Connery

Rejse-reportage: Caribisk eventyr på St. Martin

Et smut forbi den caribiske ø-perle St. Martin.

Der findes en række destinationer på verdenskortet, som oftest figurerer på folks Bucket List over ting, de skal besøge bare én gang i livet - og her vil Caribien uden tvivl dukke op som en drømmedestination.

Caribien er en slags sub-region til USA, hvor en perlerække af mindre øer omsluttes af Det Caribiske Hav og danner fundamentet for oase-lignende tilstande for de heldige besøgende.

Midt i en tid på den danske kalender, hvor november begyndte at vise tænder på minusgrader-fronten, var jeg så heldig at komme til Caribien for at få et slice af paradiset - i form af et besøg til den skønne solskinsø, St. Martin.

Selve øen er en lille, overskuelig perle i de caribiske øer, som er delt op mellem to europæiske lande - Holland har Sint Maarten-siden og Frankrig har St. Martin.

ANNONCE
Udsigten fra Fort Louis i Marigot. - Rejse-reportage: Caribisk eventyr på St. Martin Udsigten fra Fort Louis i Marigot.

Den franske side er en skøn overskuelig destination som er 20-30 km2 mindre end eksempelvis Samsø. En destination, som fra Danmark med en mellemlanding i eksempelvis Paris kan gøres på en samlet rejsetid på 10-11 timer.

Hvor Sint Maarten oftest omtales som festbyen, er St. Martin i gastronomiens tegn. Er man alligevel på øen, så skal man lige slå et smut forbi den hollandske side for at se, hvad der foregår.

Som min chauffør fortalte, så er det mere en destination, der er skræddersyet til aldersgruppen 35 og under. Dedikeret til nattelivet, strandoplevelser og masser af spænding såsom byture, casino og meget andet. Her får man den fulde oplevelse ved at tage til Philipsburg, hvor man bliver smækket med den helt store turistattraktion - Great Bay Beach, hvor folk står klar til at tilbyde dig en tur på vandscooteren eller lokke dig op til strandbaren for rom og øl.

En gigantisk strandpromenade fyldt med barer og spisesteder så langt øjet rækker og en dertilhørende smuk strand med rigeligt plads. Rykker man en gade længere op fra badestrædet, finder man en række butikker, der sælger souvenirs og andre ferie-relaterede ting.

Men St. Martin derimod er kombinationen af gastronomi og ferieluksus - en dedikation til tropeoplevelser, lækre hoteller, badning og gourmet. Hvis du som turist vil lave lidt research på, hvad der er at opleve i St. Martin, så vil du uden tvivl blive bombarderet med badestrande i 9 ud af 10 tilfælde - og med god grund.

Det er en skøn, finurlig destination, som bygger bro mellem badeferien og luksusferien med en skøn synergi. St. Martin har sådan set lidt af det hele - tropiske omgivelser, temperatur, idylliske strande, naturreservater og fin gourmet.

ANNONCE
Udsigten fra morgenbordet på Le Martin Boutique Hotel. - Rejse-reportage: Caribisk eventyr på St. Martin Udsigten fra morgenbordet på Le Martin Boutique Hotel.

St. Martin - et afslappet slice of heaven

St. Martin er en meget overskuelig ø, som er inddelt i områder, hvor man egentlig bare skal forholde sig til den ‘genre’, man ønsker at opleve i dag - strand, natur, shopping eller gastronomi.

Til øst finder man en række resorts og overnatningssteder - blandt andet La Samanna, som er en af de mest luksuriøse hoteller på øen - samt en række private huse i multi-millionklasserne. En lille oase med adgang til to unikke strande - Long Beach og Baie Rouge.

Hvor Long Beach er den klassiske bountystrand med masser af turister og affilieret med de mange strandhoteller, finder man en lille usleben diamant i form af Baie Rouge. En fantastisk lille, isoleret strand som ligger et godt stykke væk fra nogen som helst former for aktiviteter - hvilket gør den til mere rummelig, mindre befolket, men ikke desto mindre stadigvæk en paradis-strand med azurblåt hav og den lækreste, finkornede strandkant.

Hovedstaden Marigot er en hyggelig lille by, der ligger ved Marigot Bay - en hyggelig, flot og storslået havnepromenade, hvor folk på yacht-eventyr kan danne base, mens landkrabber kan nyde godt af blandt andet det hyggelige Marigot Market med lokale souvenirs eller måske en gåtur langs havnen, hvor man kan spise lokal mad.

Her får man også noget nært øens bedste udsigt, hvis man går op til et gammelt bygningsværk ved navn Fort Louis - en gammel højborg med kanoner, ruiner og panoramaudsigt over hele området!

Havnen danner også rammerne for en årlig madfestival, Festival de la Gastronomie, som for tredje år har fremvist øens kulinariske finurligheder og velsmag med en række skønne aktiviteter og oplevelser over en periode på 10 dage - en artikel dedikeret til Festival de la Gastronomie er undervejs, hvor du kan læse meget mere!

ANNONCE
Gadekunst i Marigot. - Rejse-reportage: Caribisk eventyr på St. Martin Gadekunst i Marigot.

Marigot har en række små, hyggelige veje og områder, man kan slentre i og nyde den afslappede arkitektur, små butikker og caféer - det er ikke en turistet by fyldt med shops og butikker, men derimod en meget rolig og autentisk by.

Shoppingen er samlet i et flot shoppingcenter ved navn Le West Indies, hvor man lige kan hoppe ind og få lidt aircondition-afkøling, mens man kigger på på alt fra smykker og feriesouvenirs til autentiske ø-produceret tøj og designerting.

Mens den primære lufthavn er placeret på den hollandske side Princess Juliana Airport - så har St. Martin også deres egen lille lokale lufthavn, som benyttes primært til øhop i Caribien, hvis man eksempelvis også lige vil et smut til Anguilla.

For enden af lufthavnen finder man den lille promenade-by, som går under navnet Grand Case.

En by, som flugter med den underskønne strand Grand Case Beach. Hele byen er stort set én lang ensrettet rute fyldt med små butikker, spisesteder og resorts - et skønt lille område at gå i løbet af dagen eller om aftenen på vej til sit spisested, hvor man får en hyggelig boardwalk-vibe på caribisk vis.

ANNONCE
Middag på Ocean82 over bølgerne. - Rejse-reportage: Caribisk eventyr på St. Martin Middag på Ocean82 over bølgerne.

Her fik vi muligheden for at spise på Ocean 82, som om noget har øens bedste strandudsigt fra bordet - sætter man sig helt ude i kanten på deres terrasse sidder man reelt set lige der, hvor bølgerne skyller ind over stranden.

En bjergtagende udsigt og appetitvækker, når man skal fordybe sig i deres skønne menukort. Mens mundvandet løb over af deres skaldyrsudvalg såvel som husets Beef Wellington, blev jeg nødt til at kaste mig over festivalens unikke menu - som blandt andet bød på kalvekæber braiseret i vin og hibiscus med en genial knoldselleri-risotto, samt en dessert lavet på ravioli med hindbær og hibiscus.

Et utroligt ambitiøst niveau på den gastronomiske front og masser af velsmag og variation - og det er en af de ting, som er meget unik for mange områder i St. Martin.

ANNONCE
Rosemary's morgekomplet! - Rejse-reportage: Caribisk eventyr på St. Martin Rosemary's morgekomplet!

Gastronomi i særklasse ved uventede kanter

Gastronomien på St. Martin er en spændende petriskål af forskellige kulturer, der forgrener sig i fransk, caribisk og amerikansk tankegang - hvilket giver grobund for nogle rigtige spændende smagsoplevelser og nytænkende kombinationer. Det kan man blandt andet opleve hos de lokale restauranter på havnen i Marigot, som går under navnet Lolo’s.

Konceptet stammer helt tilbage fra det 17. århundrede, hvor man havde kolonier og slaver på øen - leveområderne for slaverne blev med tiden hele distrikter og små samfund, som udviklede deres helt egen mad-univers. Og i nyere tid er konceptet blev omfavnet af de lokale, som fortsætter med de gammeldags traditioner og kærligheden til madlavning - det kan være alt fra barbecue og skaldyr til lækre morgenmadspandekager med hibiscus.

Her kan man på havnefronten i Marigot opleve en stor håndfuld af øens Lolo’s samlet ét sted, så man har overblikket over, hvad man absolut må prøve i løbet af sin ferie på øen.

Vi var et smut forbi Rosemary’s Lolo til morgenmad under festivalen, hvor årets ingrediens var hisbiscus-blomsten ‘Sorrel’. Her fik jeg de lækreste, svampede hibiscus-pandekager med sirup og bacon samt en hibiscus-te og juice.

En skøn, smagfuld og anderledes morgenmad, hvor den kære indehaver kunne fortælle, hvordan hun har drevet virksomheden igennem 20 år og stadigvæk finder glæden i at møde nye mennesker fra hele verden ved hendes kogegryder.

ANNONCE
Fin gourmet på stranden ved La Place du Village. - Rejse-reportage: Caribisk eventyr på St. Martin Fin gourmet på stranden ved La Place du Village.

Mange områder i St. Martin minder lidt om grundessensen af eksempelvis Gudhjem på Bornholm med mange snoede veje, snørklede områder og idyl på uventede hjørner bare med et caribisk islæt.

Mange af øboerne emmer af ø-mentalitet, hvor tingene bare går lidt mere stille og roligt - en afslappende zen-tilstand, hvor man lige får tid til at stoppe op, nyde øjeblikket og ikke lade sig rive med af hverdagens hast.

Det er et eksempel på et af de aspekter af St. Martin, jeg sætter mest pris på - nemlig synergien mellem badeferie og gastronomi - og det ses desuden også ved det skønne, lille strandområde Orient Bay til øst.

Foruden en fantastisk smuk strand med masser af plads, hvide sandområder og turkisblåt hav ligger der en lille gastronomisk mini-landsby La Place du Village.

Hvor man ved typiske turiststeder i solskinsområder ville finde diner-mad til overpriser, har man her mulighed for at fordybe sig et stort udvalg af forskellige restauranter, der enten emmer af caribisk stemning eller fransk kogekunst.

Her kan du fordybe dig i forskellige køkkener og fusionsmad - eksempelvis en platte med husets fineste charcuterie hos L’atelier eller måske hos Maison Mére til en omgang forskellige skaldyr eller fransk finedining.

Er man mere til cocktails og festlig stemning eller måske bare en iskold Carib efter en lang dag ved stranden, så har minibyen alt, hvad du har brug for - gastronomi, drikkevarer, cocktails og en pulserende stemning, der emmer af fællesskab og et fælles mødested for alle kulturer.

ANNONCE
Frokost on point hos La Terrasse. - Rejse-reportage: Caribisk eventyr på St. Martin Frokost on point hos La Terrasse.

Skal man have frokost med byens bedste udsigt i Marigot, skal man efter sin shoppetur i Le West Indies tage på La Terasse, hvor man med udsigt over Marigot Bay kan nyde en velfortjent cocktail og en bid mad. Et utrolig centralt sted med gode faciliteter og et storslået udvalg af lækre måltider - eksempelvis den uventede, geniale kombination af ceviche og pommes frites!

Hvis du ligesom mig gerne lige vil opleve de vigtigste strande på dine destinationer, så skal du tage bilen og hoppe et smut til Anse Marcel. Det er et område, som mere eller mindre er styret af resorts i området, men der findes lige præcis en enkelt gåsti ned til vandet, hvor du kan komme til stranden, som er tilgængelig for offentligheden - en lille skøn oase-strand kilet ind mellem bjergene, som virkelig er et besøg værd.

Øen har et væld af aktiviteter til dig, der ikke bare ønsker at dase ved stranden eller slænge dig ved poolen - der findes en række muligheder for udflugter, og jeg har fremhævet nogle af de mest interessante, jeg har oplevet på turen herunder!

ANNONCE
Oasen på Pinel Island - selv i regnvejr! - Rejse-reportage: Caribisk eventyr på St. Martin Oasen på Pinel Island - selv i regnvejr!

Pinel Island

Hvis man leder efter den perfekte mellemting mellem aktiv ferie og strandoase, så skal man smutte ned til havnefronten på Cul-du-Sac, hvor man kan hoppe på en lille båd til den lille afsides ø Pinel Island.

For blot 10 euro kan man tage den 5-6 minutter lange sejltur til øen og vende tilbage når man vil hver halve time indtil eftermiddag. På den ene side har man en bounty-hvid strand skræddersyet til daseferie og afslapning i samspillet mellem strandbaren Yellow Beach Club og gourmetrestauranten Karibuni.

Her kan man leje strandstole og håndklæder og ellers bare kaste sig ud i det azurblå hav. Der er et væld af muligheder for cocktails i rækkevidde, hjemmelavede souvenirs i en lille hyggelig turist-shop.

ANNONCE
Karibunis magiske restaurant. - Rejse-reportage: Caribisk eventyr på St. Martin Karibunis magiske restaurant.

 Karibuni er en oase-restaurant med et storslået udvalg af lækre måltider. Du kan få dagens fisk med et stort udvalg, lækre autentiske St. Martin-klassikere samt små og store hapsere alt efter hvor meget tid man kan løsrive fra stranden.

En skøn, afslappet atmosfære, hvor du bare kan troppe op i badebukser og håndklæde og nyde en rumpunch i skyggen, mens du gafler løs i pokebowls, mini-spareribs og mahi-mahi-ceviche!

ANNONCE
Natursiden af Pinel Island. - Rejse-reportage: Caribisk eventyr på St. Martin Natursiden af Pinel Island.

Er man den lidt mere eventyrlystne type, kan man tage en mindre vandretur til den anden side af øen, som er et fredet naturreservat, der blandt andet huser et væld af eremitkrebs samt fra tid til anden havskildpadder.

Her er stranden knap så badevenlig og mere stenet - men på den mest fantastiske måde, da der er koral-fossiler så langt øjet rækker i alle mulige forskellige former og afskygninger. Her kan man vandre og opleve smukke udsigter, og gå op til det højeste punkt på øen for at få hele udsigten samt St. Martin fra en favorabel vinkel.

Pinel Island har hele pakken og kan perfekt skræddersyes til en dagsrejse, hvor du bruger et par timer på at udforske naturdelen og efterfølgende nyde stranden, atmosfæren og gastronomien.

ANNONCE
Det underskønne Le Martin Boutique Hotel. - Rejse-reportage: Caribisk eventyr på St. Martin Det underskønne Le Martin Boutique Hotel.

Le Martin Boutique Hotel

Der findes mange skønne steder på øen, hvor du kan overnatte i alt fra strandvenlige områder, badeferie-spots eller rendyrket luksus - en af de hoteller, som kan krydse rigtig mange ting af på drømmelisten er det nyåbnede Le Martin Boutique Hotel.

Et skønt lille afsides boutique hotel, som med blot 7 værelser åbnede for lidt over et år siden. Her får man freden og roen væk fra de store veje i en lille lukket community, hvor man kan slappe af og nyde et roligt dyp i deres lukseriøse pool-område eller slappe af i deres vibrante loungeområde med selvbetjening på drikkevarerne.

Det er et hotel, hvor du gerne skal have en lejebil til at komme frem og tilbage til dine gøremål, men foruden det ‘krav’ er hotellet en unik perle på øen, som giver dig den perfekte base.

ANNONCE
Farverig morgenmad på Le Martin. - Rejse-reportage: Caribisk eventyr på St. Martin Farverig morgenmad på Le Martin.

Værelserne befinder sig gemt bag en lille hjemmelavet baghave-jungle, som fra parkeringspladsen leder dig om til det skønne oase-område, som er kombineret af lounge og pool-stemning. Værelserne er store, rummelige og med store, lækre vinduespartier, som lader morgenens solopgang finde vej ind i rummet, hvis du har været så smart at booke værelset med havudsigt - dertil en skøn terrasse til de sene aftener, hvor temperaturen forbliver de 29 grader døgnet rundt.

ANNONCE
Store, rummelige værelser med havudsigt. - Rejse-reportage: Caribisk eventyr på St. Martin Store, rummelige værelser med havudsigt.

Servicen er i top og ellers er hotellet designet til, at du lidt er på egen hånd og får så meget frihed i din oase som muligt - morgenmaden serveres ved poolkanten med en skræddersyet menu, der byder på fransk bagværk, juice og kaffe samt muligheden for at vælge en af fire forskellige special-morgenmadsmenuer.

Her snakker vi blandt andet den mest fantastiske Butternut Waffle med laks, mango og avocado eller måske deres lækre ratatouille-inspirerede bagel med grøntsager.

Skønne, farverige kombinationer med lette anretninger, der egner sig godt til de varme omgivelser. Det er absolut et hotel, man skal holde øje med i fremtiden, hvis man søger sin næste feriedestination i St. Martin - den kridter banen op til at være en af de hotte locations på øen, og med de få, unikke værelser, vil der være rift om pladserne!

ANNONCE
Halvvejs mod toppen på Pic Paradis. - Rejse-reportage: Caribisk eventyr på St. Martin Halvvejs mod toppen på Pic Paradis.

Pic Paradis & Loterie Farm

I midten af øen finder man en perfekt kombination mellem aktiv ferie og rendyrket afslapning. Det hele foregår på Loterie Farm, hvor man har skabt et unikt, privatejet naturreservat. Der er naturoplevelser og vandreture til rådighed, mens selve basen er omdannet til det skønneste poolområde, som lader dig dase ved vandkanten i midten af naturen.

Den mest interessante del af området er vandreturene, som kan lede dig hele vejen til Pic Paradis - det højeste punkt på St. Martin på toppen af bakken! Selvom udsigten på toppen er formålet, så er vandreturen den største gave - en snoet, af og til besværlig stigning med masser af natur, jungle-vibes og et utal af insekter og dyr på din vej.

Jeg var så heldig at få et helt entourage af hundeaber på vej ned - dog er øboerne ikke glade for aberne, som efterhånden ses som en invasiv art, der af og til skaber ravage for turister og truer det naturlige økosystem. Men sjovt var det!

ANNONCE
Godt selskab på vandreturen. - Rejse-reportage: Caribisk eventyr på St. Martin Godt selskab på vandreturen.

Turen byder på eksotiske sommerfugle og biller samt små stops på vej op, som giver dig et overblik over øen og skønne udsigtspunkter - bare husk rigeligt med vand! Det er en stejl stigning og luftfugtigheden skubber lige op for intensiteten!

Strande af fineste kvalitet. - Rejse-reportage: Caribisk eventyr på St. Martin Strande af fineste kvalitet.

Overordnet set er St. Martin noget helt særligt. Den har den unikke kombination af både at være Caribien og en lille ø - her kombinerer man den unikke ø-kultur med troperne, som skaber grobund for en anderledes, spændende og unik feriedestination.

Gastronomien er unik, nysgerrig og interessant og strandene er som skåret ud af et postkort. Destinationen kombinerer forskellige ferieelementer på en unik måde, så man ikke rigtig ved, hvordan oplevelsen bliver af St. Martin, inden man træder sin fod ud af flyveren og mødes af olietrommer og varmebølgen.

St. Martin er en charmerende, alsidig, oplevelsesrig og vanedannende lille ø, som absolut er et besøg værd - uanset om du er til lokal finedining, bountystrande, afslapning, aktiv ferie eller lukus i troperne.

St. Martin har det hele - og mere til.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce