanretninger – her kan man dele med hele bordet!
Til at blive introduceret til konceptet mezze med tyrkiske briller fik vi den første aften en lækker lille introduktion i faget på toppen af Deraliye Hotel, som har den skønneste tagterrasse med 360-graders panoramaudsigt ud over Istanbul.
Her fik vi en skøn servering af dips såsom hummus, Muhammara (en mellemøstlig peberfrugtedip) og Baba Ganoush (auberginedip) efterfulgt af en lækker ikonisk anretning ved navn Kuzu tandir med en rispilaf.
Et skønt, lækkert og klassisk tyrkisk måltid med stor velsmag, mørt lam og velkrydrede dips, hvor man lige kommer hele det mellemøstlige krydderiaspekt igennem – og til at afslutte aftenens første måltid fik vi en klassisk baklava med en simpel, cremet og balanceret is lavet på gedemælk.
Måltidet fortsatte i stor stil dagen efter, hvor vi blev introduceret til det elskværdige koncept, tyrkisk morgenmad.
Det er et storslået bord fyldt (igen) med små lækre retter, der samler hele familien over et måltid – det er ikke noget, som tyrkerne spiser hver eneste dag, men mange familier ynder at kokkerere dette storslåede måltid næsten hver eneste weekend for at samles med familien over et godt måltid.
Morgenmaden blev serveret på café og delikatesseforretningen Namli Gurme, hvor man lige kunne nærstudere de mange delikatesser, mens man ventede på, at det blev serveret på morgenbordet.
Morgenkompletten byder på et væld af anatolske oste med forskellige teksturer og smagsprofiler samt flere forskellige æggeanretninger med alt fra biksemadslignende serveringer og kulørte æg stegt med peberfrugt. Eller den farverige platte af oliven til den lækre chacuterie-anretning af lokale, autentiske udskæringer.
Alt sammen kombineret med en kop varm chai-te og en lun mælk, man rører op med honning – og i stedet for smør får man en lille lækker smørbar kogt ‘flødecreme’, som rummer en dyb, dyb smør og flødesmag, perfekt til brød og mezze.
En skøn start på morgenen!
Den bedste mezze-oplevelse på turen var, hvad der også viste sig at være et af de mest berømte steder til mezze i området, nemlig Balat Mezze.
Det er et af de bedste go-to-steder på mezze-fronten i Istanbul, hvor man får en storslået servering af mange forskellige retter – først de kolde mezze og derefter de lune retter.
Det er et af de øjeblikke, hvor borddækningen af mad bare går op i en højere enhed på den Instagram-venlige front – udvalget bød på blandt andet rispilaf-dolmere, aubergineruller med ost, oliven-tapenade, Muhammara, kylling i yoghurt, hummus, lever-kebab med pommes frites og rødløg – og meget, meget andet.
Det er et af de øjeblikke, hvor man næsten ikke kan nænne at ‘ødelægge’ den smukke udsigt på bordet, men når man først har taget hul på retterne, kan man så heller ikke stoppe igen!
Skal man prøve lokal finedining i Istanbul til overkommelige penge, så skal man søge på toppen af Novotel Hotel og afprøve restauranten Mürver.
En af de mest fantastiske udsigter udover Istanbul finder man på deres loungeområde, der både huser morgenmadsbuffeten til hotelgæster såvel som restaurantgæsterne om aftenen.
Her kan man prøve lokal autentiske mad som blandt andet en af byens mest cremede hummus-anretninger, grillet ostesalat og en skøn, skøn stegt lam med ris.
Simple retter med stor smag akkompagneret af lokale tyrkiske vine såsom den frugtige, velbalancerede Kalecik Karasi 2020.
Og man må for alt i verden ikke gå udenom den dertilhørende bar på taget, som både byder på pre-dinner cocktails og after dinner-cocktails til de sene nattetimer – skræddersyede, personlige og utroligt kvalitetsbevidste cocktails med alt fra lokale likører til unikke kombinationer ud fra gæstens præferencer.
Tænk sig, at det evnede dem at få mig til at kunne lide en cocktail med tequila igen!
Gastronomisk slaraffenland
Istanbuls gader bugner af alle mulige forskellige små butikker, lokale delikatesser, gadesælgere og et væld af vilde katte på gaden – et livligt bybillede, hvor der er noget at se på, hver gang man bevæger sig ud på eventyr.
En af de ting, man absolut må opleve, når man er i Istanbul, er naturligvis det famøse Grand Bazaar.
Madbazarer er altid et hit, men her får du virkelig smæk for skillingen på de fine udstillinger af lækre råvarer, når du lige er gået forbi de mange kopivare-gadesælgere og lignende.
Når du kommer ind til kernen af bazaren, finder du de flotte boder med alt fra Turkish Delight til nøje udvalgte og skræddersyede te-kombinationer. K
æmpe bjerge af de bedste dadler i regionen til tørrede frugter og nødder pryder væggene fra top til tå og byder på noget for enhver smag.
Et velduftende, smagfuldt og farverigt univers, hvor du selvom du ikke kommer hjem med noget i indkøbsposen, har fået en sanseberusende oplevelse af en farverig madkultur.
Og når man snakker om ting, du ikke må misse på oplevelsesfronten, så er der en specifik ting, du ikke må misse på smagsfronten – nemlig baklava.
Den underskønne tyrkiske kagespecialitet med de ikoniske 40 sprøde lag og ofte fyldt med pistacienødder – derefter kogt i en smagfuld sukkerlage for den helt rigtige sprøde og cremede konsistens.
Vi blev inviteret ind i de allerhelligste gemakker hos Güllüo?lu Karaköy, som producerer nogle af landets bedste baklavas – her fik vi et indblik i den daglige arbejdsgang får ‘melarbejderne’, som står og banker dejen sammen og folder dem de obligatoriske 40 gange, inden de er klar til bagning og sukkerlage-stegning.
Er man på udkig efter små smagsoplevelser i det lokale regi, så kan man altid prøve kræfter med små populære delikatesseforretninger rundt i bybilledet. Der er en enorm stor variation og masser af muligheder for at prøve nye ting.
Eksempelvis kan man finde mange delikatesseforretninger såsom Antre Gourmet, hvor man kan sætte sig udenfor på en bænk og nyde et lille ostebord med anatolske oste, eller måske prøve den lokale charcuterie på en lækker sandwich på farten.
Er man til øl og gastronomi, som efterhånden er et makkerpar, der transcenderer mange gastronomiske kulturer, så skal man tage et smut forbi Craft Beer Lab – har får man den fulde oplevelse på både mad- og drikkefronten med lækre beertastings med alt fra ikoniske øl-klassikere til lokalbrygget tyrkisk øl.
Til at akkompagnere de lækre drikke kan man bestille flere mezze-anretninger, som byder på alt fra indmads-nachos og grillet kebab til calamari og grillet grønt. En skøn smagsoplevelse, hvor man i sommerperioden kan nyde det i godt selskab udenfor i de overdækkede loungeområder.
Som afslutning på det gastronomiske eventyr fik vi sidste aftensmad serveret på en lille gastronomisk perle, som var væk fra alfarsvejen. Det var den skønne restaurant Ali Ocakbasi, som afrundede turen med den bedste kebaboplevelse.
Foruden de nøje afstemt, velsmagende og skønne mezze-anretninger, som i øvrigt introducerede mig til varm hummus for første gang, fik vi som hovedret en simpel og fantastisk servering af forskellige typer kebab – naturligvis flammegrillet.
Kebab-serveringen var spækket med kylling og kyllingevinger med stærke krydderier og et lækkert spyd med skært oksekød og rødløg – men den helt store vinder var fars-kebabrullen, som var krydret til perfektion med tilpas varme og dybde, som gjorde, at man bare fik den fuldendte, autentiske kebaboplevelse i tyrkisk regi.
Man smider bare stykker af den grillede kebab i små fladbrød med fintsnittet rødløg og lidt dip, og voila – turens bedste gastronomiske oplevelse!
Det er lidt essensen af det tyrkiske køkken – det kan virke ufattelig ambitiøst og storslået at skulle diske op med alverdens små retter med forskellige kombinationer, smage og krydderier.
Men når man har forståelsen for råvaren og sammensætningen, er det som en leg at få tallerkener på bordet, hvor råvarerne taler for sig selv.
Istanbul er en oplevelsesrig by på den gastronomiske front, hvor vi med denne 3-dages tur blot fik ridset lidt i overfladen af, hvad det tyrkiske køkken omfatter – en fantastisk introduktion til madkulturen med anbefalesesværdige restauranter og koncepter med hjem i baggagen!
De har eksisteret siden 1843 med et uforandret håndværk, som sætter sit præg på smagen, teksturen og oplevelsen af en ægte baklava – vi var så heldige lige at prøve en baklava, der netop havde fået sit sukkerlagebad og stadigvæk var lun.
Så bliver det ikke bedre!
En wienerdejslignende oplevelse, men med mere smæk på sprødheden og en simpel, minimalistisk nuance, hvor de parfumerede grønne pistacienødder kommer til sin ret i kombinationen med den sødlige eftersmag.
Tip: De kan sagtens tåle at komme med i kufferten, jeg siger det bare!